Se barnas rørende Prøysen-hyllest

RAMPELYS

I dag er det 100 år siden Alf Prøysen ble født – og den yngre generasjonen bidrar til feiringen på musikalsk vis.

Publisert: Oppdatert: 23.07.14 14:11

Da Miniøya ble arrangert i hovedstaden i slutten av mai, ble de unge besøkende møtt av en videoautomat. Boksen inneholdt hodetelefoner, sangteksten til Prøysen-slageren «Du ska få en dag i mårå» og et kamera: Nå fikk barna bli med på en helt spesiell innspilling.

Hva er ditt beste Prøysen-minne? Del med leserne her!

Barnas hyllest

Den samme videoautomaten dukket opp under Bergenfest UNG noen uker senere, og deretter i forbindelse med Trondheims UKM-festival.

Ungdommene var slett ikke vanskelige å overbevise: Til sammen har over 200 barn deltatt i prosjektet. Flere av sangbidragene er klippet sammen til en rørende musikkvideo.

- Vi ville lage en hyllest fra barn og ungdom til Prøysen på 100-årsdagen hans, sier Tine Tyldum.

Hun er prosjektleder i Prøysenfest!, som arrangeres av organisasjonen Musikk og Ungdom. Prøysenfest! er en nasjonal markering av Alf Prøysens 100-årsjublieum, spesielt rettet mot den yngre garde. Målet er å lære ungdommen mer om den folkekjære visesangeren, og slik ble musikkvideo-ideen til.

Nytt bekjentskap

- Mange unge har sunget «Nøtteliten», «I bakvendtland» og hørt historiene om Teskjekjerringa – men de vet kanskje ikke hvem som har skrevet dem. De har heller ikke noe forhold til Barnetimen for de minste, som Prøysen lenge var en del av. Når barna får synge en av Prøysens sanger på denne måten, blir de også bedre kjent med ham, sier Tyldum.

Hun forteller at de unge bidragsyterne syntes det var gøy – og litt skummelt – å synge foran kameraet.

- Teksten til «Du ska få en dag i mårå» er både alvorlig og positiv på samme tid, og det er også noe av poenget. Det ferdige resultatet har blitt veldig fint, sier prosjektlederen.

PS! Onsdag er det storslagen Prøysen-feiring over hele landet. Se hva som skjer på ditt hjemsted her!