KLAR FOR VG-LISTA: Ruben Markussen er med VG-lista på hele årets turné. Foto: Anniken Aronsen/VG

Streamingsuksessen Ruben (23) fikk sosial angst som 13-åring: – Det er lov å ha det kjipt

TROMSØ (VG) På scenen slipper Ruben Markussen løs alle hemninger og kaster seg rundt i takt med musikken. Men musikken hans har en mørk side – den handler om mentale lidelser.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL
les også

Cardi B har blitt mamma

Da han var liten fikk Ruben høre at sosial angst var å være redd for mennesker. Allerede da han var 13 år skulle han føle på kroppen hva det egentlig betydde.

– Det tyngste var å forstå hva det var. Men jeg har lært meg mye av å lese andre folk. Og jeg har lært mye av meg selv, forteller han.

– Jeg håndterer det nå. Jeg klarer å leve med det. Jeg sier til meg selv at det er greit, det er å lov å ha det kjipt. Men det tok tid, sier han.

I låten «Walls» synger han om at som gutt er han lært opp til å ikke vise følelser. At han har bygget opp en mur rundt seg selv.

les også

Michael Bublé åpner opp om sønnens kreftkamp

Bikket 20 millioner streams

Låten har vært oppe på en 8. plass på VG-lista. For knapt et par timer siden bikket den 20 millioner avspillinger på Spotify.

– Jeg hadde aldri sett dette for meg. Jeg hadde aldri noen forhåpninger om det, sier han, og ser genuint ut som om det fortsatt ikke har gått helt opp for ham.

les også

Konkurs, søksmål og supermodeller: Dette er Hailey Baldwin–Justin Biebers forlovede

Pluss content

Ruben har imidlertid gått under radaren hos de fleste.

– Det er ikke sånn at jeg blir gjenkjent på gaten. Bortsett fra når jeg føler meg litt innbilsk, fleiper han og ler.

Han sitter nonchalant på den røde sofaen på hotellet i Tromsø. Etter en uforutsett mellomlanding i Trondheim kom han seg endelig fra Oslo til VG-Listas tredje turnésted.

Han vokste opp på den lille plassen Bjarkøy i Troms. Rundt 300 innbyggere anslår han. Det var et lite miljø å vokse opp i, men det var en fin oppvekst. Dette er nesten hjemmebane. Det er i alle fall i Nord-Norge.

les også

Justin Bieber bekrefter forlovelsen:–Hailey, jeg er så forelsket!

«Walls» ble til da Ruben var på utveksling i Los Angeles under bachelorutdanningen i musikk. Etter fire måneders skrivesperre satte han seg ned i studio og bestemte seg for å bare lage noe for seg selv. Noe som ikke skulle slippe ut i verden.

– Jeg var så langt nede. Jeg lurte på om jeg skulle fortsette å lage musikk.

HJEMMEBANE: Tromsø ligger rundt seks timers kjøretur unna hjemstedet Bjarkøy. Men nord er nord. Foto: Anniken Aronsen/VG

les også

Alexandra Joner viser fram kjæresten i ny musikkvideo

Men «Walls» havnet ute i den vide verden. Det angrer han ikke på. I tillegg til å bruke musikken til å hjelpe seg selv, ønsker han å hjelpe andre. Flere har kontaktet ham og fortalt sine historier.

– Jeg har fått masse gode meldinger. Det er godt at folk tør å snakke om det, sier han.

I januar flyttet han til Oslo, men drømmen er å dra tilbake til LA på heltid og jobbe med musikk. «Når livet er på stell». Til høsten slipper han også sin første EP. Til tross for at karrieren peker oppover, er det ikke noe eksisterende kjærlighetsliv å snakke om, forteller Ruben lattermildt.

– Nei, jeg prøvde å date, men det var ikke noe for meg. Jeg klarer ikke tanken på å passe på at andre må ha min tid.

– Musikken er min største kjærlighet, sier han og ler av sin egen klisjéfylte replikk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder