HÅNDLAGET: Hver eneste av figurene er laget for hånd. Her under utstillingen i Bristol i 2016, da samlingen «bare» talte 19.240 eksemplarer.
HÅNDLAGET: Hver eneste av figurene er laget for hånd. Her under utstillingen i Bristol i 2016, da samlingen «bare» talte 19.240 eksemplarer. Foto: Matt Cardy / Getty Images Europe

Kunstner har brukt fem år på å lage skulpturer av over 70.000 krigsofre

RAMPELYS

Rob Heard (50) har laget 72.396 statuer i liksvøp for å hedre hver eneste falne britiske soldat i slaget ved Somme under 1. verdenskrig.

Publisert: Oppdatert: 07.11.18 15:05

Nå har Heard presentert hele samlingen med 30 cm lange, håndlagede skulpturer, som skal symbolisere hver eneste falne brite i kamp under det blodige slaget ved Somme for 102 år siden.

12 timer hver dag i fem år har kunstneren brukt på å ferdigstille prosjektet – for å vise respekt overfor hver døde soldat uten en grav.

– Det handler om å forstå hva dette enorme tallet egentlig innebærer, sier kunstneren, som kommer fra Watchet i Somerset, til Sky News.

– Derfor er det så viktig å representere hver eneste mann som et individ, forklarer han.

– Nøkkelen her er at vi kan knytte et navn til hver statue, ikke bare tilfeldig, men navn på menn som døde ved Somme, og hvor kroppen aldri er funnet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skulpturene er i plast, og hvert liksvøpe er også håndsydd. Ingen eksemplarer er helt like.

For å markere hundreårsdagen for slutten på 1. verdenskrig 11. november, legges alle soldatstatuene ut i Olympiaparken i London, som teller 4000 kvadratmeter.

– Jeg føler at hvis vi kan bringe dem tilbake, om enn på denne enkle måten, bare for å legge dem til hvile på bakken enda en gang, så ville det være verdt det, sier Heard.

Tilbakeblikk: Siste britiske veteran fra første verdenskrig død

Den gifte trebarnsfaren innrømmer at det har vært en svært følelsesladet jobb.

– Jeg lærte tidlig, på en smertefull måte, at jeg ikke kunne knytte meg altfor sterkt til hver av dem, sier han om statuene.

Heard har hørt overlevende fortelle gruvekkende historier, blant annet om en 15 år gammel gutt som led en fryktelig skjebne.

– Jeg vet ikke hvem han var, men han har passert gjennom mine hender. Hvis man tenker for mye på det, blir man helt ødelagt, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bakgrunn: Attentatet som utløste 1. verdenskrig

Heard presenterte første del av kunstprosjektet i 2016, da med 19.240 små statuer. Dette for å markere hundreårsdagen for slaget ved Somme.

Mellom 1. juli og 18. november i 1916 kjempet britiske og franske tropper sammen mot tyskerne i Nord-Frankrike. Over en million mennesker ble drept, såret eller meldt savnet i slaget ved Somme, et av de blodigste slagene i verdenshistorien.

19.240 briter falt på den første dagen alene.

Fått det med deg? Se de ukjente bildene fra 1. verdenskrig

Her kan du lese mer om