TRØTT: Kurt Nilsen bruker ofte 3-5 timer på å sovne etter en konsert på grunn av adrenalinrushet. Han har kuttet ut alkohol for å takle turnélivet bedre. Foto: TROND SOLBERG

Kurt Nilsen: Har ikke tid til å være i bakrus

... men Kurt mener årets «Idoler» må brette opp ermene og begynne å jobbe

Kurt Nilsen (34) feirer 10 år som artist med et hardkjør uten like og rundt 150 konserter frem mot jul - og målet er hvilepuls i 2014.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Ahhh, dette var godt. Nå våkner jeg, sier Kurt Nilsen.

Han har akkurat kylt ned et glass Farris med fersk lime - akkurat som det skulle vært en shot. Han gnir seg i øynene, rister løs på kroppen og hilser og smiler til folk rundt seg. Tar enda en Farris-shot så tårene nesten spretter.

- Det ble litt lite søvn, skjønner du.

- Mye alkohol?

- Neinei, det har jeg sluttet med. Jeg tar ikke sjansen på det, jeg orker det ikke lenger. Jeg blir så j¿. dårlig også - og jeg har ikke tid til å være i bakrus, forteller han.

150 jobber

Nå er han i gang med en svært omfattende sommerturné og har rundt 150 jobber frem til jul.

- Jeg har viet dette året til musikken og jobben. Det ble vel litt mer enn vi hadde tenkt. To TV-program, tre plater og en turné med jobber i hver en krik og krok av Norge. Nå er vi halvveis, sier Kurt.

- Du sikrer deg for fremtiden?

- Jeg har vel ikke begynt på pensjonsplanen ennå, men jeg må jo tenke meg litt om og sette av litt kronasjer så jeg ikke bare bruker opp pengene på tull.

- Hva slags tull, da?

- Felehytte, kanskje? Hahaha, ler Kurt og sikter til gitarhytta han fikk bygget (og solgte noen år etter).

Privatfly

Mandag kommer Kurt med liveplate som ble spilt inn på jubileumskonserten hans i Bergen 16. mai. I dag er det tre spillejobber på en dag - med privatfly eller helikopter (han husker ikke helt) mellom jobbene for å rekke alt. Og til uken er det alt fra konsert i Selbu til VG-lista på Rådhusplassen i Oslo neste fredag. Der skal han avslutte showet akkurat slik han gjorde for akkurat ti år siden. Med «She's So High».

- Det blir «gøyt». Dette har jo vært en latterlig drøy reise. Ifra Jan Fredrik og jeg satt og drømte sammen for ti år siden. Jeg har fått gitt ut masse plater, sittet i masse fete studioer, møtt masse mennesker - og fortsatt har jeg denne driven. Jeg gir meg ikke ennå, sier Kurt som likevel planlegger at 2014 skal bli et roligere år.

Roer ned

- Ja, jeg har lyst til å slappe av litt etter å ha jobbet så hardt i år, og jeg har beroliget familien med at neste år blir det rolig. Jeg skal skrive musikk, kose meg, få hvilepuls, ha mer tid med familien, skrive litt for andre. Men selv om jeg tar fri, så har jeg jo ikke fri. Jeg sitter hjemme i studio med kidsa rundt meg og holder på. Dette er min store lidenskap.

- Hvordan går 150 konserter fremover opp med familieliv og tre barn?

- Det er mye logistikk og ganske krevende, men nå er jo barna blitt såpass store at de kan være med pappa på jobb, sier Kurt som har to barn på 14 og 17 fra et tidligere forhold og en sønn på snart 8 med sin kone Kristin Halvorsen.

- Så hvordan er turnélivet?

- Det er tungt, og ikke spesielt comfy når vi på dag 44 våkner opp i en buss som lukter promp og guttesokker. Men alt er glemt når vi står på scenen.

- Hva har dere på rideren?

- Ingenting. Jo, forresten: Vi bare må ha en skål med kokte egg. Vi elsker kokte egg. Vi er enkle, men kan irritere oss veldig dersom de ikke er skylt i kaldt vann - for da er det jo umulig å få av skallet, ler Kurt.

Slitsomt med «HGVM»

Han brakstartet 2013 med deltakelse i «Hver gang vi møtes» samtidig som han slapp plata «Inni en god periode» og var dommer i årets «Idol».

- «Hver gang vi møtes» var jo koselig og fint det, men det var hardt da det sto på - og jeg var j¿ glad da innspillingen var over. Mens «Idol» har vært et eventyr der jeg bare gledet meg til å gå på jobb, sier Kurt - men har et lite hjertesukk å komme med:

Kritisk

- Personlig så mener jeg årets finalister må brette opp ermene og begynne å jobbe litt! De får ingenting gratis, og nå er ikke tidspunktet til å gå ferdig skole eller gjøre andre ting. Nå må de klinke til, sier Kurt og er klar over at han kanskje er litt for ærlig:

- Men jeg tar meg den friheten etter å ha fulgt dem gjennom 24 program. Nå har de alle muligheter, men de må jobbe - ikke sette seg ned og vente på at ting bare skal skje.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder