TILTALT: Stella Mwangi var opprinnelig tiltalt for fyllekjøring i september 2017. Denne delen av tiltalen ble droppet. Foto: Helge Mikalsen, VG

Dropper fyllekjøringstiltale mot Stella Mwangi

Påtalemyndigheten dropper fyllekjøringstiltale mot Stella Mwangi (31) og vil heller få henne dømt for å ha drukket etter ulykke og for forulemping av polititjenestemann.

Dette kom frem i retten torsdag.

- Det er veldig godt å bli trodd. Det er det som er sannheten. De prøvde å ta meg og ødelegge livet mitt. Media må også virkelig skamme seg. Jeg har nesten mistet kontrakter på grunn av framstillinga som har vært, sier hun til Dagbladet.

- Jeg klarte det. Vi klarte det. Sannheten kom fram, sier hun om at politiet frafaller punktet i tiltalen om fyllekjøring.

Erkjenner ikke straffskyld

Mwangi har hele tiden nektet for å ha kjørt med promille og sagt at skadene på egen bil var der fra før. Ifølge den opprinelige tiltalen hadde hun 2,22 i promille to timer etter at hun kjørte inn i en eller flere biler i Oslo sentrum i fjor høst. Punktet om fyllekjøring og materiell skade på en eller flere biler ble frafalt i retten.

29. september 2017 ringte et vitne til politiet klokken 13.30 og fortalte at en kvinne som fremsto som beruset hadde kjørt bil i Oslo sentrum.

Vitnet forteller i retten at Mwangi skal ha påført en «veldig liten ripe» på bilens støtfanger før hun forlot stedet til fots.

– Jeg ringte ikke til politiet fordi hun laget en ripe, men fordi hun fremsto som beruset, sier vitnet i retten.

Dropper fyllekjøringstiltale mot Stella Mwangi

Mwangi har hele tiden nektet for å ha kjørt med promille og i aktors sluttprosedyre torsdag ble det kjent at politiet ikke vil dømme artisten for fyllekjøring. Det var Dagbladet som meldte dette først.

Aktor ba likevel om 24 dagers betinget fengsel med to års prøvetid for å ha drukket etter ulykke og forulemping av offentlig tjenestemann, skriver avisen. Politiet vil også at Mwangi skal betale en bot på 29 000 kroner og miste førerkortet i 12 måneder.

Ifølge Dagbladet ble også posten om materiell skade på en eller flere biler frafalt fra politiets tiltale. Det ble i retten torsdag skapt tvil om skaden på en hvit BMW X3 faktisk stammet fra Mwangis Mercedes.

les også

Norges rikeste kvinne slapp unna med begrenset bot etter promillekjøring

Politiadvokat Marita Hagen erkjenner at de ikke kan bevise at Mwanga var beruset da hun kjørte bilen. Derfor frafalt de dette punktet fra tiltalen.

– Basert på vitneforklaringer mener vi at hun var beruset, men hvor beruset hun var, kan ikke bevises når hun drikker alkohol etter at hun har kjørt, sier Hagen til VG.

– Hvorfor droppet dere tiltakepunktet om materielle skade på en eller flere biler?

– Vi mener det er bevist at Mwangi har kjørt inn i en annen bil. Det er uaktsom kjøring. Men det ble skapt tvil i retten om hun hadde påført ripen i den andre bilen eller ikke siden bilen var blitt flyttet i etterkant, sier Hagen.

Vitne i retten: – Hun var rasende

Vitnet forteller at Mwangi kom løpende tilbake og var rasende da hun så at han tok bilde av bilen hennes.

– Jeg blir litt nervøs når en dame er så pågående. Hun spurte om vi skulle slåss, men jeg sa at jeg slår ikke en dame. Det luktet alkohol av henne også, sier vitnet.

Kan ikke straffes: Russisk diplomat tatt for fyllekjøring

Mwangi forklarte at de prøvde å se etter skader, men ikke fant noen.

– Jeg trodde at han ble sur fordi jeg tok parkeringsplassen hans. Jeg ba han peke på skadene på min eller hans bil, men kunne ikke finne noe spesielt, forklarer Mwangi.

Mwangi dro til en neglesalong like ved og ble pågrepet halvannen time senere av politiet.

Ifølge aktor Marita Hagen gjorde politiet lydopptak av transporten inn til arresten fordi Mwangi blant annet kalte politibetjentene for rasister.

Forklarer seg i retten

Mwangi forklarer i retten at hun ikke bulket noe som helst og gikk fra bilen for å rekke en avtale i en neglesalong like i nærheten. På neglesalongen drakk hun en halvflaske whisky blandet med cola og en øl mens hun gjorde seg klar til en jentefest samme dag. Hun forklarer at hun ville komme i stemning.

– Jeg skulle kanskje ikke ha vært så ivrig med å begynne festen, sier Mwangi i retten.

Idet hun kommer tilbake til bilen halvannen time senere blir hun pågrepet av politiet.

– De setter på meg håndjern og når de putter meg i den store politibilen begynner jeg bare å le. Jeg tror det er skjult kamera, og jeg tror det er vennene mine som står bak. Jeg roper ut navnet til venninnene mine og sier at det ikke er noe gøy lenger.

Mwangi blir innbrakt for blodprøve på politihuset, men setter seg til motverge.

– Jeg ber dem om å ikke ta blodprøve fordi jeg har sprøytefobi. Jeg spurte om vi kunne gjøre det på en annen måte, gå på en strek eller noe, sier Mwangi.

les også

Tenåringsidol tatt for fyllekjøring

Sykemeldt

Mwangi sier at hun ble sykemeldt i nærmere to måneder etter pågripelsen.

– Dagen etter står jeg opp med veldig vondt, klarer ikke gå ordentlig og jeg ble kjørt til legevakten, forklarer artisten.

– Jeg var traumatisert, og fastlegen sendte meg til psykolog. Jeg får skrekk av å se politibiler og av å være alene. Jeg bodde hos venner i over to måneder etter pågripelsen og har vært livredd for politiet siden, sier Mwangi.

I RETTEN: Politiadvokat Marita Hagen og forsvarsadvokat Silje Elisabeth Stenvaag i Oslo tingrett. Foto: Ola Haram

Fikk gå, ble pågrepet

Artisten er også tiltalt for forulempning av en offentlig tjenestemann.

Det fordi Mwangi fikk gå etter å ha gjennomført blodprøven, men møtte igjen på politibetjentene som innbrakte henne til politihuset for blodprøve.

– Jeg spurte dem om dette hadde noe med å gjøre at jeg var en afrikansk artist, om de var rasister. For det her er ikke riktig behandling. Dere gjør meg så vondt. De behandlet meg som om jeg skulle vært den største kriminelle og de hadde sagt at de var så lei av artister.

les også

Se Ylvis harselere med Northugs fyllekjøring

Det er uklart hva som så skjer, men Mwangi blir lagt i bakken og plassert i en celle i arresten. Hun slipper ikke ut før ved titiden på kvelden.

– De ville at jeg skulle skrive under på et papir som hvor det sto at jeg hadde klort en politimann, men jeg opplevde det som at det var jeg som fikk bank, sier Mwangi.

– Jeg får panikkanfall og tar taxi til storesøsteren min. Jeg hadde over 40 tapte anrop fra venninner og familie.

les også

Stella signerte global kontrakt med Samsung

Mwangis forsvarer Silje Elisabeth Stenvaag sier til VG at hennes klient ikke erkjenner straffskyld etter tiltalen. Tiltalen ble senere endret.

Mwangi har tidligere stått frem og fortalt sin versjon i Se og Hør.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder