LÅRKORT: Jennifer Lopez stilte i lårkort og glitrende antrekk da hun opptrådte i Turkmenistan i helgen. Foto: Afp

J.Lo unnskylder opptreden for turkmensk president

Jennifer Lopez får krass kritikk etter å ha opptrådt for den turkmenske presidenten, som er anklaget for brudd på menneskerettighetene.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det var lørdag kveld den amerikanske artisten opptrådte i Asava i Turkmenistan, i anledning 56-årsdagen til president Gurbanguly Berdymukhamedov. Ifølge kjendisnettstedet TMZ skal Lopez blant annet ha sunget «Happy Birthday, Mr. President», sangen Marilyn Monroe gjorde ikonisk da hun fremførte den for John F. Kennedy.

Før showet postet Lopez' koreograf, J.R. Taylor, en oppfordring på mikrobloggsamfunnet Twitter hvor han ba alle følgere i Turkmenistan svare ham.

Dette førte til massiv kritikk på nettsamfunnet, hvor flere påpekte at Twitter er forbudt i Turkmenistan, som en del av den strenge sensuren i landet.

Etter konserten skal Lopez dermed ha sendt ut en uttalelse hvor hun beklaget opptredenen for presidenten, ifølge Daily Mail.

Ifølge nyhetsbyrået AFP, skal Lopez være den første vestlige stjernen som besøker den tidligere sovjetrepublikken. Feiringen fant sted på et feriested verdt rundt 12 milliarder kroner ved Kaspihavet.

Ikledd et ettersittende antrekk skal J.Lo ha opptrådt med halvnakne dansere for de muslimske lederne. Foruten presidenten, var ministre, ambassadører og ledere for statlige selskaper til stede, ifølge AFP.

Berdymukhamedov har vært president i Turkmenistan siden 2006. Han lovet demokratiske reformer, men lite skal ha skjedd i praksis. Human Rights Watch beskriver landet som «blant de mest undertrykkende i verden».

- Lopez har selvfølgelig rett til å tjene penger på å opptre for hvilken diktator hun måtte ønske og hans gjeng med venner, men handlingen ødelegger totalt budskapet hun omhyggelig har bygget opp gjennom sitt tidligere engasjement for Amnesty Internationals program i Mexico som er rettet mot å forebygge vold mot kvinner, sier president i Human Rights Foundation, Thor Halvorssen, i en uttalelse.

Ifølge The Huffington Post unnskylder en talsperson for J.Lo hendelsen med at J-Lo ikke var klar over at det var «uklarheter angående menneskerettigheter», og forsikrer at om artisten hadde hatt kunnskap om det, ville hun ikke ha deltatt.
Arrangøren var ifølge talspersonen China National Petroleum Corp.

J.Lo er langt fra den første artisten til å høste kritikk for å ha opptrådt for tvilsomme ledere.

I 2011 beklaget skuespiller Hillary Swank deltakelsen i bursdagsfeiring for den tsjetsjenske lederen Ramzan Kadyrov, som var anklaget for tortur og drap. Samme år donerte Nelly Fuertado, Usher, Beyonc, 50 Cent og Mariah Carey honorarene sine til veldedige formål, etter å ha fått vite at festene de opptrådte på var knyttet til tidligere leder i Libya, Muammar al-Gaddafi.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder