Sylfersk regi-debutant

Så vidt passert 23, fikk Anders Øvergaard sitt livs sjanse. 22. august åpner hans debutfilm barnefilmfesten i Haugesund.

  • Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Det har nesten gått skummelt bra. Hele veien, sier Anders Øvergaard.

VGTV: Se traileren her

«Til siste hinder» heter filmen; den handler om hester og jenter. Og de fleste hindre på den lange produksjonsveien har vært passert med fin margin.

Les flere nyheter om norsk film på VG Rampelys her.

Anders er fra Asker, og har laget film siden han tyvlånte farens videokamera som 12-åring. Etter medielinje på videregående, havnet han i Lofoten, på Nordland Kunst- og Filmfagskole. Den ene av to studentfilmer han laget der, en science fiction-historie, vant pris for beste studentfilm under The International Horror- and Sci/fi-Festival i Phoenix, USA i april i år.

Kom som et sjokk

Lenge før det var han i kontakt med manusforfatteren Kathrine Haugen («Himmelblå»). Hun hadde fått stor sans for regispiren og hans filmhåndverk - og leverte ham et manusutkast.

UNG OG LOVENDE: - Jeg har forsøkt å tilføre litt neturmystikk og ørlite magi i filmen, forteller Anders Øvergaard. Foto: Magnar Kirkenes


- Jeg ble selvfølgelig overveldet, og sa «ja» med en gang. Jeg visste, ærlig talt, ikke så mye om hester og jenter. Men har en lillesøster som ble en glimrende modell. Og så leste jeg meg opp.

- Vi var for sent ute med søknad om filmstøtte. Men litt etter litt falt bitene på plass. Og da vi sendte filmen til Haugesund, fikk vi tilbud av den tidligere Barnefilmfesten (nå Cinemagi, journ.anm.) om å åpne hele mønstringen. Vi sa pent «Ja, takk», sier Anders ivrig.

Med all mulig grunn, for øvrig: Også et stort tysk distribusjonsselskap, de som bringer «Knerten»-filmene ut i verden, har tatt kontakt og er meget interessert.

- Hva er planene fremover?

- Denne sommeren filmer vi oppfølgeren! Sier en meget fornøyd Anders Øvergaard.

Les flere nyheter fra VG Rampelys her.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder