MISBRUKES I REKLAME: Tone blir trukket fram som et suksesseksempel i en reklame for kosttilskudd. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Tone Damli raser mot falsk reklame

I en omfattende slankeartikkel røper Tone Damli (27) hva som er «nøkkelen til hennes berømte midtparti». Nå går hun hardt ut mot den falske reklamen.

  • Sverre Holm-Nilsen
  • Line Orfjell
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

«Eg kjenne eg blir sint, samtidig blir eg litt redd for at folk skal tru på dette sprøytet her. La det vere klart med ein einaste gang; eg ville ALDRI reklamert for noke slikt som dette!», skriver artisten på sin egen blogg onsdag kveld.
Det var VG som først gjorde henne oppmerksom på en reklameartikkel hvor hun selv er hovedpersonen. VG har etterspurt en kommentar fra Tone, men blir henvist til nevnte blogginnlegg torsdag morgen.

Les også:Misbrukes i slanke- og rynkereklame
Det hele startet i forrige uke, da en Facebook-side for en fitnesscoach ved navn Astrid Strand ble opprettet. Astrid selv glimrer med sitt fravær, men kontoen inneholder flere poster om trening og kosthold. Tirsdag morgen ble det linket til en artikkel som ser ut til å være tilknyttet coachens egen hjemmeside, astridstrand.com. Det tilhørende bildet viser en tårevåt Tone Damli.

Les også:– Aldri vært mer tilfreds med kroppen

«Jeg er så flau – Jeg innrømmer det», lyder tittelen på linken, som fører til en artikkel hos nettmagasinet InShape Daily. I «Spesialrapport 2015» har en reporter ved navn Helen Crisell tilsynelatende gjennomført et usedvanlig åpenhjertig intervju med Tone.

«INNRØMMER» SLANKEPILLER: ... men dette bildet av Tone Damli ble knipset ved en helt annen anledning. Foto:SKJERMDUMP,

– Ingen magasinforside vil ha mitt bilde og ordet «feit» sammen igjen, sier artisten i artikkelen.

Flere falske karakterer

«Desse utsagna som eg liksom skal ha sagt er oppdikta ord», skriver Tone i blogginnlegget sitt.

Ifølge reklameartikkelen skal artisten ha gått ned hele ni kilo i løpet av en måned. Hemmeligheten? To typer kosttilskudd som etter sigende skal «gi et vekttap som er fire ganger mer enn trening og kosthold» og «ødelegge skadelige parasitter i fordøyelseskanalen».

Les også:Navneforsker overrasket over Tones navnevalg

Og Tone er slett ikke alene om slankesuksessen: Ifølge InShape Daily har amerikanske kjendiser som Kim Kardashian, Nicole Kidman og Jennifer Lopez mistet «en betydelig mengde kroppsfett» ved å innta kosttilskuddet. Saken inneholder også en rapport fra reporteren bak artikkelen, som hevder at hun selv gikk ned hele 11 kilo på fire uker – kun ved hjelp av pillene. «Ingen spesialdietter, ingen intens trening», skriver Crisell, som også kan vise til før- og etterbilder.

Et raskt nettsøk viser imidlertid at kvinnen som portretterer Helen Crisell er den amerikanske journalisten Megyn Kelly, som er nyhetsanker og kommentator for Fox News.

«HELEN CRISELL»: Fox News-ankeret Megyn Kelly blir presentert som skribenten bak slankeartikkelen hvor Tone Damli blir trukket frem som kjendiseksempler. Foto:Alex Kroke,Ap

Ukjente bakmenn

Nettadressen til InShape Daily er knyttet til «fitnesscoachen» Astrid Strand, astridstrand.com/home.

Taster man kun inn denne adressen, ender man opp på nettsidene til et treningssenter på Notodden. Den egentlige nettadressen til treningssenteret er noe helt annet, og ble registrert i 2005. Nettsiden til treningssenteret ligger på serveren til et norsk selskap registrert i Ålesund.

Domenet astridstrand.com ble registrert den 20.april i år. Selv om siden fremstår som identisk som det norske treningssenteret, er denne nettsiden registrert på en annen server av et selskap som, ved hjelp av et tredje selskap registrert i Panama, skjuler identiteten sin.

Les også:Nå skal Tone fremstå mindre perfekt

Otto Roald Hjellegjerde, grunnlegger og dagligleder i IT-selskapet Cateno, sier at de ikke kjenner til domenet astridstrand.com. Etter å ha sett på nettsidene, sier han at det sistnevnte domenet kun peker videre til treningssenteret.

– Dette virker komplisert, men er egentlig ekstremt enkelt. Synd at personer utnytter slike «hull» i internettsystemet for å lure folk. Dessverre lite vi får gjort med slikt annet enn å anmelde det, sier Hjellegjerde til VG.

Alle linkene i «nyhetsartikkelen» om Damlis vekttap peker videre til et selskap som heter Garcina Essentials. Det er fra denne nettsiden man kan bestille de forskjellige kosttilskuddene som de norske kjendiskvinnene angivelig har benyttet.

Også personene bak denne nettsiden skjuler sporene sine via et en server og et selskap i Arizona, USA.
Artikkelen fortsetter under bildet.

FØR OG ETTER: Disse bildene skal angivelig vise hvilken imponerende effekt de omtalte kosttilskuddene har – men Tones førbilde er tatt under «Idol»-audition for mange år tilbake. Foto:SKJERMDUMP,

Anonym kundeservice

Garcina Essentials, selskapet som selger kosttilskuddet, står oppført med et telefonnummer til et norsk kundeservice-kontor. Når VG ringer dette nummeret, opplyser en mann på norsk at han befinner seg i USA. – Vi selger over 250 forskjellige produkter i hele verden.
– Hvem er det som står bak annonsene?
– Det er et helt nytt produkt og det kom for noen dager bare. Vi har reklamer på nettet. Jeg kan ikke noe mer enn det. Jeg bare passer på norske kunder. Jeg har ikke lov til å svare på spørsmål.

Kan du videreformidle kontaktinformasjon til de som står bak nettsiden og produktet?
– Det finnes sikkert en email eller noe annet på nettsiden.

Telefonnummeret gir ingen treff i telefonkatalogen, men VG vet at det samme nummeret har blitt brukt i forbindelse med flere andre kosttilskudd på nettet.
Dette er for øvrig ikke første gangen Tone Damli blir ufrivillig involvert i falske annonser. Tidligere har hun, i likhet med Vendela Kirsebom og Kathrine Sørland, figurert i både slanke- og rynkereklamer. Det har også musiker Agnete Kristin Johnsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder