Kjendisprest ut mot kronprinsparet: - River ned all mystikk

I en kronikk refser Einar Gelius kronprinsparet.  - Den ene dagen feller Mette-Marit en tåre for aidssyke. Den andre dagen har hun vesker i hundretusen-kroners-klassen, skriver han.

Sofia Storhaug
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den frittalende presten, som nylig ble innsatt som menighetsprest i Lom, sparer ikke på kruttet i sin omtale av kronprinsparet.

I en lengre kronikk i Gudbrandsdølen Dagningen som ble publisert lørdag, fyrer Gelius løs mot både Mette-Marit og kronprins Haakon. I harde ordelag omtaler ham dem både som dobbeltmoralske og lite folkelige.

- River ned all mystikk

«Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit har valgt en helt annen stil og form, enn sine forgjengere. De har på få år klart å rive ned all mystikken og overhøyheten rundt vårt kongehus. I sin iver etter å folkeliggjøre kongehuset, er de i ferd med å alminneliggjøre kongefamilien på en slik måte at stadig flere mister troen på kongedømmet», skriver han.

SINT: I april holdt Einar Gelius sin første gudstjeneste i Lom kirke. Foto:Mathias Jørgensen,VG

Gelius er kjent for å hisse på seg profilerte personligheter. Da han ga ut boka «Det er håp i de foldede hender» i 2011 navnga han flere personer han mener hadde behandlet ham urettferdig.

- Mister troverdighet

Trond Giske, tidligere kulturminister Valgerd Svarstad Haugland, NRK-profilen Hilde Hummelvoll og artist Bjørn Eidsvåg var blant dem som fikk gjennomgå.

Nå er det kronprinsparet som står for tur:

Gelius mener at Mette-Marits forbruk fører til at hun mister troverdigheten:

«Og enda verre blir det når Mette Marit den ene dagen feller en tåre sammen med aids-syke barn – og neste dag opptrer med New Yorks jet-set liv med kjole og veske i hundretusen-kroners-klassen. Hvor er troverdigheten», spør han seg.

DYRE VANER: Kronprins Hakong og Mette-Marit ankommer Ari Behns kunstutstillingen «Crossover» på Drammen Museum. Foto:Krister Sørbø,VG

Samtidig er ikke dette første gang kronprinsessen har måttet tåle kritikk for sitt «overdådige forbruk». I fjor hisset kronprinsessen også på seg redaktøren i det norske magasinet Kapital, Vibeke Holth, som reagerte på kronprinsessens uttalelser i et intervju i Dagbladet.

Vil ha svar

Men det er ikke bare kronprinsessen som blir stilt til veggs. Til tross for at kronprins Haakon svarte på skole-kritikken, da han og Mette-Marit bestemte seg for å ta kronprinsbarna ut av den offentlige skole i sommer, blir også han lagt under lupen:

«Haakon balanserer stadig vekk på den politiske knivs-egg, når han menger seg med forretningsfolk og politikere på den ene internasjonale konferansen etter den andre. Men når noen prøver å rette et kritisk spørsmål til vårt kronprinspar, blir man bryskt avvist og svarer med; «ingen kommentar», skriver presten.

Lang konflikt

Dette er ikke første gang det oppstår konflikt mellom ham og kronprinsparet. I 2007 fikk den tidligere Vålerenga-presten kritikk fra kirkeledelsen etter å ha kommet med uttalelser til pressen etter bisettelsen av kronprinsesse Mette Marits far, Sven O. Høiby, mot familiens ønske. Presten mente den gang at kritikken var urettferdig og basert på usanne påstander.

Til VG vil han ikke utdype saken ytterligere og svarer følgende på spørsmål om hvorfor han har valgt å skrive kronikken:

- Jeg har ikke noe mer å si utover det jeg allerede har skrevet. Jeg skriver kronikk hver lørdag jeg, sier Gelius.

Les Gelius' tordentale i sin helhet her.

Marianne Hagen, kommunikasjonsjef ved Slottet, ønsker ikke å kommentere saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder