PREMIERE I BERLIN :Skuespiller Andrea Berntzen og regissør Erik Poppe før premieren på «Utøya. 22. Juli» under filmfestivalen i Berlin. Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Ingen Gullbjørn til «Utøya 22. juli»

Ingen norske filmer har noen gang vunnet Gullbjørnen. Slik ble det heller ikke i kveld. Regissør Erik Poppes film «Utøya. 22. Juli» var nominert, men fikk ingen pris under filmfestivalen i Berlin.

 • Øystein David Johansen
 • Hanne Kreutz-Hansen

Artikkelen er over to år gammel

Den gjeveste prisen gikk til "Touch Me Not" av Adina Pintilie, en samarbeidsfilm mellom Romania,Tyskland,Tsjekkia, Bulgaria og Frankrike.

«Utøya 22. juli» deltok i årets hovedkonkurranse i Berlin, og var en av favorittene til festivalens hovedpris, Gullbjørnen. Senest i går skrev Kevin Maher i engelske The Times at filmen var hans hete tips som Gullbjørn-vinner. Men slik ble det ikke.

– Det viktige for oss med denne filmen, er å få formidlet en sannferdig historie som berører publikum sterkt, om det som faktisk skjedde den 22. juli – ikke filmpriser, sier Erik Poppe i en presseuttalelse etterpå.

Åtte bjørner ble delt ut under festivalen som anses som den viktigste etter Cannes. «Utøya. 22. Juli» deltok i hovedprogrammet og kjempet mot 18 andre filmer om de gjeveste prisene.

Unge Andrea Berntzen (19) som spiller hovedrollen som Kaja i filmen, hadde på forhånd fått masse skryt av anmeldere, men fikk heller ingen pris.

Filmanmeldelse «Utøya 22. juli»: Helvete på norsk jord

Hjerteskjærende

Poppes film fikk masse oppmerksomhet etter visningene i Berlin. Og anmelderne har vært svært delt i sine tilbakemeldinger. Anmeldere har beskrevet filmen som «utmattende» og «hjerteskjærende», men også «unødvendig» og «dvelende».

Filmen er skrevet på bakgrunn av vitneskildringer og kjente fakta fra terrorangrepet på Utøya i 2011 der 69 mennesker ble drept og 66 personer såret. Den er skapt i tett dialog med flere overlevende, men av hensyn til ofrene og pårørende er karakterer og enkeltopplevelser i filmen oppdiktet. Filmen følger hovedpersonen Kaja (18) som leter etter lillesøsteren sin under angrepet.

Det er tredje gang regissør Erik Poppe er med i filmfestivalens program. I fjor ble Kongens Nei vist i Panorama Special-seksjonen, Schpaaa ble vist i Panorama i 1999, og i år var hans film “Utøya 22. juli altså valgt ut til hovedkonkurransen, det aller mest prestisjefylte programmet. Dette er en utmerkelse kun sju norske spillefilmer har oppnådd tidligere, siden festivalens begynnelse i 1951.

«Utøya 22. Juli» har norsk premiere 9. mars, og vil få 15-årsgrense.

Utøya-film hylles og kritiseres internasjonalt

Les også

 1. Vil begrense oppmerksomheten rundt Utøya-filmen

  Produsentene bak «Utøya 22. juli» ligger lavt med markedsføringen av Erik Poppes film.

Mer om

 1. Film
 2. 22. juli
 3. Festival

Flere artikler

 1. Erik Poppe møter utenlandsk presse etter Utøya-film: – Vi må huske hva som skjedde på den øya

 2. Utøya-film konkurrerer i Berlin

 3. Utøya-film hylles og kritiseres internasjonalt

 4. Vil begrense oppmerksomheten rundt Utøya-filmen

 5. Utøya-film ble hyllet av norske anmeldere

Fra andre aviser

 1. Filmen «Touch Me Not» vant Gullbjørnen i Berlin

  Aftenposten
 2. «Utøya 22. juli» har fått sin første utmerkelse. I kveld kan filmen vinne en av verdens mest prestisjetunge filmpriser

  Aftenposten
 3. Filmen «Utøya 22. juli» til hovedkonkurransen i Berlin

  Aftenposten
 4. Slik blir «Utøya 22. juli» mottatt i utlandet

  Bergens Tidende
 5. Grande vet ikke om hun vil se Utøya-filmen

  Bergens Tidende
 6. «Ut og stjæle hester» skal delta i hovedkonkurransen i Berlin

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no