LITT STAS MED KONGELIGE: Marte Næss Thomassen holdt tale på hagefesten, og fikk møte de kongelige. Her med Kronprinsparet. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

Marthe Næss Thomassen: – Syns nesten folk er mer spennende enn de kongelige

18-åringen holdt tale for kongefamilien på kveldens hagefest i Myren Gården i Kristiansand. Hun er prinsipielt mot kongehuset, men kunne ikke avsatt dette kongeparet.

 • Maiken Svendsen

Artikkelen er over fire år gammel

På samme sted som for 25 år og to dager siden inviterte kongeparet 300 gjester til hagefest etter folkefesten tidligere på dagen. Under velkomsttalen til Dronningen sa hun at de har utfordret unge i hver by til å holde tale om sine håp for fremtiden.

I kveld var det Marte Næss Thomassen som holdt den talen. Hun ble valgt inn i Arendals kommunestyre ved forrige valg, og ble dermed Norges yngste kommunepolitiker. I kveld fikk hun også møte kongefamilien.

– Jeg syns nesten det er mer spennende å møte de vanlige folkene enn de kongelige, ler Thomassen, og legger til:

– Det har vært en spennende dag, og det var stas å hilse på de kongelige. De sa at talen var fin, men da de ble stille visste jeg ikke helt hvor jeg skulle gjøre av meg.

Fikk du med deg? Dronningen spøkte til Mette-Marit om Quartfestivalen

Den unge politikeren mener at kongehuset ikke er helt demokratisk, men hun er villig til å gjøre et unntak for Dronning Sonja og Kong Harald.

– Prinsipielt er jeg nok mot kongehuset, men kongeparet har vært en god trygghet for nasjonen de siste 25 årene, så jeg ville ikke stemt ut dem, sier hun.

Talen hennes har hun fokusert på hvordan dagens unge bør tørre å ta sats og ta sjanser, slik at de scorer. Hun avsluttet talen med å sammenligne kongeparet med en trener.

– Man tør ikke ta sats om man ikke har en god trener som gjør en trygg, sa hun fra scenen.

Den hemmelige overraskelsen

– Dette er en sang som har vært med i hendelser som 90-årsdagen til Nelson Mandela i USA, minneseverdigheter rundt 11. september i New York, og mange andre store og små anledninger. Så tenkte jeg når vi var her, i Kristiansand, i denne anledningen, at dette er en fin sang som en hyllest til kongen og kongefamilien. Det er en sang som uttrykker det som kongefamilien gjør, nemlig at vi som nasjon blir båret på deres skuldre, sa Rolf Løvland fra scenen.

Kristiansand kommune: Det dyreste er stolper og tau

Så spilte Secret Garden med Espen Grotheim «You Raise Me Up», deres siste sang for kvelden. De er den hemmelige overraskelsen fra Kristiansand kommune til kongefamilien på hagefesten i Myren Gård. Bandet avslutter med det kongefamiliens jubileumsreise.

– Det er noe spesielt over å få gjøre noe for de kongelige. Det er et ærefullt oppdrag å synge for kongefamilien, forteller Espen Grotheim til VG etter opptreden.

HIMMELEN ÅPNET SEG: Dronning Sonja måtte ta på seg sydvesten igjen da regnet kom til Kristiansand i kveld. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

Han følte seg beæret over å få være med å synge «You Raise Me Up» med Secret Garden.

– Rolf har fått gleden av å oppleve at veldig mange begivenheter er tonesatt av den låten, så jeg føler meg beæret, sier han.

I det Secret Garden entret scenen foran hovedhuset på Myren Gård åpner himmelen seg.

Regnet har ligget i luften hele dagen gjennom, men først det siste kvarteret av kongefamiliens besøk må paraplyene frem.

Så du? Kongeparet rørt til tårer i Nidarosdomen

Kronprinsessen ankom hagefesten i kledd svarte høye pumps, og en sort jakke med rysjer. Da «You Raise Me Up» overdøvde musikken fra byen var hun antrukket i gummistøvler og regnponcho, med et rosa pledd over knærne.

Kongeparet symboliserer mange av de norske verdiene

Kvelden på Myren Gården var styrt av de unge. Kveldens konferansier, Simon Balsnes, er kun 18 år. Han har nylig fått tildelt drømmestipendet, og vil bli skuespiller. Denne muligheten har vært helt spesiell, forteller han.

– Jeg var veldig nervøs i starten, men det gikk lettere etter hvert. Jeg har brukt forskjellige skuespillerteknikker for å huske tekst, og for å bli trygg, forteller han til VG.

ROLIG PÅ UTSIDEN: Simon Balsnes var veldig nervøs før han skulle være konfransier på hagefesten til kongeparet på Myren Gård i kveld. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

For Balsnes er kongefamilien et symbol på mange av de norske verdiene.

– De er mye mer en del av folket, enn jeg føler de andre kongehusene er. Det er det jeg syns er fint med Norge, det er ikke en elite på toppen. Vi er et felles folk som jobber sammen, forteller han.

Kongehuset beklager: Livvakt dyttet eldre dame i Bodø

Sommeren skal han tilbringe som skuespiller i Dyreparken. Han er med i både Kardemommeby og Hakkebakkeskogen. Selv om hovedrollen lot vente på seg i år håper han den kommer senere.

– Så skal jeg gjøre meg ferdig med dramalinjen på videregående. Jeg kommer til å søke teaterskoler videre også. Drømmen er å komme inn på teater høgskolen, men der er nåløyet trangt, forteller han.

Det viktigste de gjør

Kongefamilien forlater Myren Gård i sjaluppen fra bryggen nedenfor hagen. Jubileumsreisen er over for denne gangen. Kongeparet har feiret sine 25 år ved tronen med folket.

– Å reise rundt og møte folk i hele landet, er noe av det aller viktigste De kongelige gjør. Da kongeparet skulle feire sine 25 år på tronen, ville de feire sammen med folket, sier Marianne Hagen, kommunikasjonssjef ved Det kongelig hoff.

Hagefesten er finansiert av hoffet, som betaler 1000 kroner per gjest som er invitert av kongeparet.

Les også

 1. Kronprinsfamilien i kamp

  Kronprinsbarna og kronprins Haakon (42) tok avspark under fotballkampen på Skaugum mandag ettermiddag.
 2. Kongehuset beklager at livvakt dyttet eldre kvinne i Bodø

  Det kongelige hoff og Den kongelige politieskorte beklager på det sterkeste at en eldre kvinne ble dyttet over ende av…
 3. Mette-Marit om «Skam» og «Mensen»: – Tar opp viktige temaer

  VOSS (VG) Kronprinsesse Mette-Marit har ingen skam rundt mensen, men er stor fan av «Skam».
 4. 17. mai-gratulasjon fra falsk konge mer populær enn Kongens egen

  Over 60.000 likte den falske «Kong Harald»-profilens gratulasjonsmelding på 17.

Mer om

 1. Kongehuset
 2. Kongeparet
 3. Kristiansand
 4. Kronprinsparet

Flere artikler

 1. Kongejubileum i Kristiansand: Dronningen spøkte med kronprinsessen om Quart-festivalen

 2. Har brukt 300.000 på å sikre kongefamiliens løype i Kristiansand

 3. Kongeparets bursdag: – Dritgode til å være konge og dronning

 4. Og her kommer «Askepott»: Blogger red til fest på Slottet på hvit hest

 5. Bjarte Hjelmeland: – Når kongen befaler, sier man ikke nei

Fra andre aviser

 1. Hoffet betalte 100 per kuvert: Kongeparet feiret seg selv med hagefest for 300 gjester

  Fædrelandsvennen
 2. Se hvilken norsk by kongeparet har besøkt flest ganger

  Aftenposten
 3. Var døråpner for kongeparet som 11-åring. I dag traff han dem igjen.

  Aftenposten
 4. 25 år som kongepar: - Svenskene er mest fascinert av kjærligheten mellom Harald og Sonja

  Aftenposten
 5. Stian sang for dronningen: At jeg ble invitert til å opptre her i dag, er det største symbolet på aksept jeg kan få

  Aftenposten
 6. Jubileumsår for kongeparet

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no