BEDRE: Gunhild Stordalen (40) melder at hun er på bedringens vei og at hun feirer med is.

BEDRE: Gunhild Stordalen (40) melder at hun er på bedringens vei og at hun feirer med is. Foto: Mattis Sandblad / VG

Gunhild Stordalen på bedringens vei

I 2014 visste ikke Stordalen om hun kom til å overleve sykdommen. Nå skriver 40-åringen selv at hun er på bedringens vei.

Det deler Gunhild Stordalen (40) selv på Instagram.

– Jeg måtte kjøpe en dobbel porsjon med iskrem for å feire dette medisinske gjennombruddet, som gir håp til pasienter over hele verden, skriver hun.

Ny bok: Stordalen syk helt siden tenårene

De siste årene har 40-åringen kjempet mot den livstruende sykdommen systemisk sklerose.

I innlegget deler EAT-grunderen at de nesten ikke finner noe spor av sykdommen. Stordalen deler imidlertid at hun fortsatt ikke er helt frisk, men ser fram til en avslappende sommer.

– Da jeg ble diagnostisert med den livstruende typen av sykdommen systemisk sklerose i 2014, var det ingen kur. Men vi fant en eksperimentell behandling i Nederland, skriver hun.

– I dag, tre år senere etter min andre benmargstransplantasjon, er det nesten ikke mulig å spore sykdommen mer, og jeg kan senke medisindosene.

Fikk tilbakefall

Systemisk sklerodermi er en bindevevssykdom som angriper mange organer og gir uttalt bindevevsdannelse, såkalt sklerose. Sykdommen kan være dødelig, og rammer kvinner hyppigere enn menn. Ved utbredt sykdom er dødeligheten i løpet av fem år betydelig, ifølge Store medisinske leksikon.

Gunhild Stordalen: Fortalte om oppveksten under EAT-konferansen

Symptomer på sykdommen er blant annet at huden blir stiv og uelastisk, samt vanskelig å bevege. Stiv hud rundt leddene kan føre til bevegelighetsvansker. Dersom brystet blir rammet, kan pustebevegelsen bil hemmet.

Både hun og ektemannen Petter Stordalen (56) har lenge vært åpne om sykdommen og hvilke utfordringer de har stått overfor.

Stordalen om ny kostholdsrapport: – Vil kreve en enorm omstilling

Da Stordalen fikk påvist den livstruende diagnosen, ble hun gitt en eksperimentell behandling hvor stamcellene tas ut av kroppen og fryses ned. Så slås immunforsvaret ut av cellegift, før stamcellene føres tilbake og etter planen skal gi et frisk immunforsvar.

– Jeg ble nesten frisk, og tok det nesten for gitt at jeg kom til å bli helt frisk. Men så fikk jeg et alvorlig tilbakefall i høst. Det ser ut som at den effekten jeg hadde av cellegift og stamcellebehandlingen var kortvarig, og at sykdommen er tilbake, sa Stordalen i et intervju med God Morgen Norge, ifølge TV 2.no.

Gunhild Stordalen: – Sykdommen er tilbake

Det er nå gått over tre år siden hun gjennomgikk den andre eksperimentelle og risikofylte stamcellebehandlingen for den uhelbredelige sykdommen.

Det har ikke lyktes VG å komme i kontakt med Stordalen.

Slik er sykdommen Gunhild Stordalen lider av:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder