Stordalens drømmebryllup i MarraCA$H

Finansgjestene gode for 9, 3 milliarder

MARRAKESH (VG Nett) Her gjør Petter Stordalen (47) og Jan Fredrik Karlsen (36) de siste forberedelsene før noen av Norges rikeste og mektigste menn ankommer luksusbryllupet i Marrakesh.

  • Mads A. Andersen
  • Ingar Johnsrud
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Det var et lett duskregn i luften og milde 19 grader da Stordalen og Karlsen la siste hånd på bryllupsforberedelsene utenfor hotell La Mamounia i Marrakesh i går.

Les:Slik blir Stordalens bryllups-luksus

I bakgrunnen summet hvitkledde tjenere og svartkledde sikkerhetsfolk, på det som regnes som et av verdens mest luksuriøse hoteller. Hotellet er reservert fra i går til førstkommende søndag av det kommende ekteparet Petter Stordalen og Gunhild Melhus (30).

VGTV:Stordalen omfavner sin gode hjelper

- Været ser bedre ut fra i morgen, så det tar jeg med stor ro. Her er det meldt 25 - 30 grader og sol, sa en optimistisk Petter Stordalen til VG Nett på telefon tidligere på dagen.

- Hvordan er det med bryllupsnervene?

- De er under kontroll. Sitter faktisk og skriver på bryllupstalen nå.

Les også:Petter fridde på 3000 meter

Rike og mektige

Stordalen har chartret et eget fly, og tidlig fredag morgen tok gjestene av fra Gardermoen. VG Nett var til stede da noen av Norges aller rikeste og mektigste menn gikk ombord i bryllupsflyet.

Klokken 13 i dag lander finans-, politiker- og kjendisgjestene på en flyplass som ligger en ti minutters kjøretur utenfor Marrakesh

Med utgangspunkt i skattelistene fra 2008 viser VG Netts beregninger at 15 av de rikeste gjestene, pluss Petter Stordalen selv, til sammen er gode for hele 9,3 milliarder kroner. I finanskriseåret 2008 tjente de 16 herrene 120,4 millioner kroner.

Og rikest av dem alle er kapitalisme-skeptikeren og investoren Øystein Stray Spetalen (48), som hadde en formue på 1,9 milliarder i 2008. Klesbrødrene Marius og Petter Varner er bryllupsfestens nest rikeste, med ligningsformuer rundt 1,2 milliarder kroner hver.

Men det er ikke bare tradisjonelle finansfolk på den eksklusive listen. Skikongen Bjørn Dæhlie (42) har tjent en formue på sitt eiendoms- og klesimperium, og er god for 279 millioner kroner. Tidligere strandvolleyballspiller og investor Bjørn Maaseide (42) hadde i 2008 en formue på 106 millioner kroner, mens polfareren, kunstelskeren og forleggeren Erling Kagge (47) det året hadde 44 millioner kroner i formue.

Ruvet

Stray Spetalen ruvet også på inntektstoppen i 2008, med en inntekt på hele 64 millioner kroner, mens meglertoppen Anders Onarheim (50) tok inntektssølvet. Han tjente 21 millioner kroner. Han hadde for øvrig en formue på 144 millioner kroner.

Her er resten av den eksklusive gjestelisten: Trygve Hegnar (888 millioner kroner i formue), investor og megler Harald Moræus Hanssen (768 millioner), Jan Haudemann-Andersen (764 millioner), Ole Robert og Magnus Reitan (346 og 372 millioner), Ola Mæle (153 millioner), investor Torstein Tvenge (115 millioner) og Arthur Buchardt (93 millioner).

Hotellkongen selv, brudgom Petter Stordalen, hadde ifølge skatteligningen en formue på 954 millioner kroner i 2008.

PS! Skatteligningen gir ikke nødvendigvis et helt riktig bilde av finanstoppenes velstand. Kapitals liste over Norges rikeste vurderte i 2008 Petter Stordalens samlede verdier til 9,3 milliarder kroner. Skal man tro deres beregninger er det ingen tvil om at bryllupets aller rikeste mann dermed er Stordalen selv.

Les også:VG Nett-reporter Mads A. Andersen blogger fra Marokko

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder