MÅ SLUTTE: Per Boye Hansen må tre av som operasjef i 2017 - mot sin vilje. Foto:Roger Neumann,VG

Operaen i hastemøte etter klagebrev

Tillitsvalgt: – De ansatte støtter ledelsen

Operadirektøren kalte onsdag inn til internmøte på bakgrunn av den offentlige reprimanden fra operasjef Per Boye Hansen (57).

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Eksterne lenker

Den Norske Opera & Ballett | Kjøp billetter til Operaen \ Den Norske Opera & Ballett

Det syv sider lange åpne klagebrevet fra den vrakede operasjefen til styret og direktøren i Operaen, har i dag vakt stor oppsikt.

Forsmådde Boye Hansen hevder blant annet i brevet at han ble nektet å møte ledelsen for å tale sin sak før Operaen 22. mai i år gikk ut og søkte etter ny operasjef.

VG hadde i formiddag knapt rukket å omtale brevet og alle de detaljerte påstandene om mangel på saklige og forsvarlige begrunnelser, før administrerende direktør ved Operaen, Nils Are Karstad Lysø, kalte inn alle ansatte til hastemøte. Møtet startet kl. 12 og varte om lag en time.

Om turbulensen

Knut Brotnow, tillitsvalgt ved Den Norske Opera & Ballett, sier til VG etter samlingen at det var snakk om et rent informasjonsmøte i forbindelse med alt som har skjedd.

På spørsmål fra VG om hvordan stemningen er blant de ansatte midt i striden mellom toppene, svarer Brotnow:

– Stemningen er vel at vi skal levere våre forestillinger til beste for publikum uansett. Og det gjør vi. Denne saken er hetest på utsiden.

– Men at operasjefen velger å skrive et åpent klagebrev til ledelsen, må vel sies å vitne om hete tilstander også på innsiden?

– Vi tar til etterretning at Per Boye Hansen har valgt å gjøre det og har ikke så mange kommentarer til selve brevet. Det får stå for hans regning. Vi leverer uansett hvilken sjef vi har. Vi velger ikke våre sjefer – både heldigvis og dessverre, kan jeg nesten si, svarer Brotnow.

Støtter ledelsen

Boye Hansen skriver i brevet at det ikke foreligger nok grunnlagfor ikke å la ham få fortsette i jobben etter sommeren 2017, men ifølge Brodtnow støtter de ansatte ledelsens omstridte beslutning.

– Det gjør vi fordi beslutningen er fattet på et bredt grunnlag. Vi hadde sett på dette som en god prosess uansett hva de hadde valgt å komme ned på. Ledelsen har vår fulle tillit, sier han.

Direktør ved Operaen, Nils Are Karstad Lysø, sier til VG at det har vært en lang og gjennomarbeidet prosess.

– Jeg kjenner meg ikke helt igjen i innholdet i brevet. Vi har hatt en grundig prosess der vi har hatt mange møter underveis, sier Nils Are Lysø til VG.

Informasjonskonsulent ved Operaen Camilla Yndestad sier til VG like etter møteslutt at hun ikke kan opplyse om hva som kom frem på hastemøtet, eller hvor mange som var der.

– Dette var et internt møte, hvor direktøren ga en orientering om situasjonen for de ansatte på bakgrunn av alt som har skjedd de siste to ukene, sier Yndestad.

I FJOR: Daværende styreleder Ellen Horn ved Den Norske Opera & Ballett presenterte Nils Are Karstad Lysø som ny administrerende direktør. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Per Boye Hansen var til stede på møtet.

Søker arvtager

Nyheten om at Per Boye Hansen ikke får forlenget åremålet som sjef for Den Norske Operaen, DNO, kom for to uker siden. Operaen sendte ut pressemelding om at de søker ny sjef fra høsten 2017. Per Boye Hansen, som har vært operasjef siden 2012, har dermed bare jobb ut sommeren 2017.

Tungt hjerte

– Det er med tungt hjerte jeg må meddele at mitt åremål ved Den Norske Opera & Ballett ikke vil bli forlenget, forklarte Boye Hansen da nyheten ble varslet.

I det ferske brevet han nå vil at alle skal se, retter Boye Hansen blant annet kraftig kritikk mot Ellen Horn, som da nyheten ble kjent, fortsatt var styreleder ved Operaen.

Operasjefen reagerer sterkt på at Horn blant annet har uttalt til NRK at de har mottatt klager på operasjefen. Hva de angivelige bekymringsmeldingene skal gå ut på, har hun ikke utdypet. Boye Hansen mener dette åpner for spekulasjoner om hva han har gjort seg skyldig i.

Ordknapp Horn

Ellen Horn skriver i en tekstmelding til VG at hun synes det blir uryddig av henne fortsette å uttale seg i media når et nytt styre er valgt.

– Styret behandlet denne saken og fattet avgjørelsen. Siden det har jeg gått av som styreleder, sier Horn.

NRK melder at den nye styrelederen, Anne Carine Tanum, ikke ønsker å uttale seg om saken før det nye styret har hatt sitt første styremøte 11. juni.

– Nødvendig brev

Selv om Boye Hansen tidligere har sagt at han ikke vil uttale seg i offentligheten om interne forhold, har han nå snudd.

«Siden tidligere styreleder Ellen Horn og tillitsvalgte har uttalt seg til offentligheten, og det på en måte som åpner for spekulasjoner, har jeg funnet det nødvendig å sende denne redegjørelsen i form av et åpent brev til styret.»

Før Boye Hansen ble ansatt for tre år siden, var han storfavoritt for jobben som operasjef. Det var over 60 søkere til jobben.

Diskuter: Hvem vil du se som operasjef? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen.

Flere nyheter på Rampelys

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder