MENTORPAR. Terje og Astrid Sandkjær er mentorpar på "Farmen" og har i det virkelige liv vært gift i 42 år. Her hjemme i Grimstad i går. Foto: PETTER EMIL WIKØREN

«Farmen»-mentor avslører: - Renholdet var elendig

Har bakgrunn fra Stortinget ** Skryter av deltakernes innsats

Årets «Farmen»-mentor Terje Sandkjær (69) og kona Astrid (66) mener de er «litt som på TV» - og gir deltakerne stryk på renhold.

Fridtjof Nygaard
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I kveld ser de deltakerne igjen i forbindelse med finalefesten TV 2 arrangerer for deltagere og produksjonen av «Farmen».

Når VG møter pensjonistparet hjemme på deres egen farm i Grimstad, kommer de med et stikk til realitygjengen.

- Renholdet var elendig. Det betydde lite. Det var støv overalt. Sengetøyet ble vasket den ene gangen det var en del av ukesoppdraget. Kjøkkenbordet var trehvitt, men ble svart til slutt. De la jo en hjort på det kun med et laken i mellom, forteller Astrid.

Spørsmål om «Farmen»? Gaute Grøtta Grav svarer på dine spørsmål i dag !

- Prøvde de å lure dere noen gang?

- Å, ja, da flere ganger. Da badstuen var ferdig, var bunnen av kledningen dekket med mose for å skjule malingsøl. De påsto også at indrefileten til hjorten de hadde slaktet, havnet i pølsene. Det skjer jo bare ikke når deltakerne som slaktet dyret er erfarne jegere, humrer de.

PÅ TINGET: Terje Sandkjær fotografert i 1993, da han begynte sin periode på Stortinget. Foto: SCANPIX

Morten Heggdal (44), Magnus Røberg (24) og Jarle Tangerås (25) møtes for å avgjøre hvem som vinner.

Litt billig

- Magnus og Morten er ikke overraskende, men jeg synes Jarle kom litt billig gjennom reisen på gården. Så imponerte han stort mot slutten da det gjaldt som mest, sier Terje Sandkjær.

- Vi tenkte at Anne Beate eller Daria kom til finalen, eller Frode, sier kona Astrid.

I kveld røpes hemmeligheten om hvem seierherren er.

- Vi vet jo hvem det er og kan ikke røpe det. I dag kjører vi inn til Oslo for å være med på finalefesten. Det blir hyggelig å treffe alle de flinke og flotte menneskene igjen, sier ekteparet.

Mann og kone

Mentor og hans kone har vært dommere og avgjort om ukesoppdragene til deltakerne skulle godkjennes.

Akkurat som på TV er Terje og Astrid mann og kone hjemme i Grimstad. De har vært gift i 42 år og har fire barn sammen.

SOM PÅ TV: Astrid er husstell, Terje er landbruk. Ekteparet Sandkjær er mentor og mentorkone i "Farmen". Foto: PETTER EMIL WIKØREN

- Vi er litt som på TV. Jeg står for jord og skog, mens Astrid holder med husflid og mat, sier Sandkjær.

Kona nikker med hodet ved stuebordet hjemme, der det serveres kaffe, eplemost og småkaker.

Mentor er leder av det lokale historielaget, og derfor tok produksjonsselskapet kontakt med ham under forarbeidene til serien. Sandkjær øste av sin kunnskap om livet i Grimstad for 100 år siden.

Dermed fikk produksjonsselskapet også møte et ektepar med en solid bakgrunn for mentorrollene.

På Stortinget

Ektemannen var i fire år stortingsrepresentant for Senterpartiet (1993-97). Han var da medlem i Samferdselskomitéen og varamedlem i den utvidete Utenrikskomitéen.

69-åringen har vært fylkesagronom i Aust-Agder og undervist i skoleverket i mange år.

Sammen med kona var de bistandsarbeidere for Norad i Zambia. 69-åringen avsluttet yrkeslivet som rektor ved Holt landbruksskole.

Kona er utdannet husstellærer og har undervist i den videregående skolen. Før hun ble pensjonist underviste hun i mat og helse ved Universitetet i Agder.

- Jeg har aldri sett på «Farmen» før. Nå skjønner jeg jo litt hvorfor det engasjerer. Årets gjeng var flotte mennesker som virkelig sto på for hverandre for å løse ukesoppdragene, og mot slutten blir det litt intriger, sier Terje.

- Jeg har sett på «Farmen» før, men slo av fordi det var for mye krangling etter min smak. Jeg er enig med Terje i at årets gjeng virkelig imponerte. De saboterte ikke for hverandre, men konkurrerte på ordentlig vis, sier Astrid.

To av ukesoppdragene ble underkjent. Da forsvant pengene til å handle på markedet for.

- Vi var aldri for strenge. Totalt gjorde de en solid jobb. Dette var en gjeng produksjonsselskapet kunne sette til å løse oppgaver med visshet om at de ble løst, sier Terje.

- Smøret var ikke kjernet godt nok og brødet var hardt i første ukesoppdrag, men de besto, forklarer Astrid.

Hun legger til at deltakerne ble lei av grønnsaker og grøt.

- Spesielt Magnus, som er i finalen, savnet kjøtt, humrer mentor.

Sterke øyeblikk

Mentor besøkte gården fast to ganger i uka. Ofte var kona med. De var gjerne flere timer på gården og ble godt kjent med mange av deltakerne.

Ekteparet husker sterke øyeblikk og forteller mer enn gjerne:

- Kalven som ble født, måtte avlives. Vi sto i mørket og da skuddet smalt og kalven var død, hørte vi et brøl. Kua stormet gjennom gjerdet og til kalven. Der var en voldsom opplevelse, og viser at man ikke skal undervurdere dyr, sier Terje.

Astrid synes også hendelsen da Anne Beate ble hardt skadet sitter i.

- Det samme skjedde da hesten skulle inn i stallen og føllet ikke fulgte med. Dermed ble Anne Beate på dramatisk måte løpt over ende. Det er sterke bånd mellom mor og barn, sier hun.

Men i kveld er det bare de gode øyeblikkene og opplevelsene som skal deles. Da feires vinneren av «Farmen» på et kjent utested i Oslo.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder