MEKTIGE KVINNER: Her overrekker dronning Elizabeth prisen til Angelina Jolie på Buckingham Palace. Foto:Anthony Devlin,Ap

Storstilt dronningmøte

Dronning Elizabeth hedret fredag filmdronningen Angelina Jolie med en ærestittel for hennes kamp mot voldtekt.

  • Felicia Alvsing

Artikkelen er over fem år gammel

Angelina Jolie har ved siden av skuespillerjobben lenge bidratt til humanitært arbeid, blant dem et mangeårig arbeid for å bekjempe voldtekt som våpen i forbindelse med krigshandlinger. Det er som spesialutsending for FN at Angelina Jolie har utmerket seg i bekjempelse av voldtekt som våpen i krig.

I juni kom nyheten om at hun skulle hedres for dette arbeidet, og ærestituleringen vakte stor oppsikt i internasjonale medier – det er ikke hvert år at en amerikansk statsborger mottar en slik britisk ærestittel.

«Dame» er det kvinnelige motstykket til riddertittelen «Sir» – og Jolie blir gitt utmerkelsen for sitt arbeid med å bekjempe seksuell vold i krigssoner. Fordi hun ikke er britisk statsborger, kan hun ikke titulere seg Dame.

I dag møtte dronning Elizabeth Jolie på Buckingham Palace for å overrekke prisen under en privat audiens.

– Å motta en ærestittel for utenrikspolitikk betyr mye for meg, for det er nettopp dette jeg ønsker å bruke mitt arbeidsliv til, sa Jolie i juni.

Hennes fulle tittel blir nå i britisk sammenheng: Honorary Dame Commander of the Most Distinguished Order of Saint Michael and Saint George.

Tittelen gis til personer som gjør en «ekstraordinær eller ikke-militær gjerning i et annet land».

Ut over æren og statusen er det ikke knyttet direkte privilegier til disse titlene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder