FINALE:  Sangduellen mellom Tone Damli og Jorun Stiansen i 2005 er den mest sette «Idol»finalen i TV 2s historie med 1.475.000 seere.
FINALE: Sangduellen mellom Tone Damli og Jorun Stiansen i 2005 er den mest sette «Idol»finalen i TV 2s historie med 1.475.000 seere. Foto: MAGNAR KIRKNES

Slik gikk det med Idolene

RAMPELYS

Én trengte psykolog, en annen skal bli psykolog. Hvordan gikk det egentlig med «Idol»-deltagerne?

Betalt innhold
Publisert: Oppdatert: 26.07.17 10:59

«Idol» har rullet og gått over TV-skjermene siden 2003. Sangkonkurransen på TV 2 har resultert i 10 platekontrakter til seirende artister. VG har sett på dem som kapret pallplassene i alle sesongene av serien, og sjekket ut hvordan karrièren har utviklet seg etter at TV-kameraene ble skrudd av.

2003

Kurt Nilsen var en suveren vinner. Han gikk også videre til «World Idol», og tok med seg den eneste seieren i den konkurransen hjem. Rørleggeren fra Bergen har jobbet med musikk siden og har gitt ut flere album, senest i 2017.

Ti år etter sin egen triumf, ble Nilsen dommer i «Idol», men ga seg etter to år.

– Det har blitt for mye sitting i en stol. Det er ikke det jeg skal gjøre. Jeg skal stå på en scene jeg, sa han til VG i 2014.

Gaute Ormåsen ble nummer to samme år. Ormåsen har gitt ut flere album, og ga tidligere i sommer også ut singelen «Oslo Sover Aldri». Han har også deltatt i norske Melodi Grand Prix to ganger.

Lest denne? «Idol»-dommer Gunnar Greve om skilsmissen og millionsuksessen

David Pedersen nådde akkurat ikke finalen, men har holdt seg i musikkbransjen, og for tiden jobber han med Marcus og Martinus.

– Det disse guttene driver med er i en helt annen liga enn det jeg holdt på med, sa han til VG i november i fjor.

2004

Kjartan Salvesen (40) stakk av med seieren i 2004. Han forteller at han sitter igjen med gode minner fra tiden han var en del av «Idol»-sirkuset.

– Jeg ser tilbake på «Idol» som en fantastisk ting å være med på. Det var med på å legge et grunnlag for å drive med musikk. Jeg angrer ikke på noe, jeg ser nå, til og med 13 år senere hvor mye av det mange husker, sier «Idol»-vinner Salvesen og legger til:
– Jeg merker at jeg har vært med på gullalderen.

De siste 8 årene har Salvesen jobbet som salgssjef i fotballklubben Viking. Han forteller at konkurransen i varierende grad har gitt ham mulighet til å jobbe med musikk.

– Jeg vil si at den ga meg både et navn og mulighet for å vise et talent. Det er jo ikke dermed sagt at du er ment til å bli en stjerne, det er knallhard innsats som skal til, sier Salvesen.

Som 27-åring fikk Salvesen veldig brått smake litt på artistlivet.

– Det er vanskelig å forklare hvor stort det var. Når er ung liten valp fra Sandnes ikke kan gå på byen i Oslo uten livvakter, så er det ganske drøyt.

Ved siden av jobben i Viking reiser Salvesen nå rundt sammen med bandet Stavangerkameratene som består av tidligere «Idol»-vinner Glenn Lyse, «X Factor»-deltager Tommy Fredvang og «The Voice»-deltager Ole Alexander Mæland – denne gangen uten TV-kameraer på slep.
– Det har blitt som en ny sjanse i musikklivet, og det har vært et eventyr. At folk ønsker å høre på oss er veldig hyggelig og gøy, sier Salvesen.

Andreplassen dette året gikk til Margaret Berger, som siden deltagelsen har gjort karrière ut av musikken. I 2013 deltok hun i Melodi Grand Prix, og låten hennes «I feed you my love» tok fjerdeplassen i den internasjonale finalen. I våres var hun også med i programmet «Hver gang vi møtes».

Tredjeplassen gikk til Susanne Birgitte Nordbøe. Hun har siden «Idol»-trukket seg fra rampelyset, og har ikke gitt ut egen musikk siden.

2005

Året etter var det Jorun Stiansen som kunne juble over seieren. Hun ga ut ett album, men så ble det stille fra sørlandsjenta.

– Jeg tror veldig mange har tenkt at jeg er steingal som ikke satset på musikk. Men jeg var veldig klar inni meg på at nå var jeg sliten, og måtte fylle på energi, fortalte hun til VG i mai.

Les mer om Jorun Stiansen: Dette driver hun med nå

Tone Damli er kanskje den som har fått mest oppmerksomhet etter den andre sesongen av «Idol». Sogndalsjenta gjorde comeback i februar med singelen «Pinnacle», da var det tre år siden forrige gang hun ga ut musikk.

Tredjeplassen i 2005 gikk til Alejandro Fuentes.

–Jeg hadde en følelse av at det kunne bli stort, men ikke så stort som det ble, sa Fuentes om «Idol»-suksessen i 2015.

Da gjorde han comeback som artist, ti år etter han trakk seg tilbake fra rampelyset. I år har han gitt ut to singler.

2006

Aleksander Denstad With gikk seirende ut av sangkonkurransen i 2006. Han har siden seieren trukket seg litt tilbake fra rampelyset. Han har gitt ut flere singler og album, det siste i 2014. Det samme året var han dommer i «Idol jr.» på TV 2.

Jonas Thomassen tok andreplassen, også han har holdt seg i musikkbransjen siden «Idol». Denne våren gjør han suksess som musiker og låtskriver på Vidar Villas låter. «One Night Stand» har gått viralt med sine mer enn ti millioner strømminger på Spotify.

Vivian Sørmeland tok tredjeplassen, hun fortsatte også med musikk. I 2013 overtok hun for Linnea Dale som gjestevokalist i Donkeyboy. I 2016 ga hun ut sin egen singel «Face it».

2007

Den femte sesongen ble Glenn Lyse kåret til vinner. Han har siden den gang jobbet med musikk, og i 2016 var han med og startet «Stavangerkameratene».

Bjørn Johan Muri tok andreplassen i den femte sesongen. Han deltok i Melodi Grand Prix med sangen «Yes man» i 2010, og var tilbake med ny musikk i 2012. I 2013 startet han produksjonsselskapet «Bitemark productions».

Kim Rune Hagen endte på tredjeplass, og fikk kallenavnet «Den nye Kurt». Etter deltagelsen ga han ut et album, og i 2015 var han tilbake som deltager i «The Voice» på samme kanal.

2011

Jenny Langlo gikk helt til topps i den sjette sesongen av «Idol». Sangkonkurransen var det som gjorde at Langlo turte å satse på musikk, forteller hun.

– «Idol» var egentlig helt livsendrende for min del. Det ble et springbrett for karrieren min, og jeg tror ikke jeg hadde kunnet leve av musikken så tidlig uten Idol, sier Langlo.

Hun var 18 år da hun vant, og først nå ønsker hun å gjøre noe nytt. Fra januar har hun studert profesjonsstudiet i psykologi, og dermed går nok en drøm i oppfyllelse, sier hun.

– Jeg har alltid vært mer nerd enn artist, ler Langlo.

– Jeg bestemte meg for at jeg var fornøyd med musikken, og ville gjøre noe annet, legger hun til.

Les også: Hva gjør du nå «Bli hos meg»-Dina?

Fra høsten av er hun aktuell i rollen som «Cosette» i musikalen «Les Misérables» på Folketeateret.

– Det blir travelt, men det blir fantastisk å kombinere to så store lidenskaper som musikk og psykologi, slår hun fast.

I samme sesong tok Vegard Leite andreplassen. Han drev med musikk frem til 2013, da et fuglebrett sprengte trommehinna hans, ifølge avisen Firda.

– Jeg har hatt mye problemer med hørselen, og egentlig ikke hørt så mye siden da, sa han til avisa da.

Tredjeplassen i 2011 gikk til Isak Knutsen Heim. Han studerte musikk, og to år etter deltagelsen startet han et samarbeid med Donkeyboy. Da ga han ut singlene «Crossroads» og «Out of Space».

2013

Den sjuende sesongen ble Siri Vølstad Jensen kåret til vinner. Hun ga ut to album etter deltagelsen. I våres meldte Stavangerjenta på sin Facebook-side i våres at hun flytter hjem for å studere på Universitet i Stavanger.

Eirik Søfteland tok andreplassen. Kort tid etter «Idol» ble han med på «Skal vi danse» og gikk seirende ut. I 2015 var han med i Stjernekamp på NRK.

Steffen Jakobsen kom på tredjeplass i 2012. Han ble da kjent for sin mørke countrystemme og har siden deltagelsen gitt ut ett album.

2014

Ingvar Olsen kunne juble over seier i 2014. Han slapp sitt debutalbum i 2015 og har siden spilt konserter flere steder i landet.

Jørn Trollebø Kalheim tok andreplassen for tre år siden. Siden deltagelsen har han gitt ut flere singler, og i fjor lagde han også en russesang til «Skyline 2016».

Chinook Lamers endte på tredjeplass i den åttende sesongen. Hun beskrev tiden etter «Idol» som et mareritt, og trengte psykologhjelp for å takle at «alle» ville ha en bit av henne i hjembygda.

2016

I fjor ble Marius Samuelsen kåret til vinner av «Idol». Han ga ut en singel etter deltagelsen, og opptrådte på VG-lista turneen i Stavanger.

Norah Benatia ble god venn med Samuelsen under konkurransen. Hun måtte se seg slått på målstreken, men har likevel både gitt ut singel og blitt signert med Warner siden deltagelsen.

Ola Reistad tok tredjeplassen i 2016, men allerede før «Idol» hadde han gitt ut en singel. På Facebook har han lagt ut flere bilder fra studio i løpet av våren, og melder at ny singel er på vei.

LES MER FRA VG+:

Kathrine Sørland: – Nå eier jeg ikke skam

Deltagerne forteller: Slik var egentlig livet på Paradise Hotel

Komiker Cecilie Steinmann Neess: Dårlig samvittighet for mobbingen

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL785

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »

Her kan du lese mer om