Tusenvis roper på Bieber

Politiet: Vil ha Bieber på scenen så fort som mulig

Foreldre raser mot elendig planlegging

Barnevernet på plass ved operaen

(VG Nett) Ventetiden er snart over for tusenvis av Bieber-fans som har ventet på tenåringsidolet siden tidlig i dag morges.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Litt før klokken 19.30 startet lydprøvene på scenen ved operataket. Det fikk fart i folkemengden foran scenen, som svarte med taktfaste rop etter idolet sitt.

Rundt 19.45 gikk politisjef ved Grønland stasjon Kåre Stølen på scenen, og anonserte at ventetiden snart er over.

- Har dere det bra? ropte Stølen til den hysteriske folkemengden.

- JAAAAAAAAAAAAAAAA, svarte publikum.

- Gjesten gleder seg veldig til å komme. Men som politmann må jeg passe på at dere sitter trygt og godt. Det har kommet litt flere enn vi regnet med, sier han.

- Jaaaaaaaaaaa! ropte publikum.

- Nå må dere roe dere ned. Dere må heie, men ikke presse på gjerdene. Han skal på verdensturnè. Dere må ikke bevege dere ned. La Justin se at dere kan oppføre dere!

- Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! svarte publikum igjen.

Tidligere i ettermiddag kom det en melding om at Bieber skulle starte konserten klokken 21.30. Nå vil politiet ha fortgang i når konserten skal starte.

- Utgangspunktet er klokken 21, men vi kommer til å be om at han går på scenen så raskt som mulig. Men vi har jo forståelse for at det skal rigges, sier stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon til VG Nett.

- Må ta lærdom

Politiet anslår at det er cirka 5.000 mennesker på Operataket og 20.000 på parkeringsplassen ved siden av.

Så langt har det ikke vært noen alvorlige hendelser i konsertområdet, men det har vært en kaotisk dag for politiet. Ekstra personell ble satt inn tidligere enn planlagt.

Artikkelen fortsetter under bildet

VENTER: Horder med unge fans samlet ved Den norske opera i påvente av at Justin Bieber kanskje skal holde konsert i nærheten i løpet av ettermiddagen eller kvelden. Foto: NTB Scanpix

For stasjonssjefen er det en gåte hvorfor ikke konserten kunne gått på Valle Hovin, hvor blant annet Metallica spilte i forrige uke.

- Der ville man fått plass til 40.000. Det er for sent å være forarget nå. Vi har fått god informasjon hele veien fra arrangørene, men dette er noe vi må ta lærdom av til neste gang, sier Stølan.

Frykter avlysning

Biebers manager, Scooter Braun, skriver på Twitter at han frykter at konserten kan bli avlyst.

MANAGER: Justin Biebers manager Scooter Braun i samtaler med norske Bieber-fans ved hotellet Royal Christiania tirsdag. Foto: NTB Scanpix

- Gatene er fulle... broen er stengt. Dette er ute av kontroll. Vi må muligens starte showet tidligere, ellers vil de avlyse, skriver Braun.

Han forteller at de jobber hardt for å unngå kansellering.

- Vi jobber veldig hardt med myndighetene for å sikre at det blir noe av showet. Vennligst vær tålmodige og høre på politiet. Konserten må kanskje starte tidligere, skriver Braun.

- Ikke forberedt

I tillegg til politiet har sikkerhetsselskapet Pro Sec om lag 80 mann i sving i konsertområdet. Pro Sec-sjef Henning Kristiansen innrømmer at sikkerhetsselskapet har slitt med å få kontroll over den enorme mengden av unge jenter som møte opp tidlig onsdag morgen for å sikre seg plass på konserten.

- Starten på dagen var veldig spesiell. Da vi kom hit rundt klokken ni var allerede fansen på plass. Vi har hatt en krevende jobb, og først for en time siden opplevde vi at vi begynte å få kontroll over massene, sier Kristiansen.

VG Nett har snakket med folk i selskapet som innrømmer at de ikke var forberedt på å takle hysteriet rundt tenåringsidolet.

De forteller at flere ansatte ble hasteinnkalt onsdag formiddag.

- Unge jenter er den verste fansen man kan håndtere. De hører ikke etter når de får beskjeder, de gjør akkurat som de vil slik at vi må bruke fysisk makt for å få kontroll, sier Kristiansen.

- Hvordan kan det skje?

- Vi er ikke vant til å håndtere slike mengder med unge jenter.

Artikkelen fortsetter under bildet

FULLT: Tidligere på dagen onsdag stengte politiet inngangen til operataket fordi det var fullt. Foto: MATTIS SANDBLAD

Foreldre sinte og bekymret

Samtidig raser foreldre over det de kaller elendig planlegging. Foreldre fra hele landet har kontaktet VG Nett i ettermiddag.

Cathrine Guttulsrød fra Moss har en 16 år gammel datter på konserten. Hun har sett TV-bilder av kaoset i Oslo, og blir bekymret for datteren.

- Hadde jeg visst dette i går, ville hun aldri fått lov til å reise. Det er for dårlig av arrangørene når de først sier at konserten skulle være på ettermiddagen, men så er den ikke før i kveld. Egentlig synes jeg de bare burde avlyst hele konserten, sier Guttulsrød.

- Idiotisk

Også Elisabeth Fjallsett fra Arendal har en 12 år gammel datter som reiste inn til Oslo sammen med en venninne i går kveld. De bor hos besteforeldrene i Bærum, men har vært i byen i hele dag.

Moren raser over planleggingen til plateselskapet Universal.

- Det er helt idiotisk av Universal å lage slike tilstander. Det går ikke an å arrangere noe sånt uten å ha kontroll. Det er elendig planlegging, sier Fjallsett.

12-åringen reiste tilbake til besteforeldrene i ettermiddag, men håper likevel å få med seg konserten i Oslo senere onsdag kveld.

I Bærum sitter det også en bekymret mor. Mari-Ann Nerland har en 15 år gammel datter på Opera-taket.

- Her må politiet vise hvem som bestemmer og ta kontroll. Han må komme på scenen nå, ikke gjøre alt annet som å møte små grupper med fans og stille opp til intervjuer, sier Nerland.

Vil hente ut datteren

Mødrene Anne Marit Fagerli og Siv Katralen prøvde i 17-tiden å komme seg inn til henholdsvis døtrene Angie Elisabeth (13) og Siv (13), som er på Operataket. Da VG Nett snakket med de to, hadde de akkurat kommet seg over broen til Operaen.

- Det er fullstendig kaos og et helt uansvarlig opplegg. Samtidig kan man føle seg litt uansvarlig som forelder også, men dette hadde vi ikke ventet, sier Katralen til VG Nett.

Hun forteller at de to forsøker å få gitt barna sine mat og drikke. Ifølge Fagerli hadde de tatt høyde for at konserten skulle starte klokken 16 som det i går kom meldinger om.

Artikkelen fortsetter under bildet

BEKYMRET: Siv Katralen (t.v.) og Anne Marit Fagerli er urolige for sikkerheten til døtrene Siv og Angie Elisabeth, som befinner seg på operataket. Foto: Privat

- Angie Elisabeth har med seg drikkevarer og mat, men ikke til å være der til langt på kveld. Hun fikk med seg penger til å kjøpe seg noe også, men de er jo helt stuck inne i den gruppa, sier Fagerli.

Hun forteller at de etter hvert har fått kontakt med døtrene sine og at de etter forholdene har det bra. Katralen er imidlertid ikke i tvil om hva hun ville gjort dersom det var mulig.

- Hadde jeg kunnet, så ville jeg tatt med meg Mia ut. Det virker farlig, og ingen kommer antakeligvis inn eller ut før sent i kveld, sier Katralen.

Barnevernet på plass

Representanter fra barnevernet er på plass. De skal ha blitt tilkalt på grunn av de mange unge tenåringene som oppholder seg ved Operaen alene.

- Det er naturlig at når politiet er til stede på slike arrangementer, så er også barnevernvakten i beredskap. Grunnen til det er at det er mange barn som er der alene. Det er vanlig at man mobiliserer forskjellige deler av hjelpeapparatet i Oslo kommune når det er store tilstelninger som dette, sier avdelingsdirektør Kari Elen Birkeland i Barne- og Familieetaten til VG Nett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder