SNART EKTEPAR: Kronprinsesse Victoria og Daniel Westling vil at deres egne verdier skal sette preg på den store dagen. De gifter seg førstkommende lørdag, altså 19.juni. Foto: REUTERS

Slik blir kronprinsesse Victorias drømmebryllup

Carola og Roxette underholder under bryllupsmiddagen og kjolen spås å ligne Mette-Marits brudekjole. Lørdag får svenskenes tronarving sitt drømmebryllup.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Kronprinsesse Victoria har valgt å sette sitt eget preg på bryllupet. Når hun gifter seg med Daniel Westling, er ingenting overlatt til tilfeldighetene.

Bryllupet feires som i eventyrene tre dager til ende. Det begynner torsdag den 17. juni med middag og dans på Drottningholm slott.

Fest for alle

Kvelden etterpå er det konsert i Eric Ericson-hallen og på selve bryllupsdagen vigsel i Storkyrkan og middag på Stockholms slott.

- Som kronprinsesse står hun ikke helt fritt i forhold til hvordan bryllupet skal være. Hun kunne ikke ha en liten borgelig vielse om hun skulle ønsket det. Men ut fra de rammene hun må forholde seg til, har hun trolig fått påvirke det som er mulig, sier historiker og kongeekspert, Trond Norén Isaksen.

Artikkelen fortsetter under bildet

SKAL OPPTRE I BRYLLUPET: Carola Häggkvist og Roxette-vokalist Marie Fredriksson. Foto: SCANPIX/REUTERS/CHRISTIAN CHARISIUS

Flere av artistene som skal underholde i forbindelse med bryllupet kommer etter ønske fra brudeparet. Det skal også være Victoria som har trumfet gjennom en ekstra lang runde i kortesje etter vielsen i Storkyrkan.

Hun skal ha ønsket at dette blir en folkefest i Sverige og at så mange som mulig skal få sjansen til å få et glimt av de nygifte.

Slik blir bryllupet:

VERDIORD: Bryllupet skal preges av tre verdiord: Omtenksomhet, engasjement og ekthet. Ordene skal vise hva kronprinsparet står for.

FORLOVELSESRINGEN: Victorias forlovelsesring kan ifølge eksperter ha kostet nærmere en million kroner.

SEREMONIEN: Vigselen følger tradisjonen med bønn over ringene eller ringen, løfter, ringutveksling og velsignelse.

PRESTEN: Erkebiskop Anders Wejryd (61) skal vie paret. Han er den svenske kirkens øverste leder.

ORGANISTEN: Hovedorganist Gustav Sjökvist har det musikalske ansvaret i Storkyrkan.

KIRKEN: Storkyrkan i Stockholm er pusset opp for 14 millioner kroner.

BRUDEKJOLEN: Designeren Pär Engsheden lager Victorias brudekjole i eksklusiv silkeduchess. Det spekuleres i om kjolen får lange ermer og forsiktig utringing slik kjolen til kronprinsesse Mette-Marit hadde.

GJESTENE: Ca 1100 gjester skal være i kirken under vielsen og mellom 500 og 600 er invitert til bryllupsmiddagen etterpå.

MATEN: Stefano Catenacci og Operakällaren har fått ansvaret for bryllupsmiddagen på slottet.

BRYLLUPSKAKEN: Hovedkonditor Günter Koerffer lager bryllupskaken sammen med fire utvalgte konditorer. Brudeparet har prøvesmakt og kommet med innspill.

KAKESPADEN: Prins Carl Philip er utdannet designer. Han har laget en kakespade som trolig skal brukes til å skjære opp bryllupskaken.

MUSIKKEN: Agnes Carlsson og veteranen Björn Skifs skal fremføre en spesialskrevet ballade under vielsen. Og to av Daniels slektninger skal spille fiolin. Carola skal synge under bryllupsmiddagen, blant annet sangen «Det är bara vi» som er skrevet spesielt til Victoria og Daniel. Ellers skal også coverbandet «Cotton club», Kayo, Jessica Andersson og Roxette opptre på bryllupsfesten.

BLOMSTENE: 50 blomsterdekoratører er plukket ut til å lage de mange blomsterdekorasjonene som skal pynte opp. 20 av dem er elever ved en blomsterdekoratørskole.

GAVENE: Gavene har strømmet inn fra fjern og nær. Fra det svenske folket har brudeparet fått 1000 glass til en verdi av 300 000 svenske kroner.

FORLOVERNE: Victoria skal ha inngått en bryllupspakt med venninnene Caroline Dinkelspiel og Caroline Nilsson om at de skulle være forlovere for hverandre. Victoria har allerede vært forlover for dem. Men ifølge Aftonbladet blir det høyst en forlover, og desto flere brudepiker og svenner.

BRUDEPIKENE: Victoria er gudmor for vår egen prinsesse Ingrid Alexandra, som regnes for å være en av favorittene til oppdraget som brudepike. I tillegg er det ventet at Daniels nieser, Vera (6) og Hedvig (11) blir brudepiker.

KORTESJEN: Etter vielsen skal Victoria og Daniel kjøre i en åpen vogn dratt av hester.

BÅTEN: Den ærverdige kongebåten Vasaorden skal frakte kronprinsessen og Daniel vannveien, det siste strekket på kortesjen fra Djurgården til Slottet.

SIKKERHETEN: Det tas ingen sjanser når en tronarving får sin utkårede. 2000 politifolk jobber i forbindelse med bryllupet. 3700 vernepliktige skal stå vakt rundt kortesjen etter vielsen og dykkere skal sikre vannet rundt Djurgården og Skeppsbroen.

Kilder:Expressen.se, Aftonbladet.se

FORLOVELSEN: Det er snart halvannet år siden forlovelsen ble gjort kjent. Her fra offentliggjørelsen på det svenske slottet i februar 2009. Foto: REUTERS/BOB STRONG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder