KANONBRA: Rocka riddere klare for tokt. Fv: Benjamin Helstad, Robert Skjærstad , Mattis Herman Nyquist og Henrik Rafaelsen. FOTO: JAN PETTER LYNAU/VG Foto: ,

Sjekk ut disse musketerene!: Sexy puddelrock på riddertokt

Musketerene rir igjen. Med puddelrock og sexy skinnklær inntar de Oslo på nyåret.

Borghild Maaland
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Alexander Mørk-Eidems rocke-versjon av Alexandre Dumas' evigunge fortelling «De tre musketerer» har i flere år vært en megasuksess i Stockholm.

Over 130.000 har sett forestillingen siden starten i 2009. Nå tar regissøren med konseptet til Folketeatret. Det blir et heidundrende møte med rufsete riddere og energiske 80-talls rytmer.

– Det skamløse 80-tallet var supert å ta fatt i, poengterer regissør Mørk-Eidem.

– Du har puddelrocken, energien, alt som var litt «larger than Life». Jeg var guttunge på den tiden, uten eldre søsken som kunne fortelle meg hva som egentlig var kult. Så jeg slukte alt som var fra VG-lista og «Ti i skuddet». Samtidig elsket jeg å lese Dumas' føljetong om «De tre musketerer». De er jo egentlig outlaws, og hadde mye til felles med det som var essensen av 80-tallet; ha det gøy, feste og være sammen med damer, fortsetter Mørk-Eidem.

Mørk-Eidem er en av Skandinavias mest sentrale regissører. For tiden har han suksess på Nationaltheatret med sin versjon av «Peer Gynt»

Men for noen år siden fikk han ideen til å lage en forestilling der barokkens ridderlighet møter 80-tallets ekstravaganse. Den norske gjengen som nå skal rope «En for alle - alle for en» er Mattis Herman Nyquist (Aramis), Robert Skjærstad (Pothos) og Henrik Rafaelsen (Athos). De tilhører et noe fallert band som sårt trenger en ny stemme. Den finner de i D'Artagnan (Benjamin Helstad). Sistnevnte har for tiden stor suksess på nettopp Folketeatret, med musikalen «Billy Elliot».

Drømmejobb

– Dette kan jeg faktisk si er en drømmejobb, sier Benjamin Helstad. – Jeg elsker musikk fra 80-tallet, en av favorittene er Billy Idol. Og med disse skinnklærne og parykkene får du være så ekstravagant som det er mulig å bli som skuespiller.

ROMANTIKK: Benjamin Helstad og Andrea Bræin Hovig er klare for heftig sceneromanse. FOTO: JAN PETTER LYNAU/VG Foto: ,

Robert Skjærstad trives godt i lær. – Jeg er godt kjent i denne sjangeren, kan du si. De siste årene har jeg spilt i «Kaptein Sabeltann», og Roy «Finger'n» Ass i «Lilyhammer», det er mye skinn og lær der også.

Henrik Rafelsen innrømmer at han er bedre med gitaren enn med sverdet. – I likhet med veldig mange, inkludert skuespillere, hadde jeg en drøm om å være rockeartist. Så ender vi etter hvert med noe mer fornuftig, som det å bli skuespiller. Men dette er bare å ta helt ut.

– Dette er det morsomste vi har gjort på lenge, det er bare å innrømme det, sier Andrea Bræin Hovig som skal spille Caroline Bonacieux, D'Artagnans romantiske sidespill. – Det beste med 80-tallet er musikken, veldig mye er bra. Men min personlige favoritt er kanskje «Time after Time», fortsetter skuespilleren.

Fortellingen om de tre musketerer har vært filmet en rekke ganger, senest i 2011. I 1993 var det blant andre Charlie Sheen og Kiefer Sutherland som red seg inn i publikums hjerter. 20 år tidligere var Michael York, Richard Chamberlain og Oliver Reed de robuste og røffe ridderne.

80-talls musikk

Svensk presse var fulle av begeistring for Mørk-Eidems forestilling. «Genialt arbeid» «Et eventyr av brusende rock. Genialt i sin helhet», er et par av superlativene over fortellingen som kombinerer barokkens ridderlige eventyr med musikk, mote og artister fra 80-tallet. Musikk av Michael Jackson, Madonna, Bon Jovi, Kiss og Duran Duran er noe av det som fremføres av D'Artagnan og hans riddere. Låter som «We Bulit this City of Rock'n Roll», «Notorius» og «Lady Marmelade» er med.

Øvrig rolleliste har også sterke navn, blant andre Ellen Dorrit Petersen, Trond Høvik og Trond Fausa Aurvåg. Premieren er 11. februar neste år.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder