Kulturministeren: - Norsk mote trenger et sterkere fagmiljø

Forsvarer utskjelte Oslo Fashion Week

(VG Nett) Kulturminister Hadia Tajik mener at norske motedesignere har for tøffe vilkår i dag.

Sofia Storhaug
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Oslo Fashion Week har i løpet av sine tyve år mottatt krass kritikk fra moteredaktører. «Kjendisparodi», «pinlig arrangement» og «innholdsløst» var bare noen av beskrivelsene motebransjen ga den norske moteuken for i fjor.

Mandag kastet kulturminister Hadia Tajik glans over den 20. utgaven av Oslo Fashion Week. Hun tok også arrangøren bak moteuken, Pål Vassbotten, i forsvar.

KASTET GLANS: Kulturminister Hadia Tajik satser gjerne mer på norsk mote - det trengs, mener hun. Foto: Frode Hansen

- Norsk mote og norske designere må få et sterkere faggrunnlag. Det trenger man for at enkeltdesignere skal få utvikle seg. Han som organiserer Oslo Fashion Week i dag har det krevende, sa hun til VG under åpningen.

- Hva må dere som politikere gjøre?

- Norske politikere må anerkjenne mote som en næring, slik at enkelte kan leve av det. Det kommer til å bidra til ytterligere verdiskapning i landet.

Lover motemillioner

- Hvordan jobber dere for å få til dette?

- Vi har nylig laget en handlingsplan hvor femten millioner skal brukes til gründere, entreprenører og innovatører som jobber med norsk mote.

I tilegg til Tajik hadde også vikarierende moteredaktør i Detnye og DJ, Charlotte Thorsvedt tatt turen innom for å få med seg åpningen av moteuken.

Hun har sett seg lei på kritikken av Oslo Fashion Week.

- Vi bør jo bare være glade for at vi har en moteuke i det hele tatt. Jeg synes det er veldig hyggelig å være her samtidig som det er spennende å se hva nye designere har å vise frem.

Også helsejournalist Anbjørg Sætre Håtun smilte over muligheten til å få med seg åpningskvelden i en friuke mellom harde cellegiftkurer etter at kreftsykdommen rammet henne for andre gang i fjor.

FRI FRA CELLEGIFTEN: Anbjørg Sætre Håtun - her med mannen Jono El Grande - har friuke fra cellegiftkuren og ville derfor ha med seg åpningen av Oslo Fashion Week. Foto: Frode Hansen

- Vi er på en evig bryllupsreise. Jeg tar hver dag som den kommer. Livet er et risikoprosjekt og jeg prøver å skape verdens beste liv så lenge det varer, sier Sætre Håtun.

Hun kom sammen med Jono El Grande, ektemannen som alltid står ved hennes side.

TAUS: Charlotte Thorstvedt ville ikke kommentere bildet hun la ut på sin Instagramkonto av henne og eks-kjæresten Henrik Thodesen. Foto: Frode Hansen

Flere visninger

Klokken 21.00 i kveld er det motedesigner Kristine Vikse som er først ute med å vise frem sin kolleksjon. I tillegg til henne er det bare ti andre designere som kommer til å ha visninger i samme uke som moteuken pågår.

Bare åpningshowet i dag er integrert i Oslo Fashion Week.

Designerne som viser frem kolleksjonene under moteuken vil ha visninger på egen arena.

Disse er HAIK, Admir Batlak, Match, Sadoni, Up Design, DesignerKollektivet, Arnie Says. I tillegg til de populære designerne, Fam Irvoll, Moods of Norway og Mardou&Dean.

Moteuken vil foregå frem til 16. august.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder