Trosset helseproblemer og vant Eurovision Song Contest

KIEV/OSLO (VG) Salvador Sobral fra Portugal kunne ikke stille i sceneprøvene, men tok seieren hjem i kveldens «Eurovision»-finale i Kiev.

Det ble klart godt over midnatt, etter at 26 deltagerland hadde fremført sine bidrag til årets finale, og 42 land senere gitt sine poeng.

Portugal ledet gjennom det meste av stemmegivningen, fra fagjuryene ga sine poeng til telepoengene var lest opp. Til slutt endte landet, på sitt 49. forsøk i Eurovision, på hele 758 poeng.

Les også: Norge fikk 10. plass

Portugal var både folkets og fagjuryenes favoritt: 376 poeng fra folket og 382 poeng av juryene. Bulgaria (615) og Moldova (374) fulgte på plassene etter. Norge sikret seg en sterk 10.-plass med 158 poeng.

I en tidligere versjon av denne saken skrev VG at Sobral har en hjertesykdom og trengte en hjertetransplantasjon.

Sobrals manager har uttalt i portugisiske medier at Sobral har blitt operert for brokk, og at det var på grunn av dette at han ble nektet av legene å delta på alle prøvene i forkant av semifinalen, så hans søster måtte erstattet ham i Kiev. VG beklager feilen.

VG i Kiev: Eurovision-finalen låt for låt

VINNER: Salvador Sobral fra Portugal kan dra med seg Eurovision-sirkuset hjem til Lisboa neste år. Foto: Efrem Lukatsky AP

Tok med søsteren på scenen

Portugal var det landet som frem til i dag hadde deltatt lengst i musikkonkurransen uten en eneste seier. Deres beste plassering før årets finale var en sjetteplass.

Salvador Sobral (27) og låten «Amar Pelos Dois» representerte landet i år, og det med stort hell. Låten, som også på forhånd ble utpekt som en storfavoritt, er skrevet av hans søster.

VGs anmeldelse: Dette mener Stein Østbø mener om det portugisiske bidraget, og alle de andre

På grunn av sykdommen ble Sobral nektet av legene å delta på alle prøvene i forkant av semifinalen, så hans søster måtte erstatte ham i Kiev.

27-åringen tok da også søsteren med seg på scenen da han skulle fremføre låten på ny etter stemmeopptellingen.

– Jeg ønsker å si at vi lever i en verden med bruk-og-kast-musikk, fast food-musikk, musikk uten innhold, og jeg tror dette kan være en seier for musikk, for personer som lager musikk som faktisk betyr noe. Musikk er ikke fyrverkeri, det er følelser, sa Sobral i takketalen, ifølge NTB.

Forsto ikke at han vant

På pressekonferansen etter finalen sa Sobral at seieren kom overraskende på han.

– Jeg forsto ikke stemmene. De er vanskelig å forstå. Du må være matematiker eller noe, men så sa noen fra teamet vårt at vi vant. Det var overraskende godt, sa han.

Fikk du med deg? Fan løp opp på scenen og viste rumpa

Sobral fortsatte å gjenta musikkbudskapet sitt og la vekt på at han håper på å skape forandring med vinnerlåten.

– Mitt album kom ut i 2016, og ingen brydde seg. Det er jazz. Etter denne konkurransen ble folk kjent med meg, og det er vel slik det fungerer. Men jeg er takknemlig for det, sa Sobral.

– Jeg håper dette kan skape en forandring, ikke bare i denne konkurransen, men også i musikken generelt og popmusikken. Det vil være min største glede.

Se hele pressekonferansen her:

Todelt stemmegivning

Verdens største musikkonkurranse ble i år arrangert i Kiev i Ukraina, etter at Jamala vant med låten «1944» i fjor.

20 land kvalifiserte seg gjennom to semifinaler, mens fjorårets vinner og arrangør Ukraina var direkte kvalifisert til finalen, sammen med «de fem store» i EBU–Storbritannia, Italia, Spania, Tyskland og Frankrike.

Dette skjedde torsdag: JOWST gikk videre til finalen

I fjor var ikke Norge å se i finalen, da Agnete Johnsen med låten «Icebreaker» ikke kvalifiserte seg i semifinalen.

Stemmegivningen var i år delt i to: Først ble jurystemmene fra hvert enkelt land annonsert. Deretter kom seerstemmene samlet, og programlederne startet med det landet som hadde fått færrest stemmer. Slik ble vinneren offentliggjort helt til slutt.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder