ANONYMT LIV: - Jeg nyter så veldig å være i Stockholm, bo på en liten hybel, dele vaskekjeller og spille en forestilling. Gå masse ut uten at noen kjenner meg igjen. Det er som et frikvarter i livet, sier Sven Nordin.
ANONYMT LIV: - Jeg nyter så veldig å være i Stockholm, bo på en liten hybel, dele vaskekjeller og spille en forestilling. Gå masse ut uten at noen kjenner meg igjen. Det er som et frikvarter i livet, sier Sven Nordin.

Sven Nordin ut mot grillreklame-kritikken

- Jeg er ikke hore selv om jeg gjør jobber jeg tjener penger på

RAMPELYS

Tjente «masse penger og bodde på flotte hoteller» under opptakene

STOCKHOLM (VG Nett) Sven Nordin (55) snakker om grillkritikken. Den omstridte rollen som grillkonge for Rema 1000 gjorde at han kunne si nei til 10 mindre roller og ta seg en lang ferie.

  • Kirsti Hovland
Publisert: Oppdatert: 14.08.12 19:27

Vanligvis opptrer Nordin i Spelet på Stiklestad eller andre bygdespel rundt om i Norge. Det slapp han denne sommeren.

- Det er hyggelig på Stiklestad, men når man jobber hele året, blir man kjip på ferien sin, sier Nordin, som for tiden er å se på plakater og reklamefilmer over alt. Som grillkonge for en matvarekjede.

Homse i Stockholm

Nordin er nemlig alltid klar for helt nye roller. Nå er han homse i Stockholm, i oktober spiller han mot Liv Ullmann i den tysk-norske dramathrilleren «To liv», og i november spiller han hallik-gubben til Pernilla August i den svenske bordellthrilleren «Callgirl».

Nå er han i gang med prøvene på «La cage aux folles» på Oscarsteatern i Stockholm, som har premiere 13. september der han spiller homsen Georges. Friheten til å gå egne veier er moralen i den berømte musikalkomedien.

Det er også et mantra i Nordins eget liv. Og derfor sa han ja til å være grillkonge for Rema i sommer.

- Jeg følger mine egne vibber mer enn hva folk sier. Jeg er ikke opptatt av hva folk synes er riktig. Jeg driter i det, sier Sven Nordin til VG i Stockholm der han koser seg på prøvene som homofile Georges.

- Det er min første homserolle. Kanskje på tide, bemerker Nordin tørt og sier i en middag med VG at variasjon i rollespekteret er helt avgjørende for ham som skuespiller.

- Det var også derfor at jeg sa opp min faste jobb ved Nationaltheatret for 20 år siden. Det er den viktigste beslutningen jeg har tatt. Jeg er en utålmodig person som trenger risikomomentet for å prestere. Jeg må overraske meg selv litt og går på magefølelsen.

(Saken fortsetter under bildet.)

Det var også magefølelsen Nordin fulgte da han i fjor høst fikk tilbudet fra Rema 1000 om å reise «verden rundt» og teste grillkjøtt.

- Jeg har hatt en helt fantastisk vinter. Var i Buenos Aires i 14 dager i februar og i Los Angeles i mars. Tjent masse penger og bodd på flotte hoteller og Torhild har vært med. Jeg har ridd på pampasen. Jeg har vært i Los Angeles og jobbet med filmcrew på 100 personer, større enn noen norsk film jeg har spilt i. Og jeg har lært mye av å se hvilken utrolig profesjonell prosess som ligger bak det å få kjøtt i disken, sier Nordin når han blir grillet av VG.

Det valget har kostet Nordin mye kritikk. Ikke minst på sosiale medier der Nordin er blitt beskyldt for å selge sjelen si fordi han solgte grillkjøtt, helt utilslørt.

- I couldn`t care less. Jeg kan ikke drive og lese det som skrives i sosiale medier. Og det sier jeg til kolleger rundt meg også: Ikke gå inn i det landskapet der. Det er livsfarlig. Jeg er heller ikke der selv.

- Helt siden jeg som skuespiller ved Nationaltheateret begynte å spille i «Mot i brøstet», har jeg fått høre at det kommer til å gå rett til helvete hvis jeg tar den type roller. Men det er da blitt både Kritikerpris og St. Olavs Orden etter dette, bemerker Nordin og fortsetter:

- Jeg er ikke hore selv om jeg gjør jobber jeg tjener penger på. Og de som frontet kritikken mot meg den gangen, de har badet mye i såpe senere selv.

- Som?

- Ja, som TV-serier som Cæsar og reklame. Men jeg tror at folk er så intelligente at det ikke ødelegger opplevelsen for dem om man spiller Richard den 3. den ene kvelden og er grillkonge en annen. Jeg har iallfall ikke mistet lysten til å se George Clooney på film etter at han gjorde DnB NOR - reklame. I lille rare Norge kompliserer vi for mye. Alt handler om å gjøre jobben ordentlig, tror jeg, sier Nordin til VG.

Er en matglad fyr

- Å være grillkonge hos Rema har sikkert også gitt deg økonomisk handlefrihet når det gjelder andre roller?

- Ja, jeg har kunnet si nei til sikkert ti andre roller. Og jeg slapp spelene i år. I stedet har jeg hatt seks uker på hytta i Sandefjord med familien og perfeksjonert svensken min ...

Men Nordin forsikrer dypt og inderlig at han måtte stå inne for produktet. Så sommerens grillmat ble testet ut på lokalrestauranten:

- Vi testet ut kjøttet på Kampen Bistro en gang på høsten i fjor. Vi prøvde oss frem med carpaccio, indrefilet og tartar. Jeg er en matglad fyr som også har gitt ut kokebok med kona, så den creden var det også avgjørende for Rema at jeg hadde. En skuespiller med bred folkelig appell som er utrolig glad i å lage mat.