VANSKELIG OPPVEKST: Herbjørg Wassmo byr på seg selv i sin nyeste bok «I disse dager». Foto: NTB Scanpix

Herbjørg Wassmo planla å ta livet av sin egen far

Forfatteren er aktuell med boken «Disse øyeblikk». I boken avslører hun at hun gikk med suicidale tanker og et ønske om å ta livet av sin egen far.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I Herbjørg Wassmos (70) nye roman skildrer hun livet til tenåringen Herbjørg som lever med avsky og forakt for sin overgriper. Romanen er basert på Wassmos oppvekst i Vesterålen hvor hun selv bar på skammen over farens overgrep.

- Jeg planla å ta livet av han som skulle være faren min også. Et par ganger var det like ved at det hadde lyktes, men i dag er jeg glad det ikke skjedde, sier Wassmo i et intervju med ukebladet Hjemmet.

Forfatteren innrømmer intervjuet at hun i tillegg hadde dystre tanker om seg selv.

- Jeg var et suicidalt barn, fra 11-12-årsalderen gikk jeg med tanker om å ta livet av meg, sier en ærlig Wassmo til ukebladet.

Wassmo bar lenge på skammen fra barndommen. Til ukebladet forklarer hun at hun følte seg som en skammelig outsider - en feig person som ikke kunne vise hvem hun egentlig var.

Sto frem

PRISVINNER: Herbjørg Wassmo har fått en rekke utmerkelser. Her mottar hun Brageprisen i 2010. Foto: NTB Scanpix


I 1981 kom «Huset med den blinde glassveranda», som er den første boka i trilogien om incestofferet Tora. Boken ble en suksess, og fikk mange til å lure på om innholdet var selvbiografisk.

Det var først i 2009, da Wassmo ga ut boken «100 år», hun sto frem og fortalte at faren forgrep seg på henne som liten. Foreldrene til Wassmo hadde da vært døde i flere år. Til VG innrømmet Wassmo at hun var beredt til å gå i fengsel for det.

- Før «Hundre år» kom ut, hadde jeg dårlig samvittighet overfor andre incestofre fordi jeg ikke gikk offentlig ut med at jeg var en av dem, forklarer hun til ukebladet.

Grunnen til at Wassmo holdt sannheten for seg selv, var at hun ønsket fred til å gjøre sine ting uten å ha inceststempelet på seg. Til ukebladet forteller hun at hun gjennom sitt forfatterskap har kanalisert mye av skammen og sorgen, men om det blir flere bøker om Herbjørg er for tidlig å si.

Prisbelønnet

I 2010 ble Wassmo tildelt Brageprisen. Det var kunnskapsminister Kristin Halvorsen som overrakte prisen.

- Hun skriver om vanskelige temaer på en måte som gjør at folk finner gjenklang i sine egne liv. Hun får folk til å ville lese mer og til å vente utålmodig på neste utgivelse, het det blant annet i begrunnelsen som ble lest opp av kunnskapsministeren.

Herbjørg Wassmo debuterte med diktsamlingen «Vingeslag» i 1976 og har siden skrevet opp mot 20 romaner og diktsamlinger. Hun er tidligere tildelt blant annet Kritikerprisen, Bokhandlerprisen og Nordisk Råds litteraturpris.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder