Admiral P på Norges eldste nattklubb

Se den nye videoen til «Fy faen» fra Olympen og Pigalle

RAMPELYS

Norges reggae-frelser Admiral P ønsket at videoen til låten «Fy Faen», som i dag har premiere på VG, skulle spilles inn i en 30-tallslignende setting som i TV-serien «Boardwalk Empire».

Publisert:

- Endelig er videoen her, vi haddde det veldig gøy med å lage den, bemerker Philip Tom Joseph Boardman (32), bedre kjent som Admiral P.

Med videoen til «Fy faen» som finnes på «Selvtillit og tro», hans første skikkelige soloalbum etter 16 år i musikkbransjen, skal suksessen befestes.

Admiral P er født i Zambia og vokst opp i hovedstaden Lusaka.

Moren, Grace Prince Boardman, er født i Zambia. Faren, Tom Boardman, kom fra Norge til det afrikanske landet som arkitekt for Norad.

- Han tegnet skoler, boliger, sånne ting, forteller artisten.

Admiral P var 13 år da han i 1995 kom til Norge første gang. Faren var livstruende syk og døde seks måneder etter ankomsten.

Nesten 20 år etter er sønnen blitt en av Norges mest spilte artister.

Kulturhistorisk

Video-innspillingen fant sted på restauranten Olympen og nattklubben Pigalle på Grønland i Oslo. Slik får også seerne et kulturhistorisk møte med hovedstaden.

- Tema for videoen er tilbake til 30 tallet, og det var kult å få lov til å spille den inn på historiske Olympen og norges eldste nattklubb Pigalle, sier Admiral P.

- Ekstra stas var det at jeg hadde besøk av noen artister fra Zambia som fikk vært med i videoen, noe de også syns var veldig gøy, tilføyer sangeren.

Admiral P har på seg hvit dress, hvit hatt og svinger rundt med en afrikansk stokk.

Rundt halsen har artisten de tre smykkene han bærer hver dag: Ørnekloen fra Etiopia. Det etiopiske korset. Bildet av den etiopiske keiseren Haile Selassie, rastafarienes Messias.

Sexy og stilig

- Jeg ville at videoen skulle være sexy og stilig, opplyser reggae-stjernen som flyttet fra Gründerløkka i Oslo til småbyen Askim.

I videoen ser Admiral P inn i kameraet, vrir på stokken – og synger: «Å fy faen du ser bra ut. Du blåser meg vekk som dynamitt eller krutt nå.»

Hans faste crew og gjestene fra Zambia vrikker i bakgrunnen. I en annen scene smyger en kvinne med fjær i håret og bar rygg seg langs bardisken.

Forøvrig er låten «Engel», som også finnes på albumet til Admiral P, blitt spilt mer enn 10 millioner ganger på musikktjenesten Spotify. En tredjedel av trafikken kommer fra Sverige.

Nylig fikk reggaeartisten prisen for årets norske låt av WiMP.

Takket være hitlåter som «Engel», «Kallenavn», «Spinnvill» og «Snakke litt», har Admiral P tatt publikum med storm.

SE DEN OFFISIELLE VIDEOEN TIL «KALLENAVN» HER.

- Du er den som bryter isen når det gjelder reggae i Norge?

- Ja, men andre har gjort det før meg. I Bodø, blant annet, og i Oslo.

- Men å slå igjennom og få et stort publikum?

- Det er noe annet, erkjenner Admiral P.

- Men hvorfor nettopp deg?

- Vanskelig å si. Det er kanskje hele holdningen. Dialekten. Og bakgrunnen man har fra Afrika med hvit hudfarge, filosoferer han.

Fikk klokke

Intervjuet blir plutselig avbrutt av Nicolai Bjerke, en nyetablert klokkegrossist som hevder det kun skyldes tilfeldigheter at VG er til stede samtidig som han skal overlevere en fet klokke til Admiral P.

Bjerke forklarer at mens andre i bransjen plasserer produkter på idrettsstjerner, satser han på merkevareprofilering gjennom musikere og artister.

- Jeg er på vei opp. Admiral P er på vei opp. Jeg synes det passer bra, forklarer Bjerke, før han forlater lunsj- og møterommet til plateselskapet og managementet Knirckefritt på Rodeløkka.

- Hva forteller dette om livet ditt akkurat nå?

- Det er stas, asså. Det er greit. Som du ser har jeg ikke klokke på meg fra før, sier Admiral P og holder frem armen.

- Hittil har du gått på afrikansk tid, liksom?

- Når jeg er i Norge forsøker jeg å gå på norsk tid. I Afrika må ting forandres litt, sier han og ler.

- Jeg husker, de fleste jeg har tatt med til Zambia klager litt på «african time», vet du. Mye venting. De får litt sjokk. Du kan ikke forvente at alt er så punktlig.

Studio i Zambia

- Du har jo opprettet et studio i Zambia, og det heter?

- Zedway. I Zambia kaller de landet for Zed. «It’s one way, the Norwegian way, and it’s zedway». Jeg leker litt med ordene der, sier han og ler.

- Det er veldig mange talenter i Zambia som er mye bedre enn meg, sangere og musikere. Det er derfor jeg åpner studioet. For å gi dem en mulighet.

Admiral P fikk beskjed om at han måtte gå siste år på ungdomsskolen om igjen fordi han var for dårlig i norsk.

- Det stemmer. Rådgiveren mente at jeg ikke var klar for å begynne på videregående. Men jeg følte at jeg var klar. Hadde masse norske venner og følte at jeg kunne klart meg med noen ekstra norsktimer. Det var ikke aktuelt for folka, men det passet fint likevel, for det var der hvor jeg møtte min kjære samboer, forklarer han.

- Hvilken skole var det?

- På Nissen.

Her er det op sin plass å nevne Hartvig Nissens skole på Frogner har hatt mange kreative elever, blant andre Lillebjørn Nilsen, Maria Bonnevie, Hege Schøyen, Odd-Magnus Williamson, Henrik Thodesen, Anders Bye, Jon Niklas Rønning og Anja Garbarek.

- Du har opptrådt under Språkdagen 2011 i Oslo konserthus?

- Språkrådet ville at jeg skulle opptre. De brukte meg som eksempel på et eller annet. Fikk i alle fall noen blomster og en klapp på skulderen.

- Men du kunne valgt å synge på engelsk?

- Jeg gjorde jo det en god stund. Men jeg følte ikke at jeg nådde ut til folka. Mange av kompisene mine rappet på norsk. Det var en fyr som het KaSimba som vi pleide å høre på når vi sneik oss inn på John Dee og sånne steder. Han toastet på norsk og jeg syntes det var helt utrolig, selv om det tok litt tid før jeg skjønte at det var på norsk. Han var en utrolig inspirasjonskilde.

- Du har tilbrakt en del tid på Jamaica?

- Ja, det er jo reggaens Mekka. Var der i 2008 første gang. Det var en helt annerledes opplevelse. Veldig likt Afrika, men likevel ikke på samme måten. Øya var mye mindre enn jeg trodde. Du kan kjøre over hele øya i løpet av seks timer. Bortsett fra Rastafari-kulturen, følte jeg ikke at det var så mye kultur der. I Kingston var piratenergien veldig intens. Det er også en voldelig, farlig by.

- Et personlig album

- Du tar reggae og gjør det stort på norsk, gjør din afrikanske bakgrunn deg mer troverdig enn for eksempel reggae fra Bodø?

- Nei, absolutt ikke. Jeg har spilt med Bodøgutta en del ganger gjennom Raggabalder Riddim Rebels. Har hatt noen sessions. Har voica en låt med dem, forteller han.

- Det jeg prøver å gjøre med musikken er å lage noe som folk kan relatere seg til. Det er ikke bare rootsreggae. Det er en del dancehall-ting. Rub-a-Dub. De tinga der.

- Det er vanskelig å få frem det der. Reggae er tross alt rebel music, ikke sant. Da kommer vi tilbake til trygge Norge og alt det der. Det er et personlig album, men håper at folk kan forholde seg til det, sier Admiral P.

- Var tiden moden for en norsk reggae-suksess?

- Ja, det vil jeg si. Kom på rett tid. Det vil jeg bare si, at det kommer mange etter meg. Jeg blir kanskje den første som åpner dørene og sånn, men det kommer andre etter meg. Det er noen der ute. Men det er ikke opp til meg.