Bill Cosby (81) dømt til minst tre år i fengsel

Den kjente komikeren (81) må i fengsel for å ha dopet ned og misbrukt en kvinne. Cosby må i fengsel umiddelbart.

 • Rano Tahseen
 • Catherine Gonsholt Ighanian

Artikkelen er over ett år gammel

Etter fire år med heftig storm rundt Bill Cosby, har dommen falt i Norristown utenfor Philadelphia i Pennsylvania. Komikeren får mellom tre til ti år i fengsel og må sone i Pennsylvania State Prison for å ha dopet ned og misbrukt Andrea Constand.

– Ingen står over loven på grunn av hvor de bor, hvem de er, velstand eller berømmelse, sa dommer Steven T. O'Neill under avsigelsen.

Hvis Cosby soner straffen hele perioden, vil han være 91 år når han blir løslatt.

– Som Constand har sagt, Mr. Cosby, du tok vekk hennes vakre og unge ånd - og ødela den, sa dommeren.

Til de som mener at Cosby er for gammel til å gå i fengsel, hadde dommeren en klar beskjed til 81-åringen:

– Og noen kan si at du var gammel da du forgrep deg på Andrea Constand.

Saken fortsetter under bildet.

DØMT: Bill Cosby er dømt til minst tre år i fengsel. Foto: Montgomery County Correctional Facility, AP

Dommeren avviser kausjon, og dermed må Cosby i fengsel umiddelbart. Ifølge vitner på stedet måtte Cosby tømme lommene og fjerne slipset før han ble tatt med videre til varetekt, skriver TMZ. Komikeren forlot rettsalen i håndjern.

Gloria Allred uttalte seg til pressen etter rettssaken:

– Det har vært en lang reise mot rettferdighet for alle anklagerne. Vi er glad dommens dag endelig har kommet for Mr. Cosby, sa hun.

Talsperson for Bill Cosby, Andrew Wyatt, sier at denne rettssaken er den mest rasistiske og sexistiske rettssaken i USAs historie.

– De forfulgte jo Jesus - og se hva som skjedde. Jeg sier ikke at Mr. Cosby er Jesus, men vi vet hva dette landet har gjort med svarte menn i århundrer, sa Wyatt.

les også

Oscar-presidenten renvasket for sexanklager

Bill Cosby sto tiltalt for å ha dopet ned og misbrukt Andrea Constand (45) i 2004. Komikeren ble funnet skyldig i retten i april i år. Juryen besto av syv menn og fem kvinner, som valgte å tro på Andrea Constand. Nå, fem måneder senere, er straffeutmålingen forkynt.

Tiltalen lød på tre punkter, der hvert punkt kunne gi komikeren opp til ti år i fengsel – altså en strafferamme på 30 års fengsel. Aktoratet la imidlertid mandag ned påstand om fengselsstraff på mellom fem og ti år.

Cosby har ikke vist anger, og påtalemyndigheten mener det er en risiko for at han kan komme til å begå nye overgrep om han ikke puttes bak murene.

FORNÆRMEDE: Andrea Constand på vei ut fra retten tirsdag, etter at Bill Cosby fikk dommen. Foto: Mark Makela / AP

les også

– Han var hele «USAs pappa», og han lå oppå meg

Cosby har hele tiden fått full støtte fra kona Camille Cosby (74), som har kalt Andrea Constand for en løgner. Camille Cosby var imidlertid ikke til stede under høringen mandag, der Constand og hennes mor, far og søster beskrev hvordan saken har påvirket livene deres.

Aktor i retten: Cosby misbrukte sin makt og berømmelse

Forsvarsapparatet, som er blitt byttet ut flere ganger, mener Cosby er utsatt for en heksejakt og har varslet at de kommer til å anke dommen. Om Cosby må sitte fengslet mens anken behandles, er i skrivende stund uvisst.

Husarrest

Skuespilleren ble i vår løslatt mot én million dollar i kausjon. En dommer konkluderte i april med at Cosby måtte sone i husarrest frem til domsavsigelsen. Han har i tillegg måttet ha på seg GPS-sender, ifølge en ordre som ble utstedt av dommer Steven O’Neill.

les også

Fem nye kvinner får vitne mot Bill Cosby

USA Today har tidligere skrevet at Cosby – som nå er blind i juridisk forstand – har en sterkt sviktende helse, og at en fengselsstraff vil være ensbetydende med dødsstraff. Juridiske eksperter har tidligere uttalt til CNN at det er en reell mulighet for at Cosby aldri vil bli fengslet.

les også

Slik gikk det da Bill Cosby tvitret koselig bursdagsmelding

Under rettssaken beskrev Andrea Constand hvordan komikeren forgrep seg på henne i 2004 etter å ha gitt henne tre blå piller som lammet henne. Selv hevder Cosby at kvinnen samtykket til sex.

Tidligere supermodell Janice Dickinson (64) møtte også opp i retten denne uken. Hennes voldtektsanklage stammer fra 1982, da Dickinson var på høyden av sin modellkarriere, men saken er foreldet. Hun fikk derfor ikke uttale seg under høringen denne gangen. Mange andre anklagere hadde også funnet veien til rettssalen.

I RETTEN: Også Janice Dickinson, som har anklaget Cosby for voldtekt, var til stede under høringen denne uken. Foto: DAVID MAIALETTI / AFP

les også

Funnet skyldig – risikerer inntil 30 års fengsel

Cosby har ifølge Deadline.com forsøkt å få dommeren i saken erstattet på grunn av inhabilitet, men kravet er blankt avvist av dommeren selv, Stephen O’ Neill.

Siden oktober 2014 har det stormet rundt den før så populære stjernen, ettersom stadig flere kvinner har stått fram og hevdet seg misbrukt av komikeren.

Rundt 60 kvinner har stått fram og anklaget 81-åringen for overgrep, men de øvrige forholdene er foreldet og kan derfor ikke straffeforfølges. Andrea Constands sak er den eneste Cosby er blitt tiltalt for. Cosby har selv konsekvent nektet skyld.

Den første rettssaken – i fjor – ble annullert fordi juryen ikke kom til enighet. Påtalemyndigheten reiste dermed ny sak.

Karrière

Cosby startet karrieren som standupkomiker på klubber rundt om i USA. 81-åringen, som har hatt fans i alle aldre, er blitt betraktet som en av verdens mest folkekjære stjerner og et ikon innen komedie.

les også

Bill Cosbys kone rykker ut med støtte til mannen

Han ga ut en rekke komikeralbum, og markerte seg i 1965 som den første fargede skuespilleren i et TV-drama («I Spy») – noe som resulterte i en rekke priser. Flere andre TV-suksesser fulgte, deriblant barne-TV. Men aller mest kjent er «The Cosby Show», som gikk fra 1984–1992.

Cosby, som opprinnelig heter William Henry til fornavn, er i tillegg utdannet pedagog fra Universitetet i Massachusetts.

Nå har imidlertid glansen falmet. De siste årene har en rekke TV-kanaler valgt å stoppe sendingen av gamle Cosby-repriser. Han har også mistet hedersutmerkelser.

Les også

 1. Cosby-krav blankt avvist – nå venter straffen

  Bill Cosby krevde dommeren i saken mot ham byttet ut. Det blir det ikke noe av.
 2. Bill Cosbys kone rykker ut med støtte til mannen

  For første gang har overgrepsdømte Bill Cosbys kone, Camille Cosby, kommentert at mannen ble funnet skyldig i den…

Mer om

 1. Debatt
 2. Bill Cosby
 3. Overgrep

Flere artikler

 1. Bill Cosby vil anke og skifter ut advokatene igjen

 2. Dømt til ti år i fengsel – nå er Bill Cosby innvilget ankebehandling

 3. Cosby-dommen er ventet i dag

 4. Cosby-krav blankt avvist - nå venter straffen

 5. Janice Dickinson vant over Bill Cosby

Fra andre aviser

 1. Bill Cosby dømt til fengsel for voldtekt

  Bergens Tidende
 2. Bill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen

  Aftenposten
 3. Lånte ut datteren til andre menn og lot dem forgripe seg på henne

  Bergens Tidende
 4. Lars Hollerud: Navnet hjelper ingen

  Fædrelandsvennen
 5. Harvey Weinstein kjent skyldig i voldtekt – ført ut av retten i håndjern

  Bergens Tidende
 6. – Kroppen min var betaling for piller og sprit

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder