Stoltenbergs hilsen til Wesenlund: «Rolv Wesenlunds gave var hans evne til å la oss le med hjertet»

«Fleksnes»-regissør Bo Ture Hermannsson: Fortsett å spre glede i himmelen!

FROGNER KIRKE (VG) Statsminister Jens Stoltenberg hyllet Rolv Wesenlund i sin siste hilsen til den folkekjære komikeren.

Artikkelen er over seks år gammel

- I dag er vi et trist folk. Unge og gamle har stanset opp, mange her i kirken - de fleste foran TV-skjermene. Vi vender oss mot Rolv Wesenlunds båre i sorg og takknemlighet, slik vi siden 1960-tallet har vendt oss mot humorkongen i glede og forventning. På scenen, i kinosalen eller hjemme i TV-stua - han ga oss så mye munterhet, Stoltenberg fra talerstolen under torsdagens bisettelse i Frogner kirke.

- Noen ganger lo vi så tårene trillet. I dag gråter vi fordi det er slutt, sa han.

TALTE: Statsministeren snakket på vegne av Regjeringen i torsdagens bisettelse av Rolv Wesenlund. Foto: NTB Scanpix

Stoltenberg trakk frem Wesenlunds rolle som pioner for humoren som oppstod da TV-en kom til Norge.

- Langt på vei skapte han TV-humoren. Og ga begreper og innhold til den nye norske samtalen: Om det vi alle hadde sett på TV i går kveld. I spissen for sin generasjon fylte han lørdagskveldene med karakterer som i dag er blitt en del av fortellingen om oss selv på 1960- og 1970-tallet, sa Stoltenberg.

- Stor kunst

Statsministeren snakket også om Wesenlunds populære rolle som Marve Fleksnes.

- Rolv Wesenlund fikk flere generasjoner nordmenn til å omfavne mannen i hatt og frakk som kverulerte seg gjennom livet. Svensker og dansker også. Det var stor kunst. Det var humor uten grenser. Og det utvidet rommet for å akseptere lyter og svakheter. Vi lo av Fleksnes - men vi kjente godt igjen vår egen nabo. Og oss selv, sa Stoltenberg.

- Rolv Wesenlunds gave var hans evne til å la oss le med hjertet. I hans elleville humor lå et dypt alvor skjult. Han slo aldri nedover. Han fornedret ingen. Med varme og selvironi gjorde han små mennesker store. Rolv Wesenlund visste bedre enn noen at humor er et mektig våpen. Han misbrukte det aldri, sa statsministeren.

- Norge har fostret mange ruvende kunstnere. Men bare en Rolv Wesenlund. Vi minnes ham i dyp takknemlighet, avsluttet han.

- Spre glede i himmelen

«FLEKSNES»-REGISSØR: Bo Ture Hermansson tok et siste farvel med Rolv Wesenlund. Foto: Jan Petter Lynau/VG

«Fleksnes»-regissør Bo Ture Hermansson var blant de fremmøtte som tok et siste farvel med Rolv Wesenlund.

- Fortsett å spre glede i himmelen. La kjeften gå, hilste han til VG.

Frogner kirke var nesten fylt til randen av venner, familie og bekjente som ville ta et siste farvel med den folkekjære komikeren. Både latter og gråt kunne høres i løpet av bisettelsen i den flotte kirken, blomstersatt av Finn Schjøll.

Selve bisettelsen startet med en medley av kjente sanger fra verker Rolv Wesenlund har deltatt i, deriblant «Fleksnes».

- En klippe i norsk humor

Statsminister Jens Stoltenberg, helseminister Jonas Gahr Støre og kulturminister Hadia Tajik var blant gjestene i kirken.

Kronprins Haakon representerer kongehuset i torsdagens bisettelse.

- Det er veldig rart at han er borte, han var en klippe i norsk humor. Han skapte en helt ny og avslappet improviserende humor. Han brukte ikke manus, han bare tok det som kom, sier skuespiller Jon Skolmen til VG.

SISTE HILSEN: Svenske Benny Borg var blant de fremmøtte i bisettelsen til Rolv Wesenlund. Foto: Jan Petter Lynau/VG

Den svenske entertaineren Benny Borg ønsker at minnet om Wesenlund skal leve videre.

- Fortsett å spre glede til det norske folk, sier han til VG.

Det var møtt opp veldig mange mennesker utenfor Frogner kirke, og det var meget trangt på fortauet mellom kirken og Bygdøy Allé.

- Dette er vemodig, vi har mistet en av de aller største, sa skuespiller Kjersti Holmen til VG.

Sjømannsprest Knut Mølbach holdt en nær preken om Wesenlund.

- Han traff meg i hodet, hjertet og lattermusklene, sa presten, som sammen med Per Arne Dahl, var håndplukket av Wesenlund selv.

- Mannen kunne få alle andre i alle aldre og til alle tider, til å le hjertelig. Men han kunne så meget mer, sa Mølbach.

Prest Per Arne Dahl fortalte om en av de siste gangene han besøkte Wesenlund i sommer.

- Vi ba en takkebønn for livet og velsignet han med den velsignelsen han har fått fra dåpen til slutten. Han han virket ganske fjern og trett, og etter prestens velsignelse, åpnet han øynene noen sekunder sa stille «vakkert, vakkert» før han igjen sovnet på vei hjem, fortalte Dahl.

Natt til søndag 18. august døde Wesenlund med kona Ruth (69) ved sin side på Madserud sykehjem i Oslo. Han ble 76 år gammel.

LES OGSÅ: Slik var Wesenlunds liv

Selv om Rolv Wesenlund var syk og svak den siste tiden, ga han familien klare beskjeder om hvordan han ønsket at begravelsen skal være.

- En stor ære

Den svenske skuespilleren Sven-Bertil Taube skal fremføre sangen «Nocturne» som er en fransk nattsang, og lese diktet «Minnet och tystnaden», etter ønske fra Wesenlund.

- Jeg kjenner meg hedret at han husker meg, og vil at jeg skal spille i hans begravelse, sier Taube til VG utenfor Frogner kirke.

Få dager etter Wesenlunds død bestemte regjeringen at han har betydd så mye for norsk kulturliv at den vil ære ham med begravelse på statens bekostning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder