FESTLIG: Dette bildet er tatt i fjor, da Petter Stordalen og kona Gunhild Stordalen hold svenskefest på 16. mai. I år et temaet grunnlovsjubileet og Norge. Foto: FRODE HANSEN

FESTLIG: Dette bildet er tatt i fjor, da Petter Stordalen og kona Gunhild Stordalen hold svenskefest på 16. mai. I år et temaet grunnlovsjubileet og Norge. Foto: FRODE HANSEN

Kommentar: Ned fra partytronen

Den røde løperen blir stadig blekere på Gunhild og Petters store festaften.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I kveld arrangerer herr og fru Stordalen 16. mai-fest til ære for sine kjendisvenner, for åttende året på rad. Flere millioner blir brukt til studiodesign, champagne, gourmetmat og ekstravagante effekter for kjendis-Norges få utvalgte. Det vil si: Det som pleide å være kjendis-Norges få utvalgte.

Mens vertskapet tidligere klarte å få ja fra de største finanstoppene, de mektigste kjendisene og de største bransjeprofilene - som Celina Midelfart, Thomas Giertsen og Terje Håkonsen i en forlokkende cocktail av unge, spennende premissleverandører - har 16. mai-festene de senere årene beveget seg mer i retning av et vanlig kjendisparty på en glamour-harrybar på Oslo vest.

OM PARTYTRONEN: VGs Morten Hegseth kommenterer.

Den deilige illusjonen om at dette er en fest der posisjon, penger og makt formerer seg i champagnerus, mens onde planer blir lagt og allianser bygget, fremstår nå som det verste tenkelige en kjendisfest kan være: En samling for kjendisskapets skyld.

«Hei kjendis! Velkommen, kjendis! Kom inn å feire at du er kjendis du også, da. Snart skal noen kjendiser synge for at vi er kjendiser».

Det har i mange år vært en blodig posisjoneringskamp om å få bli invitert til Stordalens fest. For dette er på ingen måte kun en privat fest der Petter og Gunhild endelig får tilbrakt litt tid sammen med sin nære omgangskrets, etter et hektisk år som miljømitraljøse og finanstopp. Mange av gjestene er invitert fordi paret anser dem som kule å bli assosiert med.

Dette vet de håndplukkede. Og det er selvfølgelig en enkel livsløgn å svelge for en natt fylt med pomp, prakt og flatfyll.

Kampen for å komme på gjestelisten er ofte rå. Flere tar også selv grep når invitasjonen uteblir. Noen frir uforskammet til kjendisvenner med invitasjon, i håp om å bli deres «pluss én». Regelen er enkel: «Vis meg din kjendisvenn, og jeg skal si deg hvem du er».

FORTSATT FASJONABLE: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit. Foto: TERJE BRINGEDAL

Hvorfor arrangeres disse festene? Å overanalysere kjente menneskers gjøren og laden som kalkulert til enhver tid, er både banalt og slemt. Men en mann som skal være god for over ti milliarder og en forretningsmessig suksess hele verden beundrer, og en kvinne med doktorgrad og handlekraft på linje med en vill hest, har sine grunner til det meste de gjør.

Hverken Gunhild eller Petter ville brukt millioner av kroner til en årlig fest for mennesker de ikke kjenner, hvis den eneste effekten var at Bertine Zetlitz med krystallblå tallerkenøyne og magetopp forteller til Se og Hør «at jo da, hun gleder seg innmari til denne festen, for er det én ting Petter kan, så er det å overraske».

Riktignok er det noe befriende hurragutt-aktig og politisk ukorrekt over å drikke bort millioner etter et hardt år som samfunnsbevisste millionærer. Men viktigst av alt, så er festen et sted for ekteparet til å holde nettverket varmt.

Et kjent ansikt kan, bortsett fra å være en god venn, brukes til både reklamerende hashtags for hoteller, foredrag og underholdning, eller som et ladd våpen til å fronte meninger paret profitterer på. Samtidig er festen også et sted for Gunhild og Petter til å vise sin takknemlighet overfor dem som har gjort akkurat det.

Men nå har altså begivenheten, som i alle år har prøvd å ta over Märtha og Aris partytrone fra midten av 2000-tallet, falt litt igjennom. Glamour- og maktfaktoren er stadig nedadgående. Det ser ut til at vertsparet har glemt at alt som glimrer på langt nær er gull. Når en så stor del av gjestelisten består av dem vi forholder oss likegyldige til, som dyrleger og finansfruer med et forhistorisk kvinnesyn, blir det vanskelig å spotte glitteret og de virkelige stjernene.

Om kveldens røde løper er like friksjonsfri og kjedelig som fjorårets, er det kun ett kjendisnettverk i Norge som fortsatt fremstår som relevant, eksklusivt, hemmelig og halvfarlig:

Gjestelisten til Mette-Marit og Haakon på Skaugum.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder