PREMIERE I BERLIN :Skuespiller Andrea Berntzen og regissør Erik Poppe før premieren på «Utøya. 22. Juli» under filmfestivalen i Berlin. Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Ingen Gullbjørn til «Utøya 22. juli»

Ingen norske filmer har noen gang vunnet Gullbjørnen. Slik ble det heller ikke i kveld. Regissør Erik Poppes film «Utøya. 22. Juli» var nominert, men fikk ingen pris under filmfestivalen i Berlin.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Den gjeveste prisen gikk til "Touch Me Not" av Adina Pintilie, en samarbeidsfilm mellom Romania,Tyskland,Tsjekkia, Bulgaria og Frankrike.

«Utøya 22. juli» deltok i årets hovedkonkurranse i Berlin, og var en av favorittene til festivalens hovedpris, Gullbjørnen. Senest i går skrev Kevin Maher i engelske The Times at filmen var hans hete tips som Gullbjørn-vinner. Men slik ble det ikke.

– Det viktige for oss med denne filmen, er å få formidlet en sannferdig historie som berører publikum sterkt, om det som faktisk skjedde den 22. juli – ikke filmpriser, sier Erik Poppe i en presseuttalelse etterpå.

Åtte bjørner ble delt ut under festivalen som anses som den viktigste etter Cannes. «Utøya. 22. Juli» deltok i hovedprogrammet og kjempet mot 18 andre filmer om de gjeveste prisene.

Unge Andrea Berntzen (19) som spiller hovedrollen som Kaja i filmen, hadde på forhånd fått masse skryt av anmeldere, men fikk heller ingen pris.

Filmanmeldelse «Utøya 22. juli»: Helvete på norsk jord

Hjerteskjærende

Poppes film fikk masse oppmerksomhet etter visningene i Berlin. Og anmelderne har vært svært delt i sine tilbakemeldinger. Anmeldere har beskrevet filmen som «utmattende» og «hjerteskjærende», men også «unødvendig» og «dvelende».

Filmen er skrevet på bakgrunn av vitneskildringer og kjente fakta fra terrorangrepet på Utøya i 2011 der 69 mennesker ble drept og 66 personer såret. Den er skapt i tett dialog med flere overlevende, men av hensyn til ofrene og pårørende er karakterer og enkeltopplevelser i filmen oppdiktet. Filmen følger hovedpersonen Kaja (18) som leter etter lillesøsteren sin under angrepet.

Det er tredje gang regissør Erik Poppe er med i filmfestivalens program. I fjor ble Kongens Nei vist i Panorama Special-seksjonen, Schpaaa ble vist i Panorama i 1999, og i år var hans film “Utøya 22. juli altså valgt ut til hovedkonkurransen, det aller mest prestisjefylte programmet. Dette er en utmerkelse kun sju norske spillefilmer har oppnådd tidligere, siden festivalens begynnelse i 1951.

«Utøya 22. Juli» har norsk premiere 9. mars, og vil få 15-årsgrense.

Utøya-film hylles og kritiseres internasjonalt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder