BLIR NORSK OSCAR-KANDIDAT: Amrita Acharia og Ola Rapace fra ²Jeg er din". Foto: SF Norge

Her er Norges Oscar-kandidat

... og Tobias Santelmann kan bli nominert for andre år på rad

Iram Haq spillefilmdebuterte med «Jeg er din». Nå er hun Norges Oscar-kandidat.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Filmen ble av en jury valgt ut som norsk Oscar-kandidat, og skal kjempe mot fremmedspråklige filmer fra verden rundt om å bli Oscar-nominert.

Regissør Iram Haq er over seg av begeistring etter å ha mottatt nyheten.
- Det er helt fantastisk! Det er stor stor stas og utrolig gøy. Jeg hadde ikke ventet at vi skulle bli Norges Oscar-kandidat, sier Haq til VG.

Dette skriver juryen i sin begrunnelse:

- Filmen er en imponerende spillefilmdebut som berører og reiser viktige spørsmål om det å være kvinne og menneske i et sammensatt samfunn. Oscar-komiteen opplever «Jeg er din» som svært moden og universell film, en personlig og autentisk film skapt av en kvinnelig regissør og med kvinnelig hovedrolle som bærer filmens personlige uttrykk til fulle, uttaler komiteen.

- Veldig uventet

Vegard Larsen fra NRKs Filmbonanza er overrasket over juryens valg.

- Veldig uventet, siden «Pionér» var klar forhåndsfavoritt. Men morsomt at de går for et sterkt, følelsesmessig drama. Jeg tror ikke filmen blir nominert. Ikke fordi det er en dårlig film, men fordi jeg regner den som for liten i Oscar-sammenheng, sier Larsen.

NORSKE OSCAR-HÅP: Regissør Iram Haq og hovedrolleinnehaver Amrita Acharia. Foto: Mattis Sandblad, VG

VGs filmanmelder Borghild Maaland sier hun godt kan forstå at valget falt på «Jeg er din», og mener filmen har sjans til å nå frem til de stemmeberettigete i Oscar-racet.

- Den tar for seg et tema som sjelden vises på film; en annengenerasjons innvandrerkvinne i et vestlig samfunn - en kvinne som både er alenemor og i sterk opposisjon til familien. Filmen har en ung hovedperson som er både røff og sårbar, og den er laget av en kvinne som delvis har vært i samme situasjon.

- Dette er ganske sikkert poenger som vil bli lagt merke til.
Filmen er, selv om jeg ser mangler ved den, universell og tar en del modige grep.

Av alle fjorårets filmer var tre langfilmer tatt ut på den såkalte «kortlisten». Disse var «Eventyrland», «Jeg er din» og «Pionér».

Dobbel Santelmann?

Filmen skal altså gjøre et forsøk på å følge i «Kon-Tiki»s fotspor. «Kon-Tiki» ble den første norske Oscar-nominerte langfilmen siden «Elling» i 2002.

KAN BLI HISTORISK: Tobias Santelmann ble Oscar-nominert med «Kon-Tiki» i fjor. I år kan han bli nominert med «Jeg er din». Foto: Nils Bjåland, VG

Tobias Santelmann spiller både i «Kon-Tiki» og «Jeg er din». Han kan dermed oppleve å bli Oscar-nominert to år på rad.
- Det er først og fremst gøy for Iram og Amrita. Jeg er veldig glad på begges vegne. Det har kostet Iram mye å lage denne filmen, sier Santelmann til VG.

Èn norsk-relatert film er allerede plukket ut som Oscar-kandidat. For Tyskland deltar nemlig filmen «To liv», med blant andre Liv Ullmann og Sven Nordin på rollelisten. Filmen har norsk co-produsent ved Axel Helgeland.

Svenskene har valgt ut det kritikerroste sosialrealistiske dramaet «Spise, sove, dø» som sin Oscar-kandidat.

Syv representanter for den norske filmbransjen har valgt ut Oscar-kandidaten. Juryen ble ledet av Mode Steinkjer, kulturredaktør i Dagsavisen og leder i Norsk Filmkritikerlag.

Medlemmene ellers er Leif Holst Jensen fra Norske Film, TV- og spillprodusenters forening, Morten Hovland fra Norske Dramatikeres Forbund, Anne Kokkinn fra Norsk Skuespillerforbund, Mona J. Hoel fra Norske Filmregissører, Terje Bjørsvik fra Norsk Filmforbund, og Stine Oppegaard fra Norsk filminstitutt.

Ps: Oscarutdelingen vil gå av stabelen 2. mars til neste år. Hvilke filmer som er nominert i de forskjellige kategoriene vil bli offentliggjort 16. januar.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder