ETETR DOMMEN. Elizabeth Smart (23) og faren Ed Smart etter rettssaken i mai i år, hvor kidnapperen ble dømt til livsvarig soning bak murene. Foto: AP

Kidnappingsoffer (23) blir TV-kommentator

(VG Nett) Elizabeth Smart (23) ble verdenskjent da hun som 15-åring slapp unna kidnappernes jerngrep etter ni måneder i fangenskap.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Historien om tenåringsjenta fra Salt Lake City i Utah rystet en hel verden i 2002. Smart ble som 14-åring kidnappet fra sitt eget soverom.

Ni måneder senere ble hun funnet etter tips fra publikum , og gjenforent med familien, som på det tidspunktet fryktet at hun var blitt drept.

Les også: - Jeg våknet av en kniv mot strupen

KIDNAPPERNE: Brian Mitchell og Wanda Barzee - her på politiets arrestfoto fra 2002. Foto: AP

Fikk nyhetsjobb

Smarts dramatiske opplevelser har siden blitt presentert i bokform og filmatisert for TV. Nå skal amerikanske TV-seere stifte enda nærmere bekjentskap med Smart, som tidligere i år vitnet i retten mot kidnapperne.

ABC News har tilbudt 23-åringen jobb i sin nyhetsredaksjon, som ekspertkommentator i forbindelse med kidnappingssaker. Og 23-åringen har takket ja til oppdraget.

Skal hjelpe andre

- Dette handler absolutt ikke om å se tilbake og presentere hennes historie, som allerede er godt fortalt og gjenfortalt, sier ABCs talskvinne, Julie Townsend, til Fox News .

Smart skal i stedet hjelpe seerne med å forstå sakene ut fra perspektivet til en som selv har erfart hva en familie går gjennom når et kjært medlem forsvinner.

14 ÅR: Elizabeth Smart slik hun så ut like før hun ble kidnappet fra soverommet i familiens hus. Foto: Reuters

23-åringen vil dukke opp i TV-ruta hver gang det er aktuelt å fordype seg i bortføringssaker.

Les også: - Ser meg ikke tilbake

Brutalt fangenskap

I ni måneder ble Smart holdt fanget av omstreiferen Brian Mitchell og hans kone. Rettssaken lot vente på seg i så mange år fordi tiltalte var blitt vurdert som strafferettslig utilregnelig. Juryen dømte i vår Mitchell til livsvarig fengsel.

I løpet av de ni månedene Smart var i Mitchell og hans kones varetekt, ble hun voldtatt nesten daglig. Kort tid etter bortføringen tvang han henne til å gifte seg med ham i en bisarr seremoni .

I 2009 ble Mitchells kone, Wanda Barzee, dømt til 15 års fengsel for kidnappingen.

LES OGSÅ: Angrer kidnapping

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder