TIL FJELLS: Kronprinsfamilien drar til fjells i julen. Høytiden feires for første gang på familiens nye hytte i Uvdal. Her er kronprinsesse Mette-Marit, prins Sverre Magnus, prinsesse Ingrid Alexandra og kronprins Haakon fotografert før cupfinalen i fotball mellom Molde og Aalesund på Ullevaal Stadion i Oslo for en måned siden. Foto: Jon-Michael Josefsen / SCANPIX

Kronprinsfamilien til fjells i julen

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit tar med seg familien og drar til fjells i julen. Høytiden feires for første gang på familiens nye hytte i Uvdal.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Kong Harald og dronning Sonja skal feire jul på Kongsseteren sammen med prinsesse Märtha Louise og hennes familie. Det bekrefter assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen overfor NTB.

I fjor jul var kronprinsfamilien kongeparets gjester på Kongsseteren, mens Märtha Louise og ektemannen hadde Aris familie som julegjester i Lommedalen.

Ikke siden julen 2004 har kongeparet feiret julaften sammen med begge sine barn og deres familier. Da var alle samlet på Skaugum fordi Kongsseteren var stengt for oppussing.

Julegudstjeneste

Julegudstjeneste er fast tradisjon i kongefamilien. De har alltid gått i kirken 1. juledag, som oftest i Holmenkollen kapell som ligger like nedenfor Kongsseteren. Siden de i år feirer jul på Kongsseteren, følges denne tradisjonen trolig i år også.

Kronprinsfamilien har snudd litt på tradisjonen med julegudstjeneste. De årene de har feiret jul på Skaugum har de i stedet fulgt Mette-Marits familietradisjon med å gå i kirken julaften om ettermiddagen i stedet for 1. juledag. Hva de gjør i år når de feirer jul i hytta på fjellet, er foreløpig ikke kjent.

Julegjester

Både julaften og de påfølgende juledagene blir det folksomt på Kongsseteren. For både dronningens bror Haakon Haraldsen med familie og prinsesse Astrid med sin tallrike familie, er velkomne gjester på Kongsseteren. Det samme er kongeparets mange venner.

Og hvis snø- og føreforholdene i Nordmarka tillater det, vil dronning Sonja etter all sannsynlighet også bruke juleferien til hyppige skiturer mellom all selskapeligheten.

Før julen setter inn, samler kongeparet også sine ansatte på Slottet til en hyggelig sammenkomst, og en av dagene før de flytter til Kongsseteren, avlegger de også en visitt i krypten på Akershus, der kong Haakon og kong Olav ligger stedt til hvile med sine ektefeller.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder