KISTEN: Thea Steens kiste i Hinna Kirke – omgitt av blomsterkranser med hilsener. Mareike Wang var solist under seremonien. Foto: MARIE VON KROGH og HALLGEIR VÅGENES

Farvel med Thea Steen: Sterke taler fra mor og søster

Moren: – Takk for livet ditt, min elskede Thea

Søsteren: – Alltid i mitt hjerte

STAVANGER/OSLO (VG) Hinna kirke var fylt med familie og venner som i dag tok en siste avskjed med Thea Steen.Thomas Dybdahl sang.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Eksterne lenker

Thea SteenFacebook - Log In or Sign Up

Den populære bloggeren og journalisten har den siste tiden vært bosatt i Oslo, men gravlegges i hjembyen Stavanger, ved Hinna kirke – som rommer om lag 400 mennesker. Seremonien startet kl. 10.30. Familien ønsket alle velkommen – også mediene, fordi de mener det er i Thea Steens ånd.

Søndag 17. juli: Thea Steen er død

Søsteren: – Nå må jeg stå her alene

Søsteren Tonje Steen holdt en gripende tale:

– Kjære Thea, kjære storesøster. Vi har delt så mye, du og jeg. Thomas Dybdahl-konserten i New York glemmer jeg aldri. Og du lagde faktisk verdens beste taco, sa Tonje Steen, som har fulgt sin kreftsyke søster i tykt og tynt gjennom den siste tunge tiden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SØSTEREN: Tonje Steen ved søsterens kiste etter å ha holdt minnetale. Foto: Marie Von Krogh

Mammas tale

– Du ga deg ikke uten kamp, sta som du var. Det handler om å se muligheter, ikke begrensninger. Vi hadde hele livet vårt foran oss. Vi skulle oppleve så mye mer. Jeg så alltid opp til deg. Og har fulgt i dine fotspor. Nå må jeg stå her alene, men jeg vet du er stolt av meg. Du var et forbilde, min beste venn. Kjære Thea, du vil alltid være i mitt hjerte.

Tove Steen har vært datterens aller nærmeste støtte det siste året. Også hun holdt sterk tale under seremonien:

– Lille venn, innledet hun beveget – før hun fortalte om oppvekst og øyeblikk gjennom livet og spurte seg selv hvilket øyeblikk hun ville ha opplevd igjen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MAMMA: Tove Steen holdt gripende tale til datteren. Foto: MARIE VON KROGH

Midt i sorgen er det nemlig rom for humor og gode tilbakeblikk. I likhet med Theas søster fikk moren hele kirken til å le høylytt mellom tårene. Begge talene var fylt av varme og dyp kjærlighet.

– Jeg er så takknemlig for alle stundene vi fikk, sa moren foran datterens kiste og de fremmøtte.

Theas ord: – Velge det fine og gode

Moren leste utdrag fra datterens bokprosjekt, om livet i New York og om kreftsykdommen:

«Noen av oss blir syke. Det fins ingen som er immune. Jeg er en av dem som trakk et av de litt kortere stråene, to ganger. Jeg bestemte meg for å ikke la sykdommen knekke meg. Jeg velger det fine og gode. Velger livet», siterte Tove Steen datteren – som fikk tilbakefall av kreften ved juletider.

– Takk for livet ditt, min elskede Thea, avsluttet moren talen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SORGTYNGET: Thea Steens venninner bar kisten ut fra kirken. Foto: Marie Von Krogh

Kirken var helt full, og fremmøtte fant plass langs veggene og på galleriet. Steens venner og familie holdt hender, klemte og trøstet hverandre.

Over 20 kranser omringet den hvite kisten. Bårekransen var i hvitt, ispedd lyserosa roser. Foran kisten sto et hjerte formet av lyserosa roser.

Seremonien startet med at mormoren gikk opp til kisten for et siste farvel.

Thomas Dybdahl og Mareike Wang var solister. Først ut var Wang, skuespiller blant annet ved Rogaland Teater, med Eva Cassidys «Songbird» og «Fields of Gold». Knapt et øye var tørt i kirken.

Dybdahl sang om New York

Steen hadde nettopp flyttet til New York for å oppfylle drømmen om å jobbe som frilansjournalist da hun i mars i fjor fikk diagnosen livmorhalskreft. Da flyttet hun hjem til Norge og har siden vært gjennom omfattende behandlingsrunder.

Thomas Dybdahl fremførte sin egen låt «One Day You'll Dance For Me, New York City», i begravelsen – i tillegg til «Rain Down On Me».

Artikkelen fortsetter under bildet.

SOLIST: Thomas Dybdahl fremførte to sanger for å hedre avdøde Thea Steen. Foto: MARIE VON KROGH

– Var tapper og beholdt smilet

«Deg være ære», Alltid freidig» og «Deilig er jorden» var salmene som ble sunget.

MINNEHEFTE: Thea Steen ble bare 26 år.

– Thea betydde veldig mye for veldig mange. Hun var glad i mennesker og var åpen, raus og inkluderende. Som journalist hadde hun en egen evne til å forstå mennesker, sa prest Audun Erdal:

– Hun levde drømmen i New York. I tillegg til frilansoppdrag hadde hun bokprosjekt og skrev på en monolog med tanke på en teateroppsetning. Theas liv gikk tapt, men vi kan regne med at hun har vært med på å redde andre. Midt i egen sykdom var hun tapper og beholdt smilet. Hun var flink til å uttrykke takknemlighet for de små ting. Thea trøstet selv andre.

Kisten ble fraktet til gravlunden, men seremonien rundet av med jordpåkastelse inne i kirken etter ønske fra de pårørende. Venninner av Steen bar kisten ut av kirken og inn i bårebilen.

Hadde håp

Da VGTVs Mads Andersen intervjuet Steen i april, forklarte hun at situasjonen var svært vanskelig, men hun hadde håp om bedring. Siden gikk det raskt nedover for 26-åringen, som har grepet hele Norge med sine åpenhjertige betroelser om hvordan det var plutselig å ende opp som kreftpasient.

Thea Steen: – Utrolig hvor fort livet kan bli snudd opp ned

TEAM: Thea Steen (t.v.) og Sofia Storhaug lanserte #sjekkdeg-kampanjen. Her på et bilde fra noen måneder siden. Foto: PRIVAT

Sankthansaften fikk Steen beskjed om at kreften hadde spredt seg til lever og lunger. For tre uker siden ble all behandling stanset.

Familien meldte om Thea Steens bortganghennes egen blogg, der tusenvis har fulgt hennes sykdomsprosess og engasjement for å få andre unge kvinner til å sjekke seg for livmorhalskreft.

Kreftforeningens hederspris

Sammen med venninnen og daværende Det Nye-journalist Sofia Storhaug tok Steen i fjor høst initiativ til kampanjen #Sjekkdeg. Etter at Steen begynte å blogge om kreften og engasjere seg i #sjekkdeg-kampanjen, har andelen unge kvinner som sjekker seg for livmorhalskreft, økt betraktelig.

Tallene fra Kreftforeningen viser at 6000 flere kvinner tok celleprøve i 2015 enn i 2014. I slutten av april ble Steen belønnet med Kreftforeningens hederspris.

– Jeg føler meg veldig heldig som har fått bruke det lille jeg har hatt av overskudd til å jobbe med dette, sa en rørt Steen under utdelingen.

– Har reddet mange liv

Anne Lise Ryel, Kreftforeningens generalsekretær, uttrykte stor takknemlighet for Steens innsats.

– Theas blogg har gjort en veldig stor forskjell. Det er ingen tvil om at Thea har reddet mange liv, uttalte Ryel.

Steens etterlatte har bestemt seg for å opprette et minnefond i hennes navn for fortsatt å støtte arbeidet med å få unge kvinner til å sjekke seg.

– En begravelse helt i Theas ånd. Vi kommer til å jobbe videre med #sjekkdeg og girer på med en ny kampanjerunde til høsten, sier Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen til VG etter begravelsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder