POPULÆR: Jakob Oftebro har kapret nok en rolle i en stor dansk TV-serie. Nå skal han spille i Ole Bornedals krigsepos «1864». Foto: MATTIS SANDBLAD

Oftebro klar for dansk TV-serie til 176 mill

KØBENHAVN (VG) Jakob Oftebro (27) har fått en av hovedrollene i den danske TV-serien «1864».

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det er Ole Bornedal som har skrevet og skal regissere serien, som handler om slaget ved Dybbøl i april 1864, hvor danskene ifølge regissøren mistet over 5000 soldater og en tredjedel av landområdene sine.

Produksjonen har et budsjett på 173 millioner danske kroner, og skal ende i både en serie på åtte timeslange episoder og en spillefilm på 150 minutter. Innspillingen starter i april.

- Jeg gleder meg veldig. Flesteparten av de jeg skal jobbe med kjenner jeg godt fra før, så da går det lettere, sier Oftebro til VG.

- Hva kan du si om rollen?

- Jeg spiller en bondegutt som vokser opp på landet i Danmark. Det er på en måte en skildring av hva den romantiske oppfatningen av hva krig er. Om to unge gutter som har lyst til å dra i krigen, trekke i uniform og gå under Danebro, og kontrasten til hva krigen faktisk er, sier han.

- Overlever du?

- Det vil jeg ikke si noe om. Det håper jeg, jeg har ikke lest hele manuset, sier han.

Dramasatsingen er en av de største i Danmark til dags dato, ifølge produsenten Miso Film.

Oftebro har en av de største rollene i serien, og spiller blant annet mot Sidse Babett Knudsen, kjent fra «Borgen».

PRESENTERES: Regissør Ole Bornedal (stående), Jens Frederik Sætter-Lassen (t.v) og Jakob Oftebro. Foto: INGVILL DYBFEST DAHL


Norske Jakob Oftebro, som sist var å se i Oscar-nominerte «Kon-Tiki» og Hamsun-adaptasjonen «Victoria» her hjemme, skal spille en av hovedrollene i serien, som er en storproduksjon med over 160 danske og utenlandske skuespillere.

Oftebro har allerede mange jern i ilden etter flåtesuksessen. Skuespilleren, som til daglig bor i København, kapret i fjor en av de nye gjennomgangsrollene i den danske serien «Broen 2». Første sesong av serien med Sofia Helin og Kim Bodnia i hovedrollene hadde i snitt 600.000 seere i Norge. Sesong 2 kommer i år.

Broen planlegges sendt på DR1 høsten neste år.

I tillegg er det kjent at Oftebro skal spille Askeladden i den planlagte filmen «Askeladden i Dovregubbens hall» - den første i en serie på tre laget av Tappeluft Pictures.

I «1864» skal Oftebro snakke dansk igjen.

- Det krever ekstra mye jobb, men jeg er glad i å utfordre meg selv mest mulig. Og jeg har jobbet veldig hardt for å få en sjanse her, så jeg er veldig glad for rollen, sier han.

Slaget ved Dybbøl varte i 11 dager og var avgjørende for den dansk-tyske krig mellom danske og prøyssiske styrker. De tyske troppene skal ha vært i overtall 9:1, og danskene tapte hertugdømmene sine - også den dansktalende delen av Slesvig.

- Den danske selvoppfattelsen ble på en måte skapt etter slaget ved Dybbøl. Danmark var jo ganske stort før det. De hadde den romantiske tankegangen om å ville innlemme de tyske fyrstedømmene i det danske riket med kongen som overhode, men det går veldig dårlig. Danmark går til krig mot hele Tyskland, og det lagde det Danmark det er i dag. At de gikk fra stormakt til en bitte liten nasjon på 50 år har skapt den selvfølelsen de har, sier Oftebro.

Regissør Bornedal er ikke uvant med norske forbindelser. Han slo gjennom i Danmark med «Nattevakten» i 1994, og har siden regissert norske «Jeg er Dina» (2002) med Maria Bonnevie og senere «Fri oss fra det onde» (2009) med Lene Nystrøm i hovedrollen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder