«ÅRETS NAVN»: Jan Egeland med «Årets Navn»-trofeet han mottok fra VGs sjefredaktør Bernt Olufsen på vegne. VGs lesere har stemt fram den nylig avtroppede FN-toppen til vinner av tittelen «Årets Navn». Foto: Karin Beate Nøsterud

Jan Egeland kåret til «Årets Navn»

(VG Nett) VGs lesere har i år stemt fram FN-toppen Jan Egeland (48) til «Årets Navn».

- Det er en veldig stor og veldig gledelig overraskelse at leserne av Norges største avis vil gi meg denne verdigheten, sa Jan Egeland da han mottok «Årets Navn»-statuetten under VGs julemarkering i VG-huset 22. desember.

- Må bygge peishylle

- Det er hyggelig at jeg ikke er glemt her hjemme, selv om jeg hverken er god på ski eller fotball, sa Egeland i takketalen.

- Nå må jeg bygge den peishylla jeg ikke har, sa FN-toppen og siktet til «Årets Navn»-trofeet.

Det var av hensyn til familien at Jan Egeland nylig valgte å gi seg i jobben som nødhjelpskoordinator i FN. 48-åringen ønsket ikke å fortsette å ha over 200 arbeidsreisedøgn i året over hele verden, mens familien har base i Oslo.

- Her er røttene mine, og det er her jeg skal bygge og bo i fremtiden, sa Egeland til VG.

DONERER PENGENE: Jan Egeland signerer vinenrsjekken på 50.000 kroner. Pengene går til FNs nødhjelpsfond. Foto: Karin beate Nøsterud

Donerer 50.000 kroner

Egeland får i tillegg til bragdstatuetten i bronse en sjekk på 50.000 kroner. Pengene doneres tradisjonen tro til et veldedig formål, og i år går summen ikke uventet til FNs nødhjelpsfond.

Sjefredaktør i VG, Bernt Olufsen, fremhevet «Årets Navn»-vinneren som «en sterk talsmann for de svakestes sak».

- Jan Egeland har vært årets mest omtalte nordmann internasjonalt på grunn av sin innsats som FNs visegeneralsekretær og nødhjelpskordinator. Han har hatt gigantiske oppgaver med å beskytte de som mest av alt trenger beskyttelse. Jan Egeland har stått i konfliktens frontlinjer fra Libanon til Darfur, sa Olufsen i sin geratulasjonstale.

I tillegg til utstrakt reisevirksomhet, har Egeland ledet en organisasjon med 1.200 ansatte som i tillegg til hovedkontorene i New York og Geneve også har hatt regionale kontorer i alle tidssoner.

Det amerikanske bladet Time Magazine plasserte Egeland i år på listen blant de 100 «som har formet vår verden».

Krisen i Darfur har vært den vanskeligste for Jan Egeland å takle. Det var Egeland som klarte å få Darfur-saken opp i Sikkerhetsrådet.

- Det går for langsomt i riktig retning, men det er mulig å nå målet, sa Egeland som takket VGs lesere for tilliten under «Årets Navn»-seremonien.

LES STORT INTERVJU MED JAN EGELAND I PAPIR-VG JULAFTEN!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder