HODERYSTENDE. Harald Lillegård fra Vinstra skjønner godt at folk vil ha dette kunstverket fjernet. – Det er mye rart de finner på nå om dagen, sier han. Foto: JØRN PETTERSEN VG

Bygd raser mot kunstverk til 400.000 kroner - tas ned etter hærverk

Siste: Kunstprosjektet tas ned av sikkerhetsmessige årsaker

KVAM (VG) Kunst, mener ekspertene. Men i Kvam i Oppland er innbyggerne opprørt og vil ha det de bare kaller «en trestolpe, en stein og en gammeldags møkkaspreder» fjernet. Nå tas det ned etter hærverk.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Mandag ble det bestemt at kunstprosjektet i Kvam blir tatt ned av sikkerhetsmessige årsaker, etter at Nord-Fron kommune hadde innkalt til møte om saken. I en felles uttalelse gjengitt i GD heter det:

– Elementene som er satt opp i forbindelse med kunstprosjektet i Kvam blir tatt ned av sikkerhetsmessige årsaker. Det påbegynte arbeidet er ikke sikra, og i tillegg er det i helga gjort forsøk på å ta ned stolpen som er satt opp. Derfor blir det nå tatt ned for å hindre at noen blir skadet. Nå blir det en dialog med kunstnerne om hva som skal skje videre. Situasjonen som har oppstått rundt kunstprosjektet i Kvam er vanskelig. Men alle parter er innstilt på å finne en god løsning, skriver de i uttalelsen.

Prislappen på den omstridte installasjonen er 400.000 kroner, opplyser Eivind Slettemeås til VG. Han er engasjert som kurator for hele Vegskilleprosjektet som det omstridte kunstprosjektet i Kvam er en del av.

En av kunstnerne bak installasjonen, Joar Nango, forteller at det natt til mandag er utført hærverk på konstruksjonen.

– Det er selvsagt sårt for oss, men vi er mest bekymret for at hærverk skal gjøre konstruksjonen farlig. Trestokken er tung, vær så snill å la det stå i fred, sier han til VG.

Sinne i bygda

– Få det fjernet, ropte forbipasserende til VG da vi besøkte Kvam søndag ettermiddag.

Nå er det akkurat det som skjer.

Nord-Fron-ordfører Rune Støstad hadde i dag et møte med Oppland fylkeskommune som står bak prosjektet hvor nettopp det kan bli utfallet.

Les også: Skal lage kunst av henrettelse

– Nå skal vi få alle sider av denne saken på bordet, så vil vi ta stilling hva som skjer videre, sier ordfører Rune Støstad til VG.

Det omstridte kunstverket har vært et hett tema den siste tiden. Det var Dølen som først omtalte denne saken. Senere har også GD har satt søkelys på dette prosjektet gjennom en flere artikler.

Fikk du med deg? Bilde med onanerende kvinne foran Carola-portrett vekker oppsikt

– Vi føler at vi blir gjort narr av, sier folk i Kvam til GD.

– Er det kunst det som nå gror opp langs E6, spør avisen avisens ansvarlige redaktør Kristian Skullerud i en lederartikkel.

UFERDIG: -Dette er et uferdig prosjekt og det skal bli en fontene hvor diverse elementer skal settes sammen til en fortelling om en reise som kunstnerne har vært på, sier kurator Eivind Slettemeås. Foto: JØRN PETTERSEN VG

Installasjonen i Kvam er en del av kunstprosjektet Veiskille i regi av Oppland fylkeskommune. Her staten har gått inn med en million kroner, fylkeskommunen med 1,4 millioner kroner og hver av de fem kommunene i Gudbrandsdalen, Øyer, Ringebu, Sør-Fron, Nord-Fron og Sel med 300.000 kroner hver. Tanken bak prosjektet er at forskjellige kunstverk skal gi reisende som bruker nye E6 en god grunn til å stoppe på tettsteder man ikke lenger kjører gjennom.

Husker du? Humordronning kjøpte omstridt bilde: – Alle skal få se naken-Sturla

– Dette er et uferdig prosjekt, og det skal bli en fontene hvor diverse elementer skal settes sammen til en fortelling om en reise som kunstnerne har vært på. Kritikken har gjort seg uangripelig i forhold til kunstverkets idé og prosess. Det er blitt en retorisk sannhet at det er et ferdig kunstverk, sier Eivind Slettemeås.

Bak kunstverket står «Fellesskapsprosjektet å fortette byen». Gruppen består av tre yngre arkitekter med Joar Nango som drivkraft. Slettemeås forteller at kunstnerne har hatt en arbeidsuke på Kvam hvor de har ønsket å invitere folk til å komme og delta i prosessen med å lage dette kunstverket.

– De ønsket å ha en form for tilstedeværelse ved å begynne å sette opp deler av kunstverket og så komme tilbake for å ferdigstille det, fortsetter Slettemeås.

– Dette har jeg ikke sansen for, det kan ikke være noe bruke penger på. «En gammeldags møkkesprader, en stor stein og en trestokk». Ikke mye å samle på, sier Tore Lyftingsmo til VG.

Kunstner ville lage 14 meter høyt og 20 meter bredt kunstverk i rundkjøring

Han er fra Høvringen i nabokommunen Sel og er glad de slipper han noe sånt i sitt nabolag.

– Men etter å ha lest om det i avisene, ble jeg jo så nysgjerrig at jeg måtte kjøre forbi og se hva dette er for noe. Det har de i hvert fall oppnådd, sier Lyftingsmo.

Han er en av mange som gjorde nettopp dette søndag ettermiddag. I løpet av kort tid kjørte en rekke biler forbi det omstridte kunstverket. Mange stoppet opp og tok bilder. Noen ristet på hodet og kjørte videre.

– Riktignok er det ikke fullt så ille som jeg hadde trodd, men dette kommer ikke til å bli stående her lenge, sier Harald Lillegård fra Vinstra.

Sammen med kona har han tatt turen til Kvam for å ta kunsten alle snakker om nærmere i øyesyn. Begge to rister på hodet over det de ser.

– Det er mye rart de finner på nå om dagen. Dette skjønner jeg godt at de ikke vil ha her, sier Lillegård,

VEKKER OPPSIKT: Kunsten i Kvam vekker oppsikt. Jan Erik Pettersen og Bente Håkerud som er fra Oslo, men som har hytte på Kvamsfjellet, måtte ta det omstridte prosjektet i nærmere øyesyn søndag. Foto: JØRN PETTERSEN/VG

Jan Erik Pettersen og Bente Håkerud fra Oslo har hytte på Kvamsfjellet. De er mer positive.

– Jeg vil forsvare kunstverket. Kunst skal skape engasjement – og det har de virkelig lykkes med, sier Pettersen.

–– Jeg skjønner at folk reagerer, sier Nord-Fron-ordfører Rune Støstad.

Joar Nango i Felleskkapsprosjektet å Fortette Byen, understreker at prosjektet ikke er ferdig.

- Det som er satt opp er en skisse til en bærekonstruksjonen, som nå skal fundamenteres i bakken. Selve utsmykkingen er en lenke i kobber, som vi tok med oss igjen for å gjøre ferdig, sier Nango til VG.

Les også: Ari reagerer på bestevenninnens konge-kunst

Kunstnergruppa var i Kvam noen dager og jobbet dag og natt med prosjektet sitt, som baserer seg på mye gjenbruk fra reiser i Europa og Norge.

Han opplyser at mange i bygda bidro da de bygde bærekonstruksjonen.

- En nabo ga oss en stor granittstein og lokale eksperter hjalp oss med bardunering. Det er mange lokale som har bidratt og har besøkt oss underveis. Det har vært ett av en av grunnideene våre, sier han.

Han ber media og ivrige folk på Facebook om å avvente kritikken til alt er ferdig.

Flere i Kvam har delt bilder på Facebook av kunstnergruppa i arbeid. Det har kommet påstander om rot, støy og festing. Dette avviser Nango.

Kunstanmeldelse: Bjarne Melgaard - Overload!!!

- Vi var edru og fokuserte. Vi fikk ingen naboklager, men derimot mange hyggelige tilbakemeldinger. Vi hadde med oss mye utstyr som vi brukte da vi arbeidet, men dette ryddet vi da vi dro, sier han til VG.

Nango sier at de gleder seg til å komme tilbake til Kvam og fullføre prosjektet.

- Vi er blitt glade i Kvam og har fått gode venner der. Det er et fint sted - og vi har ingen intensjon om å lage noe folk ikke vil ha. Vi skal fullføre prosjektet, men vil selvsagt ikke at det skal stå et sted det ikke er ønsket.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder