SKEPTISK: Religionshistoriker Asbjørn Dyrendal tviler på prinsesse Märtha Louises alternative skole. Foto: Scanpix

- Tror kongefamilien synes dette er pinlig

Skeptisk til Märthas alternative skole

(VG Nett) Ikke alle roser prinsesse Märtha Louises alternative skole. - Jeg tror kongefamilien synes dette er pinlig, sier skeptiker.

Halstein Røyseland
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL
SoulspringSkepsis

- I disse Potter-tider virker det som om mange ønsker å drive sitt eget Galtvort og alle skal være Humlesnurr. Men de ender opp som Rakel Rummelfiold isteden, mener Asbjørn Dyrendal, religionshistoriker ved NTNU i Trondheim og redaktør av nettstedet Skepsis.no.

- Folk som innbiller seg de er synske, har mer til felles med Rummelfiold, sier Dyrendal til VG Nett.

Rakel Rummelfiold er en fiktiv figur som opptrer i J.K. Rowlings Harry Potter-serie. Hun fremstilles som en bedrager og klarer ikke å leve opp til sin anerkjente synske tippoldemor.

Ikke overrasket

Men religionshistorikeren og skeptikeren er ikke overrasket over nyheten om at prinsesse Märtha Louise (35) starter en skole som vil lære det norske folk å komme i kontakt med engler.

- Det er vel ikke noen stor bombe, det må man erklære seg enig i. Det har ost av hele det alternative tankegodset i mange år, så det var ikke noe nytt, mener Dyrendal.

Flere norske healere roser prinsesse Märtha Louise for at hun starter skole for alternativ behandling. Dyrendal synes reaksjonene så langt har vært svært høflige.

- Prinsessen er fri til å tro og mene akkurat det hun vil, men det er alltid litt trist når folk velger å mene og innbille seg så mye rart. Det er min oppfatning, sier skeptikeren.

STARTER SKOLE: Prinsesse Märtha Louise. Foto: Scanpix

- Det alternative miljøet okkuperer stadig mer av det kulturelle og generelle sentrum. Vi har et fagbegrep som omtaler dette som det alternative mainstream.
En gang så var dette alternativt, og det ønsker de fortsatt å være, men det har blitt mye mer mainstream. Man blir nesten uglesett hvis man spør: Hva er beviset? Virker dette? Er dette sant? Nå må ikke du være så firkantet, sier folk da, illustrerer Dyrendal.

- Sannheten ligger ikke midt i mellom. Den ligger mellom fornuftige og velfunderte meninger, ikke vage synsinger og følelser. Og det er litt av problemet her.

Treårig utdannelse

Skolen til prinsessen, Astarte Education, er en treårig utdannelse. Det første året fokuserer på readinger, det andre på healing, og det tredje på berøring. På nettsiden deres gjøres det oppmerksom på at dette ikke er en godkjent utdannelse. Prisen for to helgekurs med kost og losji, samt 33 undervisningsdager er på 12 000 kroner per halvår.

- En del av tingene som de skal holde på med virker for så vidt ikke så mye mer voldsomt enn det alle mulig andre alternative kurs driver med. Det er ikke det mest kyniske jeg har sett, og de er ikke verst på pris. Men det er kynisk å bruke prinsessen på markedsføringen, mener Dyrendal.

- Jeg tror nok Kongefamilien synes dette er litt pinlig, legger han til.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder