1 / 16
OFFISIELT OG PRIVAT: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit var kongehusets representanter, mens prinsesse Märtha var der som privatperson.

Kongelige fra hele Europa til begravelsen til ekskong Konstantin

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit representerte det norske kongehuset. Prinsesse Märtha var også til stede i begravelsen.

Publisert:

– Hun er der privat.

Det opplyser assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen ved Det kongelige hoff til VG.

Prinsesse Märthas sekretær Carina Scheele Carlsen opplyser følgende på VGs spørsmål om hvilket forhold prinsessen hadde til Konstantin og familien:

– Det er familiære og vennskapelige bånd mellom familiene.

Eks-kong Konstantin og dronning Anne-Marie som er søster til Danmarks dronning Margrethe, er henholdsvis fir- og tremenning til kong Harald. Da prins Sverre Magnus ble døpt i Slottskapellet i 2006 var det med Hans Kongelige Høyhet kronprins Pavlos av Grekenland som fadder.

Kong Konstantin døde tirsdag etter lengre tids sykdom. Han ble 82 år gammel. Han var konge av Hellas fra 6. mars 1964 til kongehuset i landet ble avskaffet 1. juni 1973.  Han var eneste sønn av kong Paul og dronning Frederika. Konstantin tilhørte huset Glücksburg, som også den norske kongefamilien er en sidegren av, skriver Store Norske Leksikon.

Kongelige fra hele Europa var til stede under begravelsen mandag ettermiddag. Den kirkelige delen av seremonien fant sted i Mitropoliskatedralen i Athen, mens selve begravelsen finner sted ved slottet Tatoi som ligger utenfor Athen, hvor også kongens foreldre ligger begravet.

Konstantin var gift med den danske prinsesse Anne Marie – søsteren til danske dronning Margrethe - og han var også prins av Danmark. De har to døtre og fire sønner sammen. Den eldste sønnen Paul, hertug av Sparta (født 1967), ville ha vært tronarving. Han er for øvrig kronprins Haakons femmenning.

Både den danske dronningen, kronprins Fredrik, prins Joachim og prinsesse Benedikte var til stede under begravelsen. Kong Carl Gustaf og dronning Silvia representerte Sverige.

DØD: Etter han ble avsatt som konge levde Konstantin II i eksil i nærmere 40 år. Mandag blir han minnet av kongelige fra hele Europa. Her fotografert i 2005

Konstantin var gudfar til prins William, men det var hans tante, prinsesse Anne som representerte det engelske kongehuset i begravelsen mandag.

Det spanske kongeparet, kong Felipe og dronning Letizia var også til stede i begravelsen. Det samme var hans far, kong Juan Carlos som abdiserte i 2014 og mor dronning Sofia. Hun er for øvrig den avdøde kongens storesøster. Samt representanter fra det nederlandske og belgiske kongehuset.

Etter at demokratiet ble gjenopprettet i Hellas – i 1974 – ble det holdt en folkeavstemning. Der var det flertall for at kongen skulle forbli avsatt.

Etter han ble avsatt som konge levde Konstantin II i eksil i nærmere 40 år. Første gangen han returnerte til Hellas var i forbindelse med begravelsen til hans mor, dronning Fredrika i 1981.

Hele begravelsen kan du se her:

1 / 7
MOR OG SØNN: Tidligere dronning Anne Marie og tidligere kronprins Pavlos 
Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no