STRENGERE: Klagenemda for Film og videogram mener «Skyggejegerne: Demonenes by» har for mye av realistiske voldsskildringer til å ha 11-årsgrense. Foto: SF Norge

STRENGERE: Klagenemda for Film og videogram mener «Skyggejegerne: Demonenes by» har for mye av realistiske voldsskildringer til å ha 11-årsgrense. Foto: SF Norge

Mener «Skyggejegerne» kan være skadelig for 11-åringer

Zwart-filmens aldersgrense: Først 15, så 11, så 15 igjen

Harald Zwarts siste film, «Skyggejegerne: Demonenes by» har nå fått ny aldersgrense - for andre gang. - Litt tullete, mener distributøren.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det ser ut til å være forvirring rundt hvor gammel en bør være for å få se nordmannens nyeste Hollywood-film på kino i Norge.

Fantasy-filmen fikk opprinnelig aldersgrense 15 år 12. august i år, etter at to sakkyndige hos Medietilsynet hadde vurdert filmen. Denne aldersgrensen klaget den norske distributøren, SF Norge, på, og tre dager senere gjorde Medietilsynet en ny vurdering, da med fem sakkyndige. Tre av disse mente «Skyggejegerne» burde ha 11-årsgrense, og to av dem mente filmen burde ha 15-årsgrense. Dermed ble vedtaket 11-årsgrense med fraråding til foreldre om å ta med barn under 11 år.

Denne aldersgrensen har filmen hatt fra premieren 23. august. Men etter en klage fra Barneombudet ble filmen vurdert av Klagenemda for film og videogram, og lørdag fikk den ny aldersgrense: 15 år.

I NORGE: Filmens stjerner, Lily Collins (f.v.), Jonathan Rhys Meyers og Jamie Campbell Bower var på plass under festpremieren på filmen i Fredrikstad i august. Foto: NTB scanpix

Professor ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo og medlem i Klagenemda, Birgit Hertzberg Kaare, mener vedtaket ikke er så uvanlig.

- Det hender med filmer som er i grenseland mellom de aldersgrensene vi har nå. «Skyggejegerne» er en vanskelig vurdering, fordi de aldersgrensene vi har ikke fanger opp grensene vi burde ha. Men det var ingen stor uenighet om hvordan vi skulle vurdere filmen, sier hun til VG.

Filmen, som er basert på en fantasy-bokserie av Cassandra Clare, handler om jenta Clary som oppdager en alternativ verden med demoner og demonjegere på Manhattan, og finner ut at hun er halvt engel og halvt menneske.

Regissør Harald Zwart har følgende kommentar til VG om avgjørelsen(e):

- Jeg synes for det første at det er flott at vi har et system i Norge som beskytter barn. Og det kan hende vi bør gjøre som USA og etablere en 13-års grense som ville passe bra på denne filmen. Det er det som er aldersgrensen i USA, og den er jeg komfortabel med. Spranget mellom 11 og 15 år er stort.

Ifølge Hertzberg Kaare er uklarhet mellom hva som skjer i demonverdenen og hva som skjer i filmens virkelige verden én av grunnene til at aldersgrensen ble hevet.

- Når det gjelder voldsscener i filmer med 11-årgrenser, tillattes det om volden er urealistisk, parodisk eller slapstick-aktig, eller om den er veldig sjangertypisk for fantasy og eventyr. Denne filmen er veldig uklar når det gjelder sjanger. Den har en lang innledning med mye vold, hvor det er uklart hva som er det fantastiske universet og hva som er det virkelige. Vi protesterer ikke på volden i det fantastiske universet, men mye finner sted i den tilsynelatende virkelige verdenen. Vi mener 11-åringer kan ta skade av å se realistiske voldsskildringer, sier professoren.

PREMIEREFEST: Regissør Harald Zwart og produsent Veslemøy Ruud Zwart under premieren i hjembyen Fredrikstad. Foto: Scanpix

Hun mener sjangeruklarheten også er grunnen til at «Skyggejegerne» ikke uten videre kan sammenlignes med andre fantasyfilmer som har fått 11-årsgrense, som «Harry Potter»-filmene og «Ringenes herre».

- Vi er også bekymret for at vi har så få aldersgrenser å forholde oss til. Det hadde vært enklere å vurdere filmer om vi hadde hatt 13-årsgrense. Det er et sterkt behov for nyansering av aldersgrensen mellom 11 og 15 år, understreker Hertzberg Kaare.

Det er også administrerende direktør i distributøren SF Norge, Guttorm Petterson, enig i.

- Jeg vet det var tvil hos medietilsynet innledningsvis, og dette illustrerer at dette er en film som ligger vanskelig til mellom 11 og 15 år. Det hadde antagelig vært riktigere å ha 13-årsgrense, sier han.

- Hva tenker du om det nye vedtaket?

- Jeg synes det er merkelig, men sånn er det nå. Vi kan ikke gjøre noe annet enn å ta det ad nota, men det er litt tullete når filmen har vært ute i flere uker.

Petterson tror ikke den nye aldersgrensen vil få noen merkbare konsekvenser for kinobesøket så lenge etter premieren.

Barneombudet var ikke tilgjengelig for kommentar søndag ettermiddag, men ifølge klagen til Medietilsynet, kom den etter oppfordring fra Barnevakten. En rådgiver hos Barneombudet så filmen sammen med to 11-åringer, og deres uttalelser er vektlagt i klagen, som blant annet begrunner ønsket om en høyere aldersgrense slik:

«Filmen er gjennomgående mørk og dyster, og det er vanskelig å orientere seg rundt hva som er eventyr og hva som er en virkelig verden. Publikum får få pauser, filmen er intens hele tiden og ganske hektisk. Det er vanskelig å vite hvem man kan stole på, og hvem som er ekte/falsk.»

ØMHET: Lily Collins og Jamie Campbell Bower i en ømmere scene i «Skyggejegerne: Demonenes by». Foto: SF Norge

I USA har «Skyggejegerne» fått klassifiseringen PG-13, som betyr at noe av filmens innhold ikke regnes som passende for barn under 13 år, og at foreldre anbefales å sjekke ut filmen før de lar barna se den, eller å se den sammen med dem.

Filmen, som har fått hard medfart av internasjonale kritikere, fikk terningkast fire i VG. Anmelder Morten Ståle Nilsen konkluderte slik: «Lite originalitet og få overraskelser til tross: Harald Zwarts «Skyggejegerne: Demonenes by» er et over middels effektivt eventyr for ungdom.»

Til og med helgen 8. september, var filmen med 11-årsgrense sett av drøyt 32.000 publikummere og var den tiende mest sette på norske kinoer den uken, ifølge tall fra Norske filmbyråers forening.

Les også

 1. Ylvis tar USA med storm: Sammenligner Ylvis-video med «Gangnam Style»

  Ylvis-brødrenes «The Fox» er blitt en sensasjon på Youtube, og sammenlignes med YouTube-fenomenet «Gangnam Style».
 2. Michelle Pfeiffer (55) røykte to pakker om dagen

  Superstjernen Michelle Pfeiffer har ikke alltid vært opptatt av god helse. Som 20-åring levde hun på sigaretter og Cola.
 3. Scarlett Johansson forlovet med sin nye kjæreste

  Scarlett Johansson (28) har forlovet seg med sin franske journalistkjæreste Romain Dauriac.
 4. Slutt for «True Blood»

  Vampyrserien «True Blood» er ferdig etter syv sesonger, og vil få sin siste sesong i 2014.
 5. Michael Douglas (68) bekrefter brudd

  Forrige uke kom nyheten om at Catherine Zeta Jones og Michael Douglas går fra hverandre etter 13 år som ektepar.
 6. Her er Aksel på dypt vann

  Aksel Hennie ville kjenne på følelsen pionér-dykkerne hadde på 350 meter. Han nøyde seg med 60 meters dyp.
 7. Krangler om «Beatles»-kontrakt

  Midt under innspilling av storfilmen «Beatles» beskyldes produsenten for sosial dumping.
 8. «Kon-Tiki» nominert til prestisjetung pris

  Filmfans rundt om i Europa har nominert norske «Kon-Tiki» til European Film Awards' publikumspris.
 9. Hennie innrømmer: Kjørte for fort

  En biljakt-scene i «Pionér» gikk fryktelig galt under innspilling på vestlandet i fjor.
 10. Odd-Magnus Williamson: - «Pionér» blir Amanda-vinner

  Odd-Magnus Williamson (32) raste mot Amandaprisen som overså Aksel Hennie og ikke kåret «Kon-Tiki» til årets kinofilm.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder