DØD: Skuespiller Lauren Bacall døde i sitt hjem tirsdag. Her er hun fotografert i det hun ankommer Oscar-festen til Vanity Fair i 2010. Foto:Reuters,

Hollywood-legenden Lauren Bacall (89) er død

Var med i norsk-britisk totalflopp - gikk til aksjon for å få lønn utbetalt

En av stjernene fra Hollywoods gullalder, den amerikanske skuespilleren Lauren Bacall, er død. Hun ble 89 år gammel.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Et familiemedlem opplyser til kjendisnettstedet TMZ at skuespilleren skal ha blitt rammet av slag i sitt hjem og at hun døde som følge av dette.

Dødsfallet bekreftes på twitter-kontoen BogartEstate, som promoterer arven etter skuespilleren Humphrey Bogart som Lauren Bacall var gift med fra 1945 og frem til hans død i 1957.

Skuespilleren er kjent for sine roller i filmer som «Mord på Orientekspressen», «Key Largo», «The Shootist», «Written on the Wind», «Blood Alley», «Designing Woman», «Young Man with a Horn», «Gift deg med en millionær», «Dark Passage» og «Den store søvnen». Totalt skal hun ha hatt roller i 72 filmer og TV-serier, ifølge filmnettstedet imdb.com. Hun spilte mot stjerner som Marilyn Monroe, Gary Cooper og Gregory Peck

Var med i norsk-britisk skandalefilm

De siste årene har hun også bidratt til flere filmer. Hun var blant annet med i den norsk-britiske filmen «Wide Blue Yonder», som blant annet ble spilt inn på vestlandet. Filmen hadde store økonomiske problemer, som blant annet innbefattet krangel om lønn.

Lauren Bacall tok selv affære og nektet å møte britiske pr.folk før ansatte hadde fått sine kontrakter.

Filmen fikk premiere lenge etter den ble spilt inn, og ble en flopp både kritiker- og publikumsmessig.

PÅ FILMINNSPILLING I NORGE: Lauren Bacall og regissør Robert Young i Haugesund i 2007. Foto:Hugo Bergsaker,VG

Hun hadde også en lang karriere på Broadway og vant Tony Awards i 1970 for beste kvinnelige hovedrolle i «Applause» og i 1981 for «Woman of the Year».

Etterlater seg tre barn

19 år gammel gjorde hun sin filmdebut i 1944 i «To Have and Have Not».

Under innspillingen av denne filmen møtte hun 25 år eldre Humphrey Bogart – mannen mange betrakter som en av de største skuespillerne gjennom tidene – og de to giftet seg året etterpå.

Hun spilte mot Bogart i tre senere filmer, «The Big Sleep» (1946), «Dark Passage» (1947) og «Key Largo» (1948). Paret fikk også to barn sammen.

Etter at Bogart døde hadde Bacall et forhold til sangeren Frank Sinatra, men i 1961 giftet hun seg med skuespilleren Jason Robards. De to var gift i åtte år og fikk en sønn.

Legende

I 2009 fikk Bacall en æres-Oscar for sin sentrale plass i filmens gullalder og hun har en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Hun har fått to Golden Globe-priser, i 1993 og 1997.

I 2007 var hun æresgjest under Filmfestivalen i Haugesund, der hun mottok Liv Ullmans ærespris, skriver NTB.

BRYLLUPET: Lauren Bacall giftet seg med Humphrey Bogart i 1945. Her får de to hjelp av forfatteren Louis Bromfield til å kutte bryllupskaken. Foto:AP,

I 1999 ble hun listet som kvinne nummer 20 på listen over de 100 største legendene innenfor amerikansk filmhistorie, en kåring utdelt av Det amerikanske filminstituttet. Hun er listet opp sammen med andre kvinnelige legender som Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor, Greta Garbo, Shirley Temple og Grace Kelly.

Demokrat

Bacall var kjent som en politisk engasjert demokrat og var blant annet aktivt med i valgkampen til Adlai Stevenson da han forsøkte å bli amerikansk president i 1952.

Hun drev også valgkamp for Robert Kennedy og beskrev seg selv som «anti-republikaner». Dette viste hun blant annet da hun sluttet seg til protestene mot president George W. Bushs krigføring i Irak.

Bacall var også kusinen til Israels tidligere statsinister og president Shimon Peres.

VG/NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder