HØY FART: Gaute Grøtta Grav på hesteryggen - her i mandagens episode for litt over en uke siden. Foto: Skjermbilde fra TV 2 ,

Kritiserer Gaute-galoppen i «Farmen»: – At de tør!

Hver mandag rir «Farmen»-programleder Gaute Grøtta Grav (36) i full fart opp til gården – uten hjelm.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Nysgjerrigheten rundt hvem som blir ny storbonde, er stor hver mandag. Flere hundre tusen TV-seere benker seg foran TV-skjermen og ser Grøtta Grav galoppere opp til gården og de spente deltagerne. Men ikke alle liker det de ser.

Knut Houge, redaktør for hesteportalen Hest.no, er skeptisk til det faste innslaget.

– Jeg synes det er rart og har tenkt «at de tør». Hva ville produksjonsselskapet gjort dersom det skjedde en ulykke? Da ville de få en stor pedagogisk utfordring. Jeg mener de setter et dårlig eksempel. Jeg kjenner riktignok mange gode ryttere som rir uten hjelm på tur, men da tar de konsekvensen selv. Dette er på TV, og da vil det fremstå som ganske useriøst dersom det skulle skje en ulykke, mener Houge.

HESTEMANN: Knut Houge (53) driver med hester og er redaktør for hest.no. Her hjemme på sin egen gård på Nesodden. Foto: PRIVAT ,

Selv om det ikke finnes noe lovpålegg om å bruke ridehjelm i Norge, annet enn at det er et krav i de aller fleste konkurransegrener og på rideskoler, mener Houge at det i Norge regnes som ganske uforsvarlig å ri uten hjelm.

– Særlig i galopp, som vi ser Gaute gjøre på TV.

Dramatisk

Houge påpeker at det i forrige sesong av «Farmen» – i 2013 – var en dramatisk hendelse da en kvinnelig deltager ble løpt ned av hesten inne i stallen og fikk hodet i klem mot en dør. Deltageren fikk flere kutt og kraftig hjernerystelse og ble sendt til sykehus, hvor hun ble liggende i tre dager.

– Jeg synes å huske at produksjonsselskapet ble veldig opptatt av sikkerheten etter det, sier Houge, som selv har mange hester, driver med turridning, hestekjøring og har besøksgård på Nesodden.

– Der er det helt uaktuelt at noen rir uten hjelm. I Heste-Norge er det allment at man bruker hjelm akkurat som man tar på seg sikkerhetsbelte når man setter seg inn i en bil, opplyser Houge.

TAR RISIKOEN: Gaute Grøtta Grav. Foto: Skjermbilde fra TV 2 ,

Redningsvest

Han mener at «Farmen» ikke kan bruke argumentet om at det skal se tidsriktig ut så lenge produsentene ber deltagerne om å bruke flytevest når de er ute i båt.

– Folk hadde ikke redningsvest for hundre år siden. En ridehjelm er for øvrig mye mindre fremtredende enn en vest, mener Houge.

Gaute forsvarer seg

TV 2 forklarer til VG at det finnes ridehjelm tilgjengelig under innspillingen.

– Det foreligger ikke noe lovpåbud om bruk av hjelm under riding på hest. Det er hjelm tilgjengelig på gården, og vi oppfordrer deltagerne til å bruke det, sier Alex Iversen, presseansvarlig for Farmen i TV 2.

Gaute Grøtta Grav på sin side forklarer at han har hatt hest siden han var fem år, og at han føler seg trygg på hesteryggen. Programlederen presiserer også at han i enkelte andre innslag på «Farmen», der hester er sentrale, har valgt å bruke hjelm.

HESTEVANT: Gaute Grøtta Grav på Løntjernbråten gård ved Gullverket i Eidsvoll, der den siste runden av serien er spilt inn. Foto: Jan Petter Lynau , VG

– Det skjedde senest for en uke siden da vi lagde en reportasje om polo, en idrett jeg på ingen måte behersker. Muligheten for å falle av hesteryggen var større enn vanlig, forklarer 36-åringen, som var den aller første vinneren av «Farmen» i 2001 – og som siden har figurert som programleder i hver sesong.

Vil ri fritt

– De 100 meterne jeg ukentlig rir inn til «Farmen», gjøres i en svært kontrollert setting, forklarer Grøtta Grav og legger til:

– Dyreansvarlig er på plass, og det går ingen husdyr løse. Likevel kan jeg selvsagt falle av hesteryggen og skade meg, hvis jeg er riktig uheldig. Jeg kan også falle i trappen på vei ned fra soverommet om morgenen. Det er en risiko jeg tar. Så lenge det ikke er påbudt med hjelm når man rir inne på en gård, ønsker jeg å fortsette å ri så fritt som mulig inn på «Farmen» av visuelle hensyn.

Oppdatert? Ville adoptere «Farmen»-hunden – fikk nei

Rytterforbundet: – Oppfordrer alle

Ellen Damhaug Scheel, generalsekretær i Norges Rytterforbund med 35.000 medlemmer, har ikke selv sett «Farmen», men mener dette er greit å sette fingeren på.

– Vi har et reglement i Rytterforbundet som sier at på hest skal man ha hjelm av sikkerhetsmessige årsaker. Barn skal også ha hjelm når de er inne i stallen. Det står i statutter og reglementer. Alle ryttere skal ha hjelm, og samtlige rideskoler har påbud, forteller hun til VG.

Hun mener at det å sette seg på hesteryggen uten hjelm, er som å kjøre motorsykkel, stå på slalåm eller sykle uten beskyttelse på hodet.

– Vi ser aldri at det blir ridd uten hjelm. Det ligger i ryggraden til folk og skal egentlig ikke ha noe med direktiv å gjøre. Nå fantes det jo ikke ridehjelm for 100 år siden, men vi oppfordrer alle til å ri forsvarlig og bruke hjelm, sier Scheel.

Spesial: Alt om «Farmen»

– Ringeffekt

Wenche Johannesen, ridelærer og stallmester ved Alna Ridesenter, har ikke sett Grøtta Grav galoppere på skjermen, men har fått med seg at andre «Farmen»-deltagere har falt av hesten foran kamera, vel å merke ikke i stor fart.

– Da André (Fredriksson, journ.anm.) kom litt langt bakpå hesten nylig, ble han kastet av. Jeg tenkte da at dette kom noen til å reagere på. Hesten kunne ha sparket bakut og truffet ham i hodet, sier Johannesen.

– Det kan være at TV 2 ikke har tenkt på ringeffekten av å vise dette i beste sendetid, hvor alle ser på. Og når de andre deltagerne ser at Gaute rir uten hjelm, kanskje de konkluderer med at de også kan gjøre det? Men vi som er spesielt opptatt av hester, vet hva som kan skje av ulykker. Hos oss må alle bruke hjelm.

GALOPP: «Farmen»-programlederen i farta. Foto: Skjermdump fra TV 2 ,

– Uheldig

Kari Hustad, informasjonsrådgiver ved Norsk Hestesenter, sier til VG at selv om det ikke er forbudt å ri uten hjelm ifølge norsk lov, så er det ikke et godt signal å sende ut.

– Alle hesteorganisasjoner er opptatt av hjelmbruk og har et bevisst forhold til det. At et så profilert program som «Farmen» viser folk som ikke bruker hjelm i en sånn setting, kan være uheldig, mener hun.

– Ikke så farlig

Sissel Thorson Falch, rideskolesjef ved EKT Rideskole på Ekeberg i Oslo – en av Norges største rideskoler, tar imidlertid Grøtta Grav i forsvar.

– Ridning uten hjelm er ikke så farlig som folk tror, så lenge det skjer under ordnede former. Hvis han rir på en stille og rolig gård, så er det hans eget ansvar. Er man over 18 år, kan man bestemme selv. Vi må ikke bli et diktatur. Jeg har selv ridd uten hjelm i 30 år, selv om jeg i dag alltid bruker hjelm utendørs fordi det lettere skjer uforutsette ting i dag enn for 30 år siden, sier 73-åringen, som har 63 års hesterfaring.

Det er ikke første gang i høst at sikkerheten på «Farmen» havner under lupen. Trygg Trafikk reagerte på det de så i den aller første episoden, og mente det var både «farlig og ulovlig».

Finaleuke

Konkurransen tilspisser seg på gården nå når de fire gjenværende deltagerne den aller siste uken nå slåss om førsteplassen. Fortsatt er Marte Søreide (23), Øystein Hetland (25), Eilev Bjerkerud (27) og Charlotte Jacobsen (21) med i kampen.

Søndag var det André Fredriksson (50) som måtte forlate konkurransen.

Diskuter i kommentarfeltet: Hvem tror/håper du vinner?

Dette «Farmen»-paret svermer: – Derfor kysset han henne ikke

Bakgrunn: Sannheten om «Farmen»-bråket

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder