Et farvel med kjærlighetsdronningen

Enda en stemme er stilnet. Men dens gjenklang vil vare ved i alle de hjerter den berørte. Alle de titusener av dem.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det var like varmt inne, som det var kaldt ute, da de nærmeste tok et siste farvel med Anbjørg Sætre Håtun i Vestre Aker kirke i dag. Hennes varme sitter igjen i alle de hun elsket, og de som elsker henne. Slik ville hun ha det da hun planla begravelsen med sin ektemann uker før hun gikk bort. Slik ble det formidlet av de som sto henne nærmest.

Og budskapet hennes, det var ikke til å unngå.

Journalist Shazia Sarwar. Foto: ROGER NEUMANN/VG

I den boblen vi lever, alle som en, er det ikke mangel på inntrykk. Det er ikke mangel på stemmer. Det er ikke mangel på gleder, ikke på sorger. følelsene er like, om historiene så skulle være annerledes. Målene er like, om veien dit skulle være våre egen. I denne boblen er også kreft. Døden er også her. Men det er et leven. Den ene stemmen overdøver den andre. Vi har nok med vårt.

LES OGSÅ: Kjendisvenner og kongelige møtte fram

Men så skjer noe, som ikke skjer så ofte. En eneste stemme, med dens kraft og ærlighet bærer over alle andre stemmer, sprekker boblen og tvinger oss til å stoppe opp og lytte.

En slik stemme var Anbjørgs.

Og budskapet hennes fylte kirken like mye som den har fylt livet hennes: «Ingen kan ta fra oss kjærligheten». Presten sa at hun så hele mennesket. Fikk dem til å føle seg vel. At hun strålte, selv når det var som mørkest. Og hun lo mye, hun elsket livet. Hun var selvutnevnt kjærlighetsgudinne.

Det er derfor vi lyttet til henne. Ikke bare de som kjente henne personlig, men også de som fulgte henne i sosiale medier. Hennes åpenhet, om kjærligheten, men også det smertefulle, grep oss. Det er noe ekte ved en person som ser forbi sin egen smerte, tenker større enn sin egen kjærlighet. En som så inderlig vil andre vel. Anbjørg engasjerte seg i hvordan kreft og de som ble rammet av kreft ble omtalt. Kreft var ingen kamp, som man kunne vinne eller tape, skrev hun i VG for ett år siden. Kreft rammer hardt og brutalt og er en sykdom en ikke har kontroll over. Hennes kunnskap og refleksjoner fikk oss til å tenke. Kjærlighetsgudinnen var nådeløs når det gjaldt.

Bildespesial: Mange fulgte Anbjørg til graven

Død, lidelse, sykdom, tap og sorg berører oss. Men ingenting berører oss mer enn kjærligheten. Ei heller på en dag hvor siste avskjed skal tas, siste ord skal sies, om et levd liv. Et rikt liv. I kirken i dag var det kjærligheten som trumfet over den bunnløse sorgen.

Filmen Titanic ble Anbjørgs siste kulturopplevelse. Hun ba Jon stoppe filmen, da paret i filmen sto ved baugen av Titanic med armene spredt ut, som om de eier verden. Anbjørg eide verden, helt til siste slutt.

SHAZIA SARWAR

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder