MUSIKAL: Her er Per- Olav Sørensen på Folketeatret der han skal sette oppNå skal han sette opp «Les Miserables».FOTO: HELGE MIKALSEN VG

Per-Olav Sørensen fra store TV-serier til stor musikal

«Les Miserables» settes opp på Folketeatret

Etter megasuksesser med store TV-serier, går nå regissør
Per-Olav Sørensen løs på en av tidenes største musikaler, «Les Miserables».

Borghild Maaland
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I seks måneder har det pågått audition til de krevende rollene, men den endelige navnelisten presenteres ikke før over sommeren.

Stort prosjekt

– Les Miserables er et stort og krevende prosjekt, sier Per-Olav Sørensen.

– Det er en musikal som utelukkende består av sang, ikke noe annet mellomsnakk. Poenget er å finne ulike stemmer. Siden det er bare sang som kommer ut av munnen, ligger signaturen til rollen i selve sangen. Da må man ha hele landskapet av stemmer som gjør at karakterene ikke blir like, poengterer Sørensen.

Og tilføyer:

– Jeg har sette oppsetninger av Les Miserables rundt om i verden, og de er påfallende like. Dersom det er for mange like stemmer mister man noe av dynamikken i denne fabelaktige musikalen.

Sørensen har årelang erfaring fra scene, film og TV. De siste årene har han stått bak to av de største dramasuksesser på NRK, Halvbroren og Kampen om tungtvannet. For tiden legger han siste hånd på høstens store NRK-serie Nobel, med blant andre Aksel Hennie, Tuva Novotny, Anders Danielsen Lie og Christian Rubeck i sentrale roller.

NOBEL: Aksel Hennie har hovedrollen i den kommende NRK-serienFoto: FRODE HANSEN, VG

Les også: Hennie trener med spesialsoldater

– Hva er det som får deg til å gå løs på «Les Miserables»?

– Det er mange grunner. «Les Miserables» er en av to-tre musikaler jeg har hatt lyst til å sette opp. Den er på alle måter STOR. Det handler om liv og død, revolusjon og klassekamp, fattigdom og rikdom. Det er så voldsomt. I tillegg består den av en eksepsjonell hitparade av låter, mener Sørensen.

Les også: Musikalanmeldelse: Les Miserables

Med denne hitparaden som grunnlag har han som mål å understreke både det brutale og det romantiske. Han vil få publikum til å grine.

OSCAR: Anne Hathaway fikk i 2013 Oscar for beste kvinnelige birolle for innsatsen som Fantine i filmversjonen av «Les Miserables» Foto: REUTERS

– Jeg synes musikken er ekstremt vakker. Kombinert med det dype underliggende budskap om det å få tilgivelse, og hva som gjør en til et godt menneske i Guds øyne, så er det nok av ting her som trykker på de emosjonelle kanaler. Og det blir min jobb å forsterke det som allerede ligger der.

– Jeg skal i mine forberedelser gå grundig inn i Victor Hugos roman «Les Miserables» for å finne noe derfra som kan komme godt med i arbeidet med oppsetningen, fortsetter Sørensen.

Allerede nå starter billettsalget til musikalen som har premiere på Folketeatret i Oslo 8. september 2017.

Et musikaleventyr

«Les Miserables» har vært satt opp ved norske teatre flere ganger, første gang i 1988 ved Det Norske Teatret der den ble en av teatrets største suksesser noensinne.

Starten på eventyret var imidlertid heller lunken. Ur-premieren på musikalen i Paris i 1981 var ingen suksess. Etter å ha blitt endret noe, hadde den premiere i engelsk versjon i London i 1985. Resten av eventyret er moderne musikalhistorie.

Cameron Mackintosh' legendariske produksjon av Boublil og Schönbergs musikal ble en verdensomspennende hit. Den er spilt på 22 språk, og er sett av over 70 millioner mennesker i 43 land. Fortellingen om den tidligere straff-fangen Jean Valjean, hans fiende, inspektør Javet, den prostituerte Fantine og hennes datter Cosette fascinerer fremdeles.

Les også: Film: Pompøst og gripende

Forarbeidet til oppsetningen på Folketeatret er i full gang, mens selve prøvene starter i januar neste år. Samtdig arbeider Per Olav Sørensen med en kommende stor-serie for TV2; kappløpet mellom Roald Amundsen og Scott mot Sydpolen.

– Jeg kan ikke si så mye om det. Vi er i gang med arbeidet. det er en kontinuerlig prossess, og vi kan tidligst komme i gang med opptakk en stund etter premieren på les Miserables, sier Per-Olav Sørensen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder