REAGERER: Sportsanker Anne Rimmen og gullvinner Marit Bjørgen reagerer på Se og Hørs arbeidsmetoder.Disse bildene er tatt i forbindelse med andre saker. Foto:Roger Neumann/Mattis Sandblad,VG

Kritiserer Se og Hør-oppslag

På Se og Hørs seneste helgeforside sier Anne Rimmen at hun har skikkelig lyst til å gifte seg. Uten at hun selv har snakket med ukebladet.

 • Ingvill Dybfest Dahl
 • Line Orfjell

Artikkelen er over fem år gammel

I begynnelsen av februar ble Se og Hør Weekend erstattet med en ny variant, Extra, som kommer ut hver fredag. Så langt har disse utgavene fokusert mye på norske kjendiser: Fredrik Skavlan, Marit Bjørgen og Anne Rimmen er blant dem som har prydet Extra-forsidene. Sistnevnte er tilsynelatende intervjuet i fredagens utgave: «Jeg har skikkelig lyst til å gifte meg», heter det på forsiden av bladet.
Mandag publiserte Anne Rimmen et bilde av nevnte forside på Instagram, hvor hun ga tydelig uttrykk for hva hun synes om oppslaget.

– Usikker på om jeg skal være oppgitt, imponert eller irritert. Forsiden og 6 (!) sider inne i bladet UTEN å snakke med meg! En setning her og en setning der fra gamle intervjuer med diverse blader og aviser. Journalistikk på høyt nivå, skrev Rimmen i den tilhørende bildeteksten.

Reagerer

Overfor VG bekrefter NRK-profilen at hun reagerer på Se og Hørs arbeidsmetoder.
– Jeg reagerer på måten de jobber på. At de gir inntrykk av at de har hatt en lengre prat med meg, når de utelukkende har klipt og limt sitater fra tidligere intervjuer, noen flere år gamle, sier Rimmen til VG.
For snart to uker siden var det skidronning Marit Bjørgen som preget ukebladets Extra-utgave, i et oppslag hvor hun tilsynelatende «snakker ut» om både oppveksten, hjerteproblemer og at hun drømmer om å få barn. Inne i bladet fremgår det at Se og Hør bruker flere sitater fra tidligere intervjuer med skistjernen – men ukebladet har også hentet inn sitater andre steder, deriblant fra NRK-programmet «Verdens beste skijenter» som ble sendt før VM.

– Det er bare trist å oppleve at Se og Hør fremstiller personer som jobber hardt for mål, integritet og redelighet som om de er mennesker som bretter ut privatlivet sitt uten at de, respektløst nok, får mulighet til å takke nei, eller ikke engang gi en kommentar, sier Marit Bjørgen til VG – og opplyser at hun har vært utsatt for tilsvarende tilfeller gjentatte ganger.

– Følger vanlig presseetikk

Sjefredaktør i Se og Hør, Ellen Arnstad, oppgir til VG at ukebladet har som hovedprinsipp å snakke med personene det gjelder, men at det ikke er uvanlig at et medium skriver om aktuelle, offentlige personer uten å intervjue dem direkte.

SJEFREDAKTØR: Se og hør-redaktør Ellen Arnstad på Kjendisgallaen i 2013. Foto:Thomas Winje Øijord,NTB scanpix

– Begge disse artiklene, som er et fast ukentlig innslag knyttet til aktuelle TV-personer, ble aktualisert via VM. Bjørgen ble gjentatte ganger forsøkt kontaktet og Rimmen fikk manuset tilsendt, skriver Arnstad i en epost til VG.

Hun understreker at både Rimmen og Bjørgen er store personligheter innenfor sportsverdenen som har gitt en rekke intervjuer gjennom sine karrierer.

– Saken om Bjørgen er basert på tidligere uttalelser til Se og Hør, andre medier, samt den profilerte NRK-dokumentaren «Verdens beste skijenter». Begge artiklene har tydelige kildehenvisninger og Se og Hør følger vanlige presseetiske prinsipper når det gjelder sitatretten, på samme måte som VG og andre medier, sier sjefredaktøren.

Mener det er innenfor

På spørsmål om kritikken rettet mot vinklingene på forsidene, der Rimmen og Bjørgen oppfatter det fremstilt som om Se og Hør har snakket med dem, svarer Arnstad:

– Når det gjelder den konkrete utformingen av forsidene, så mener jeg dette er innenfor de presseetiske rammene, som også gjenspeiler PFUs praksis i lignende saker. Jeg tar til etterretning at begge opplever omtalen som negativ, knyttet opp mot en meget aktuell setting som hele det norske folk og norske aktualitetsmedier også var opptatt av.

Også i VG publiseres saker om kjente personer basert på eksterne kilder, enten i såkalte «skyggeportretter» med internasjonale stjerner, eller i sitatsaker. Retningslinjene her er at kildene alltid skal krediteres, og at det ikke fremstilles som om personen i saken har snakket med VG.

– I de tilfellene vi siterer andre medier er det viktig for oss å være så tydelige som mulig på at uttalelsene er gitt til andre medier. Helst vil vi snakke med de vi gjengir selv, sier leder for Rampelys-avdelingen i VG, Øystein Milli.

Les også

 1. SAS-ansatte lekket informasjon til Se og Hør

  Både ansatte i flyselskapet SAS og i Københavns Lufthavn skal systematisk ha lekket passasjerlister til danske Se og Hør.
 2. Monsen ut mot Se og Hør

  Lars Monsen forteller at Se og Hørs fotografer tok i bruk helikopter for å sikre seg bilder av eiendommen han deler med…
 3. Riise boikotter Se og Hør

  John Arne Riise (33) mener Se og Hør ikke respekterer privatlivet hans - og har bestemt seg for å boikotte ukebladet.
 4. Hevder Aqua-Lene ble overvåket i den danske Se og Hør-skandalen

  Ifølge den danske avisen BT skal Aqua-Lene (40) være en av 28 danske kjendiser som ble overvåket av danske Se og Hør.
 5. Aller-etterforskning: Se og Hør brukte ulovlige midler

  Den interne undersøkelsen som Aller-konsernet satte i gang etter Se og Hør-skandalen, slår fast at det danske ukebladet…

Mer om

 1. Medier

Flere artikler

 1. DN ikke felt i PFU for «Fotballfrue»-intervju

 2. Giske om VG-oppslag: – Urimelig

 3. Eksperter ut mot kronprinsparets «Marius-oppgjør» med pressen

 4. Kronprins Haakon snakker ut om feiden med Se og Hør

 5. Pluss content

  Suksess, skandaler, feider og forsoning: Se og Hør gjennom fire tiår

Fra andre aviser

 1. Kultursjef sa opp avisen etter dette forsideoppslaget

  Fædrelandsvennen
 2. Kronprinsparet reagerer på Se og Hør-oppslag

  Bergens Tidende
 3. «Han var en ramp i rampelyset. Og en gigant i moderne mediehistorie.»

  Aftenposten
 4. Kronprinsparet reagerer på Se og Hør-oppslag om Marius Borg Høiby

  Aftenposten
 5. Charlie Hebdo setter Muhammed-karikatur på forsiden

  Fædrelandsvennen
 6. Kronprinsparet kritiske til Se og Hør-oppslag om Marius Borg Høiby

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder