«Skrik» utstilt med kunst til 3,2 milliarder

Voktes på eget rom med metalldetektor

Flere andre Munch-perler selges

samtidig som Picasso og Warhol

LONDON (VG) «Skrik» topper en unik samling av moderne kunst som skal selges av Sotheby's. For å unngå tyverier er ekstra sikkerhetstiltak på plass.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

VG Nett var tilstede da Edvard Munchs mesterverk ble avduket i London, på galleriet til auksjonshuset tidligere torsdag.

Det er første gang denne versjonen av det berømte bildet er utstilt i London, og bildet, som er fra 1895 og er malt med pastellstift på papp, er ikke blitt vist offentlig siden slutten av 1970-tallet.

Denne versjonen av «Skrik» eies av investor Petter Olsen. Det henger på et eget rom hos Sotheby's, og for å komme inn må man gjennom en metalldetektor. Rommet er til en hver tid voktet av fire sikkerhetsvakter. Sotheby's er nemlig veldig klar over at to av de tre andre versjonene tidligere er blitt stjålet.

- Det er iverksatt spesielle sikkerhetstiltak siden dette er et så verdifullt bilde. Men Sotheby's har aldri opplevd at et bilde er blitt stjålet under forberedelsene til en auksjon, sier Ingeborg Astrup, Sotheby's representant i Norge, til VG Nett.

- «Skrik» er dessuten så velkjent at det vil være umulig å omsette. De to tidligere tyveriene endte jo med at bildene kom til rette igjen, påpeker hun.

Som VG Nett skrev torsdag, mener Sotheby's at «Skrik» er å anse som et globalt ikon.

Artikkelen fortsetter.

STOR INTERESSE: Visning av maleriet Skrik til maler Edvard Munch som Petter Olsen nå skal auksjonere bort på Sotheby's i New York. Her ekspert Philip Hook. Foto: FOTO: FREDRIK SOLSTAD / VG

80 millioner

Auksjonshuset har tidligere sagt at de forventer en pris på minst 80 millioner dollar, over 480 millioner kroner, da det skal under hammeren i New York 2. mai.

Men «Skrik» er ikke det eneste bildet av høy verdi som er utstilt på galleriet i Bond Street, som er åpent og gratis for allmennheten.

"Femme Assise Sur Fur Fond Bleu-Rouge", av Pablo Picasso. Foto: FOTO: FREDRIK SOLSTAD / VG


Fram til og med onsdag kan man få med seg mange mesterverk om man er innom London: I rommet ved siden av «Skrik» henger ytterliggere fem andre malerier av Munch: «Kvinne som speiler seg», «Sommernatt», «Klestørk i Åsgårdstrand», «Såmannen» og «Natt i Saint-Cloud».

- Særlig «Natt i Saint-Cloud» har stor kunsthistorisk verdi, selv om det er ganske lite bilde, sier Philip Hook, leder for avdeling for impresjonistisk og moderne kunst ved Sotheby's til VG Nett.

Disse bildene henger i samme avdeling som fire malerier av Pablo Picasso, ett av Munchs venn Paul Gauguin, ett av Salvador Dalí, ett av Marc Chagall, seks av René Magritte, tre av Joan Mirò og en hel samling skulpturer av Auguste Rodin - for å nevne noe.

Under hammeren

Alle disse skal under hammeren i New York 2. mai, og kan ses til og med onsdag i neste uke. De har en samlet anslått verdi på 240 millioner dollar, nær 1,4 milliarder kroner.

I siderommet henger samtidskunst som skal selges uken etter, og som kan ses i London til og med søndag. Deriblant Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Francis Bacon og Gerhard Richter. Verdien her anslås å være opp til 311 millioner dollar - 1,8 milliarder kroner.

- Verkene av både Picasso og Warhol viser kunstnerne på sitt ypperste. Det blir noen svært spennende auksjonsuker, sier Hook.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder