FRIFUNNET: Åsne Seierstad har måttet kjempe en mangeårig kamp mot bokhandleren i Kabul og hans familie. Her fra en fest hos Petter Stordalen tidligere i høst. Foto: VG

Åsne Seierstad frifunnet i lagmannsretten

Borgarting lagmannsrett har frifunnet Åsne Seierstad for å ha krenket privatlivet til Suraia Rais, kona til bokhandleren i Kabul.

Halstein Røyseland
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Rais gikk til sak mot Seierstad og forlaget Cappelen Damm med krav om erstatning og oppreisning etter at Seierstad ga ut boken «Bokhandleren i Kabul», om tiden hun tilbrakte med Rais og familien.

Den afghanske kvinnen fremmet kravet på vegne av seg selv og seks familiemedlemmer.

I Oslo tingrett ble Seierstad og forlaget dømt til å betale 125.000 kroner hver i oppreisning til Rais. I lagmannsretten ble derimot begge frikjent. Ingen av partene pålegges å betale sakskostnader for den andre.

Gledens dom

- Vi er glade for at dette er en total reversering av det tingretten kom fram til. Lagmannsretten mener at innholdet i boka er 100 prosent sant. Dette er en gledens dom, sier advokat Cato Schiøtz, forsvareren til Åsne Seierstad og Cappelen Damm, til NTB.

Retten kom fram til at noen av utsagnene i boken var «meddelelser om privatlivet», men konkluderer med at det ikke er rettsstridig av Seierstad å skrive dem.

Advokat Per Danielsen, som representerer Rais, mener at dommen bagatelliserer fremstillingen av hans klient.

- Den er kvinneundertrykkende, naiv, partisk og diskriminerende, sier Danielsen.

Anker til Høyesterett

- Min klient føler seg krenket, som nordmenn flest ville følt det om de ble framstilt på den måten hun blir i boken. Det er feil at Rais giftet seg mot sin vilje, sier Danielsen.

Danielsen kaller dommen en «foreløpig frifinnelse» og varsler at saken blir anket videre til Høyesterett.

Cato Schiøtz sier at han var forberedt på det.

- Jeg synes kommentarene fra Danielsen er usaklige. Dommen taler for seg, svarer Schiøtz.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder