RIVEKOMPLIKASJONER: Tone Damli Aaberge og kjæresten Markus Foss kjøpte dette huset i Bærum i fjor sommer. Foto: Helge Mikalsen, Jan Petter Lynau , VG

Riving av Tones bolig frarådes på det sterkeste

Tone Damli vurderer å rive villaen hun nylig kjøpte for å gi plass til to nybygg, men kulturvernansvarlig i Bærum kommune fraråder dette på det sterkeste.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etter å ha solgt boligen på Frogner, kjøpte Tone Damli Aaberge (27) og kjæresten Markus Foss (33) en villa på Blommenholm i Bærum i sommer.

– Sommeren kommer til å bli brukt til oppussing. Huset er fra 1920, og det er ikke gjort noe der de siste 30 årene. Det er ingen tvil om at Markus er den mest handy av oss, sa Damli til MinMote under ELLEs sommerfest i juni.

Les mer: Her er Tone Damlis nye familiehjem

Men i september meldte Se og Hør at Damli og Foss hadde bestemt seg for heller å rive huset og bygge helt nytt. I den forbindelse har Markus Foss bestilt en forhåndskonferanse med kommunen. Der ber Foss om å få drøfte en mulig tillatelse til riving av eksisterende bolig og til å sette opp nytt hus.

Gjennom et skriv til kommunen fra anonyme beboere i området, kom det imidlertid fram at naboer anser huset som verneverdig med «stor historisk og kulturell verdi».

Falske naboklager

Ifølge «God Kveld Norge» var imidlertid flere av naboklagene som var sendt kommunen falske, to av tre var signert med henholdsvis et navn som ikke eksisterer i Folkeregisteret og en adresse som ikke eksisterer. Det tredje var anonymt.

For å få rive huset, må først naboene varsles og en rivesøknad godkjennes. Da VG snakket med Bærum kommune i september, oppga kommunen at villaen ikke regnes som verneverdig.

I et nytt skriv i saken, datert slutten av januar, oppgir derimot fagansvarlig for kulturvern i kommunen, Ingunn Stuvøy, at bygningen er kulturhistorisk interessant.

Ifølge skrivet er bygningen på tomten oppført i 1924. «Mansardtak med svai mot gesims og smårutede vinduer i øvre ramme samt karnapp viser jugendperioden», beskriver Stuvøy.

Bakgrunn: Naboer uenige i Tones rive-planer.

I 1930 ble bygningen gjort om til tomannsbolig, og et tilbygg kom i 1951. I tillegg har tomten et uthus og en uregistrert, eldre paviljong. Ifølge fagansvarlig har huset til tross for tilbygget «beholdt et opprinnelig preg».

I svaret fra Kulturvern drøftes konsekvensene av en eventuell todeling av tomten. Det vil, ifølge Kulturvern, medføre en hagefortetting som er uheldig for tomtestrukturen i det særpregede villaområdet. De mener også at få av villaene er så intakte som det Damli og Foss har kjøpt, og at bygningens tilstand bør vurderes av en takstmann «som er kjent med antikvariske prinsipper».

FESTKLARE: Under ELLES sommerfest på Ekebergrestauranteni juni bekreftet Tone Damli Aaberge og kjæresten Markus Foss at de var blitt villaeiere. Foto: Stian Gregersen , VG

Skrivet avsluttes med «NAID/kulturvern vil på nåværende tidspunkt på det sterkeste fraråde riving og tomtedeling».

Damlis manager David Eriksen ønsker ikke å kommentere saken.

Bygningssjef i Bærum kommune, Hanne Høybach, skriver følgende i en e-post til VG:

«Det er så langt kun avholdt forhåndskonferanse i denne saken. Uttalelsen fra fagansvarlig kulturvern vil bli sendt til tiltakshaver sammen med referatet fra forhåndskonferansen. Vi avventer deretter en eventuell søknad.»

Les også: Tone Damli dropper «Idol»

Bærumsvillaen over to etasjer er på rundt 260 kvadratmeter og har til sammen fire soverom, to kjøkkener og to stuer. Prisantydningen var på 8,4 millioner, men etter hva VG erfarer ble boligen solgt én million over takst.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder