MISLIKER NRK-HÅNDTERING: Elin Ørjasæter synes ikke noe om NRKs redaksjonelle behandling av klager sendt til Kringkastingsrådet. Foto: Aftenposten.

Ørjasæter trekker seg fra kringkastingsrådet etter hijab-klager

Elin Ørjasæter synes ikke noe om NRKs egen håndtering av klagene på at Faten Mahdi Al-Hussaini bruker hijab i det kommende programmet «Faten tar valget».

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Debatten om TV-programmet har rast i flere uker, lenge før noen har sett hva det går ut på. Kringkastingsrådet har mottatt rekordmange klager, 5.300 i følge NRK.no.

Mange av klagene sammenligner med en sak fra 2013 da nyhetsoppleser Siv Kristin Sællmann ble nektet å bruke kors.

Les også: «Skam»-Iman om hijab-bråket: – Synd

Klagene skal ikke behandles før rådets møte den 14. september, men NRK har omtalt klagene redaksjonelt flere ganger allerede. Og det er dette Ørjasæter reagerer på.

Det er Klassekampen som først omtalte saken. VG har vært i kontakt med Ørjasæter, men hun ønsker ikke å gi ytterligere kommentarer enn de hun har gitt til avisen.

Hun mener NRK har bidratt til å skape et inntrykk av klagerne som islamfiendtlige og hatefulle med måten de er omtalt i NRKs egne nyhetsprogrammer.

– Klagerne var i god tro da de sendte sine klager, de trodde de sendte dem til Kringkastingsrådet, verken til NRKs redaksjoner eller til NRK-ledelsen, skriver hun til Klassekampen.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen avviser kritikken og forsvarer at han har uttalt seg om klagene.

BEKLAGER EXITEN: Medlem i Kringkastingsrådet Afshan Rafiq. Foto: VG

– Det er ingen tvil om at dette programmet har utløst hatefulle reaksjoner og som er et uttrykk for mørke krefter i samfunnet. Som kringkastingssjef er det en svært viktig oppgave å sørge for at ingen blir skremt vekk fra den offentlige arena på grunn av religiøs tro, utseende eller seksuell orientering, sier han.

Høyrepolitiker Afshan Rafiq sitter i Kringkastingsrådet sammen med Elin Ørjasæter. Hun beklager at kollegaen trekker seg.

– Jeg er litt overrasket over avgjørelsen, og synes det er beklagelig. Hun har vært en viktig stemme i Kringkastingsrådet, sier Rafiq til VG.

Hun stusser på Ørjasæters begrunnelse for å trekke seg.

– NRK-ledelsen har svart på kritikken og klagene som har kommet til dem, det står de fritt til å besvare. Den øverste lederen i NRK bør ha mulighet til å kommentere dette, det har jo skjedd flere ganger tidligere at det har vært offentlig debatt før saken kommer opp for Kringkastingsrådet.

Elin Ørjasæter mener NRK henger ut klagerne som «moralsk dårlige mennesker, før rådet selv har lest så mye som en eneste klage». Det synet deler ikke Rafiq.

– Det synes jeg ikke, Eriksen besvarer kritikken på sin måte. Og jeg synes også disse klagene bør få et tilsvar, det er ganske mye hat rettet mot en religion og et klesplagg som kommer frem i klagene. Jeg synes det er innafor at kringkastingssjefen slår hardt ned på hat.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder