GLAD I NORGE: Her er Patti Smith på vei fra Grand hotel hvor hun bor, og bort til Tanum i Karl Johans gate for å møte fansen. Foto: Kristian Helgesen.

Patti Smith: Jeg vil rette opp i løgnene om livet mitt

(VG Nett) Den amerikanske musikeren og låtskriveren Patti Smith (65) er på besøk i Norge denne uken. I dag møtte flere hundre opp for å få signert selvbiografien «Just kids».

 • Marie Kulander Kvitrud

Artikkelen er over syv år gammel

Boken handler om musikerens mye omtalte forhold til avdøde Robert Mapplethorpe, og ved hjelp av boken ønsker hun å rette opp i alle spekulasjonene rundt livet sitt.

- Robert spurte meg om å fortelle vår historie dagen før han døde. Han respekterte skrivingen min, og visste at jeg forsto ham bedre enn noen andre, sier Patti Smith da VG møter henne på Grand hotel i forkant av boksigneringen.

Flere hundre står i kø utenfor Tanum i Karl Johan for å få signert boken, men Patti synes ikke det er unaturlig å brette ut privatlivet på denne måten.

FORNØYD: Det var en glad og fornøyd Patti Smith som møtte fansen inne i bokhandleren. Foto: Kristian Helgesen.

- Hva tenker du om at så mange leser om privatlivet ditt?

- Når du jobber i offentligheten, er det mange som skriver usanne ting om deg. Mye har blitt skrevet om Robert Mapplethorpe som ikke er sant. Dette er min mulighet til å fortelle sannheten om vårt liv sammen. Jeg håper denne historien vil være til inspirasjon for andre, forklarer hun til VG.

Patti har kjent Robert Mapplethorpe siden han var 20 år, og tror alle som dør ungt ønsker å bli husket. Robert ba henne ta vare på den delen av minnet hans.

VENTER: Flere hundre står utenfor og venter på Patti Smith. Køen går helt fra kassen inne i Tanum, og rundt hjørnet ved Hard Rock Cafe i Karl Johans gate. Foto: Kristian Helgesen.

- Men hvordan har du klart å holde liv i musikken alle disse årene?

- Jeg er en artist, og artister holder ilden ved like helt til de dør. Vi må holde flammen ved like, ta vare på oss selv og forholde oss positivt til livet, sier hun.

Elsker Norge

I juni ga VGs anmelder Pattis «Banga» terningskast fem. I går spilte hun i Trondheim, og i løpet av Norgesbesøket skal musikeren spille to konserter på Sentrum Scene i Oslo. En i morgen og en på torsdag. Det gleder hun se veldig til.

- Hvordan er det å være i Norge?

- Jeg elsker Norge, og har vært i Norge mange ganger siden 70-tallet. Det var et av de første landene jeg besøkte da jeg var ung. Det er veldig spennende for meg å komme til et sted så langt borte, og alle ønsker meg alltid velkommen. Jeg elsker at Oslo er så variert og sofistikert. Jeg liker den godt, sier hun.

Patti har mange musikalske helter, og nevner navn som Jimi Hendrix, Adele og Amy Winehouse, som hun tidligere har hyllet.

Venter over en time

Kjæresteparet Tor Bue (25) og Thea Grepperud (22), har ventet på Patti utenfor Tanum i Karl Johan i over en time.

STÅR I KØ: Tor Bue (25) og Thea Grepperud (22) er stor fan av Patti Smith. Foto: Kristian Helgesen.


- Patti Smith er helt fantastisk, og boken er fantastisk. Hun har veldig personlige tekster, og skriver mye til Robert Mapplethorpe. Jeg får et veldig godt inntrykk av dem gjennom boken. De hadde et veldig spesielt og vennskapelig forhold, sier Thea til VG.

- Er du også fan, Tor?

- Nei, jeg er bare moralsk støtte, og ventepartner, smiler han.

Flere artikler

 1. Pluss content

  Patti Smith: - Måtte bli mor for å forstå kjærligheten

 2. Pluss content

  Er verdens største private samler av Robert Mapplethorpe: Hjemme hos Stein Erik Hagen: Pikant nakenkunst til mange millioner

 3. Pluss content

  Knausgård og Renberg i rocka gjenforening

 4. Stella Mwangi går i Jay-Zs fotspor: Signerte global kontrakt med Samsung

 5. Bruce Springsteen tilbake i Oslo: Dette har han gjort her før

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder