EIDSVOLLMENNENE: Dette maleriet av Riksforsamlingen på Eidsvoll 1814 av Oscar Wergeland henger i Stortingssalen.

Er du i slekt med en eidsvollsmann?

For 200 år siden utformet 112 menn Norges Grunnlov. Nå er jakten i gang for å finne flest mulig etterkommere av eidsvollsmennene.

 • Kristine Hellem Aanstad

Artikkelen er over seks år gammel

Riksarkivet, slektsforskningsforeningen DIS-Norge og Norsk lokalhistorisk institutt har de siste årene samarbeidet for å finne frem til så mange som mulig med slekt tilbake til mennene på Eidsvoll i 1814.

- Til nå har interessen vært stor, og det ligger nesten 60.000 personer i basen - hvorav rundt 30.000 er levende i dag. Vi vet likevel at det finnes enda flere levende etterkommere der ute - så vi håper at vi kan få flere tusen til inn i basen, sier Eli Fure, underdirektør i Riksarkivet.

I dag publiserer VG, i samarbeid med de tre aktørene, slektssøket «Er du i slekt med en eidsvollmann?» - hvor VGs lesere kan undersøke om de er blant de tusener som mangler i basen.

Søk på eldre generasjoner

For å finne ut om du er en etterkommer, er det bare å skrive inn fornavn og etternavn i det tomme feltet og så trykke på «søk». Det er også mulig å søke på fødested og fødselsår.

Ettersom det fremdeles er en del mangler i det virtuelle slektstreet, tipser Fure om at det kan være lurt å søke etter oldemors eller bestemors navn.

I BOKS: En enkel søkeboks er inngangsporten til informasjon om de 112 eidsvollsmennene og alle deres etterkommere. Trykk på bildet for å søke. GRAFIKK: DAN KÅRE ENGEBRETSEN og TOM BYERMOEN


- De fleste er tross alt ikke i slekt med en eidsvollsmann, men selv om man ikke får treff med første søket, bør man søke etter navnene til besteforeldre, oldeforeldre eller tippoldeforeldre.

- Prøv gjerne også ulike skrivemåter for navnet. Hvis de var etterkommere etter eidsvollsmenn, er det bare å fylle inn de manglende slektsleddene mellom seg selv og den forfaren eller formoren man har funnet, sier hun og henviser til siden eidsvollsmenn.no for mer informasjon om hvordan man legger inn data.

Fure nevner også at kvinner ofte står med sine pikenavn i basen, ettersom det er en tradisjon i genealogien.

Noe som er viktig å huske på når man skal fylle inn fakta om slekten, er at navn på inngiftede personer skal inn i basen for å få to foreldre til etterslekten.

- Men slekten bakover på de inngiftede personene skal vi ikke ha i basen.

Kan være feil

SPENT: Eli Fure, underdirektør i Riksarkivet. Foto: RIKSARKIVET

I starten av prosjektet var det over 100 frivillige slektsforskere som jobbet for å finne frem til etterkommere, men det siste året har de åpnet for at offentligheten skal kunne legge inn data på slekten sin.

- Det kan finnes unøyaktigheter i årstall og navn, det er menneskelig å feile, men fordelen med nettet er at feil kan oppdateres og rettes opp. Navn ble i gamle dager skrevet på svært forskjellige måter, også av personene selv - så om en skrivemåte ser uvant ut, behøver den ikke å være feilaktig.

- Hva gjør dere for å unngå at folk skriver inn feil informasjon?

- I utgangspunktet stoler vi på at folk har en interesse av å gjøre siden så god og riktig som mulig, på samme måte som andre nettsider som er basert på frivillig innsats. Alle som vil legge inn informasjon på siden, må be administrator om tilgang, og vi har logger som viser hvem som gjør hva. Ved misbruk vil administrator for databasen utestenge vedkommende.

Spredt over hele verden

Hvis noen oppdager åpenbare feil bar Fure om at de retter dem eller melder fra til administratorene for basen.

- Hvor sikker er informasjonen som ligger i slektstreet?

- Vi mener informasjonen som ligger der er god, men en grunn til at vi går ut og ber om hjelp fra alle, er at den kan bli både mer komplett og bedre.

I dag finnes det over 30.000 levende personer som er registrert i basen. Over 70 av eidsvollsmennene har etterkommere i USA, mens andre har spredt seg til land som Canada, Spania, Sverige, Tyskland og England.

Av de 112 personene som var på Eidsvoll i 1814, var det 11 som ikke fikk barn og dermed ikke har direkte etterkommere.

Les også

 1. Full krangel om «bastard»-grunnlov

  Abid Q. Raja (V) går knallhardt ut mot Martin Kolberg (Ap) og hans rolle i forsøket på å revidere Grunnloven.
 2. Her hentes Grunnloven frem fra skjulestedet

  STORTINGET(VG) VG var med da den originale Grunnloven i dag ble hentet ut fra hvelvet for å vises frem for aller første…
 3. Mannen i kottet på Eidsvoll: - En skrøne

  Sto det virkelig en sort slave i kottet under Riksforsamlingen på Eidsvoll?
 4. Dette maleriet har 14 feil

  Oscar Wergeland skal ha bommet på en del ting da han 70 år etter Riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814 forsøkte…
 5. 1814-2014 En reise i demokrati

  SOGNEFJORDEN (VG) Når Bergen Kystlag i disse dager ror Eidsvollsbåten «Enigheden» fra Bergen til Lærdal markerer det en…
 6. Eidsvollsmennene reiste fra Bergen i «limousin»

  BERGEN (VG) De fem Eidsvollsmennene fra Bergen la ut på ferden mot Riksforsamlingen i et av datidens mest luksuriøse…
 7. Nå kan DU se Grunnloven

  Vanligvis er Grunnloven låst trygt inne i et hvelv i Stortingsarkivet, men nå hentes den fram under skjerpede…
 8. VGs 1814-kåring vekker oppsikt i utlandet

  En av Danmarks største aviser har kastet seg over kåringen av de 100 viktigste nordmenn og omtaler den som en kilde til…
 9. Derfor er det ingen nordlendinger på dette bildet

  Hele Norge feirer at det er 200 år siden Grunnloven ble signert. Det faktum at Nord-Norge ikke var representert…
 10. Det «hemmelige» livet i veggene på Eidsvoll

  Gjennom mørke, smale ganger skjult i veggene, balanserte tjenerne i Eidsvollsbygningen med do-bøtter og serveringsfat.
 11. Kjenner du igjen dette motivet?

  Oscar Wergelands berømte maleri av «Eidsvold 1814» har bokstavelig talt fått en ansiktsløftning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder